Νυν υπέρ πάντων η «τρόικα»

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν τεθεί σε κινητικότητα 25.000 άτομα και θα έχουν απολυθεί άλλοι 4.000. Τα νούμερα είναι τεράστια, οι στόχοι δείχνουν ανέφικτοι, τα χρονικά περιθώρια εξαιρετικά περιορισμένα για να προηγηθεί η αναγκαία αξιολόγηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υπόθεσης. Ιδίως μάλιστα όταν οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους και απειλούν ευθέως να διακόψουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Οι αντιδράσεις όσων θίγονται από την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας εντείνονται και αναμένεται να κορυφωθούν το φθινόπωρο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αρκετοί θεωρούν ότι, σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δείχνει να μη συμμερίζεται τις ανησυχίες και πιέζει τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την κινητικότητα προκειμένου να είναι συνεπής έναντι των δανειστών.

«Πογκρόμ»

Οι καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν εκείνοι που «άνοιξαν το χορό» της κινητικότητας κι ακολούθησαν οι σχολικοί φύλακες, ενώ σειρά πήραν οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία. Βάσει των δεσμεύσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν βγει εκτός δημοσίου 12.500 και άλλοι τόσοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να εξυπηρετηθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι είχαν επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου» με το κλείσιμο ενός ή παραπάνω Οργανισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για πογκρόμ απολύσεων δημ. υπαλλήλων υποστηρίζοντας ότι η περίφημη διοικητική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει στην αποδιάρθρωση του κράτους και την απονέκρωση των υπηρεσιών. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι πετούν αδιάκριτα στο δρόμο χιλιάδες δημ. υπαλλήλους. Ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητάει από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με την «τρόικα» το ζήτημα της κινητικότητας και αυτή να μη συνδέεται με τις απολύσεις.

Αναταράξεις

Αναταραχή λόγω της κινητικότητας επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα ενταθεί το Σεπτέμβριο όταν θα τεθούν εκτός οι δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά δεν θα είναι οι μόνοι από εργαζόμενους στους δήμους. Ήδη 25 δήμαρχοι από την Κεντρική Μακεδονία με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς δηλώνουν την απόφασή τους να παραιτηθούν από το αξίωμά τους, ενώ το παράδειγμά τους ενδέχεται ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι. Κλίμα έντασης διαμορφώνεται και στα νοσοκομεία όπου 2.500 θα μπουν σε κινητικότητα τη διετία 2013-14 χωρίς να αποκλείεται στο μέτρο να ενταχθούν και γιατροί-νοσηλευτικό προσωπικό. Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η αλλαγή ρόλου άλλων ιδρυμάτων ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο της έντασης. Θερμό αναμένεται το φθινόπωρο και στο χώρο της εκπαίδευσης, οπότε και θα εφαρμοστεί παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου- το μέτρο της κινητικότητας.

«Τρύπα»

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις της κυβέρνησης για την πορεία των εσόδων, καθώς η υστέρηση το πρώτο εξάμηνο υπερβαίνει τα 800 εκατ., ενώ η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει αγγίξει τα όριά της. Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο όταν το κράτος θα εισπράξει φόρους για τα εισοδήματα, τα ακίνητα κ.ά. Ωστόσο, από πολλές πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις με το σκεπτικό ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει αγγίξει τα όριά της και χιλιάδες θα είναι εκείνοι που δεν μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Ήδη ο κ. Στουρνάρας το άφησε ανοιχτό αν κι εφόσον η χώρα μας δεν τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις.

Τραβάει την ανηφόρα…

Δεν είναι μόνον η υστέρηση στα έσοδα που προκαλεί «εφιάλτες» στην κυβέρνηση. Το ίδιο άσχημα είναι τα νέα και από την πορεία του δημοσίου χρέους που σύμφωνα με τη Eurostat το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφθασε το 160,5% του ΑΕΠ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 24,1% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ το χρέος έφθασε τα 305,2 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 1,4 δισ. από την 31η Δεκεμβρίου 2012. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για επιβεβαίωση της αποτυχίας του προγράμματος που θα φέρει νέα μέτρα, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τόνισαν ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι το πραγματικό success story του Αντ. Σαμαρά.

Ύβρεις

Αποτροπιασμό, αντιδράσεις και έντονο προβληματισμό προκαλεί η δράση της Χρυσής Αυγής. Το «ρατσιστικό συσσίτιο» (μόνο για Έλληνες), ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συνοδεύθηκε με ύβρεις και απειλές εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και με την ευθεία αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατίας. Ωστόσο, η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να μην παραχωρήσει την Πλ. Αττικής για την εκδήλωση και του υπουργού Δημόσιας Τάξης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις στην ευρύτερη περιοχή δίχασαν τον πολιτικό κόσμο. Καθώς δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα κατασταλτικά μέτρα ενισχύουν την απήχηση του ακροδεξιού κόμματος. Τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τη δράση της Χρυσής Αυγής, όπως επίσης και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας της που αμφισβήτησε τη δημοκρατία λέγοντας ότι το 1974 αποκαταστάθηκε η… κλεπτοκρατία. Πάντως στο συσσίτιο προσήλθαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πολίτες.


Σχολιάστε εδώ