Μήπως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν…

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του λαλίστατου τότε ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη, (έβγαινε σχεδόν κάθε μέρα στα ραδιόφωνα), που μίλαγε για εξυγίανση και βιωσιμότητα των Αμυντικών Βιομηχανιών, οριστική λύση στην αβεβαιότητα των εργαζομένων, κ.λπ.

Και ενώ οι σύμβουλοι ήλθαν κι έφυγαν και το πόρισμα ξεχάστηκε, ξαφνικά, την περασμένη εβδομάδα, ήλθε ως «κεραμίδα», η νέα κυβερνητική ανακοίνωση πως ξαναφέρνει «ανεξάρτητους εξειδικευμένους συμβούλους» προκειμένου να βοηθήσουν στη «ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους».

Οι σύμβουλοι λέει, χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδια εξυγίανσης «είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων». Κάτι που εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ότι τα νομικά τμήματα των εταιρειών είναι μάλλον άσχετα με τους κανόνες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης έως το τέλος Αυγούστου και την υλοποίησή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους». Πολύ αισιοδοξία βλέπουμε και ανησυχούμε. Τέσσερεις κυβερνήσεις το προσπάθησαν και απέτυχαν, θα τα καταφέρει τώρα η δικομματική μέσα σε ένα μήνα; Δύσκολο μου ακούγεται. Έμπειροι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούσαν εν κατακλείδι, ότι «ανεξαρτήτως του τι λέγεται, επίκειται συρρίκνωση ή ακόμη και λουκέτο των συγκεκριμένων εταιρειών, ξεπούλημα των «φιλέτων» τους και εκατοντάδες απολύσεις». Μακάρι να διαψευστούν… Αυτό πάντως που δεν περιέχει η κυβερνητική ανακοίνωση, είναι πόσα χρήματα θα εισπράξουν αυτοί οι «ανεξάρτητοι εξειδικευμένοι σύμβουλοι».


Σχολιάστε εδώ