Κόκκινος συναγερμός στην Ιπποκράτους!

Τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ιπποκράτους αλλά και στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει σημάνει «Κόκκινος Συναγερμός», καθώς εντείνεται ένα κλίμα «εκλογολογίας» και ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, εκτιμούν πως «ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του μεθοδικά δημιουργούν ατζέντα εκλογών και μάλιστα πρόωρων».

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες, «η σκληρή μετωπική σύγκρουση του Σαμαρά και των υπουργών του με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και φθορά περαιτέρω στην κυβέρνηση προκαλεί, όμως κρατάει κοντά στον πρωθυπουργό ένα συντηρητικό κομμάτι που πάντα ήθελε απολύσεις στο Δημόσιο και κτύπημα του δημόσιου τομέα». Όπως εξηγούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο Α. Σαμαράς δημιουργεί ένα σκηνικό συνεχούς έντασης συσπειρώνοντας όμως ένα κομμάτι της σκληρής συντηρητικής βάσης, η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να του διασφαλίσει εκλογική επιβίωση ακόμα και αν δεν είναι πρώτο κόμμα και να καλλιεργήσει προσδοκίες και κλίμα για νέα εκλογική αναμέτρηση». Όμως, κατά ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, υπάρχει μια μεγάλη ένταση πλέον (η μεγαλύτερη από την υπογραφή του Μνημονίου το 2010) ανάμεσα σε «τρόικα» – κυβέρνηση – κοινωνία που κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πού θα καταλήξει. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι για μεγάλες κοινωνικές εντάσεις από το φθινόπωρο που πιθανά δεν θα μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση, αλλά και πως το όλο κλίμα θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο η «τρόικα» και οι απαιτήσεις της για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Οι προβληματισμοί στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου για ενδεχόμενη αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες ενισχύονται και από την εικόνα που έχουν για την πορεία των δημόσιων εσόδων (που σχεδόν καταρρέουν), αλλά και στη μεγάλη απελπισία που θα βρεθεί ο κόσμος από τη βροχή των φόρων που θα πρέπει να πληρώσει. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη δώσει εντολή σε συνεργάτες του για «πλήρη ετοιμότητα» και διαμήνυσε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμα και να μην κάνουν πολυήμερες διακοπές γιατί «υπάρχει ασάφεια και ρευστότητα». Πάντως ο κ. Βενιζέλος φροντίζει να είναι «πανταχού παρών» σε όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες και να στέκεται σχεδόν πάντα δίπλα στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, πλην των άλλων κυβερνητικών του δραστηριοτήτων, συγκάλεσε στο τέλος της βδομάδας μίνι Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν οι υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και τη συνεννόηση με τους υπουργούς της ΝΔ. «Απαιτώ δουλειά και προσοχή», φέρεται να υπογράμμισε σε αυτή τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας με έμφαση πως «η περίοδος χάριτος τελειώνει και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παράγει κυβερνητικό έργο και να το παρουσιάσει όταν έλθει η ώρα». Μάλιστα οι φράσεις αυτές του κ. Βενιζέλου σχολιάστηκαν από κάποια στελέχη που έδιναν την ερμηνεία πως άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αιφνιδιαστικές εξελίξεις και δη πρόωρες κάλπες.


Σχολιάστε εδώ