Κινούμενη βόμβα οι φυλακές!

Η κατάσταση είναι εκτός ορίων. Πολλαπλάσιοι είναι οι κρατούμενοι από τον αριθμό που μπορούν να καλύψουν οι φυλακές που λειτουργούν. Ξεπερνούν τις 14.000, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων 1.300.

Και ενώ υπάρχει αυτή η υπερπληθώρα κρατουμένων, παραμένουν κλειστές καινούργιες φυλακές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για τις φυλακές Χανίων, οι οποίες μόνο κατά το 1/3 λειτουργούν, ενώ παραμένουν κλειστές οι νέες φυλακές Δράμας και Νιγρίτας Σερρών, όπως αναξιοποίητες είναι και οι αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, Κασσαβετείας και Κασσάνδρας.

Από τους κρατουμένους το 70% είναι αλλοδαποί (Αλγερινοί, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Αλβανοί και Ιρακινοί). Προσπάθειες να μεταχθούν στις χώρες τους δεν απέδωσαν, με το σκεπτικό γιατί να φορτωθούμε κακοποιά στοιχεία.

Αυτή είναι η μια πλευρά του προβλήματος, ίσως και η πιο αθώα. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κυριολεκτικά κινδυνεύουν.

Ιδιαίτερα στον Κορυδαλλό, όπου… φιλοξενούνται οι πιο σκληροί. Υπάρχουν σπείρες με ισχυρές προσβάσεις έξω. Με δυνατότητες εκτέλεσης συμβολαίων, αλλά και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όπως πρόσφατα έγινε με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού και πριν από μια βδομάδα στη πολυκατοικία της Λάρισας που μένει η Εισαγγελέας που έχει προφυλακίσει το Βλαστό. Όπως μας έλεγαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δέχονται απειλές και εκβιασμούς από βαρυποινίτες-πρώτα ονόματα, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη και να κάνουν αναφορά.

Φόβος και τρόμος κυριαρχεί στις φυλακές. Τα κυκλώματα δεν είναι κάτι άγνωστο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…

Βέβαια και οι φύλακες δεν είναι όλοι αγγελούδια….

Αυτήν τη στιγμή επείγει η αποσυμφόρηση. Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις. Μία είναι να απολυθούν όσοι έχουν συμπληρώσει το 1/5 της ποινής τους, σύμφωνα με τη ρύθμιση Καστανίδη, όμως προβλέπεται ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις ότι αποφυλακίζονται σκληροί εγκληματίες.

Η δεύτερη σκέψη είναι η αποφυλάκιση όσων έχουν κάνει το 1/3 της ποινής τους και η τρίτη το μόνιμο βραχιολάκι στο πόδι ή στο χέρι.


Σχολιάστε εδώ