Εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις μνημονιακές «εντολές» καταρτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του κόμματος αναθάρρησε από την τελευταία δημοσκόπηση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται κατά δύο μονάδες της ΝΔ και τα επιτελικά στελέχη θεωρούν ότι το στοίχημα πλέον είναι να σταθεροποιηθεί αυτό το προβάδισμα, το οποίο όπως εκτιμούν, θα διευρυνθεί από το Σεπτέμβριο όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει και νέα μέτρα.

Ο Α. Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος και κάλεσε τα στελέχη να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος που θα περιλαμβάνει τη σύμπραξη δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι την αριστερά του σοσιαλιστικού χώρου.

Κατά τον Α. Τσίπρα, η επιλογή για συστράτευση με τον «σοσιαλιστικό χώρο» είναι μια στρατηγική επιλογή και εκτός από τους ΠΑΣΟΚογενείς που ήδη βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του κόμματος παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες που γίνονται όπως η πρόσφατη εκδήλωση με πρωτοβουλία της Λ. Κατσέλη, στην οποία πήραν μέρος στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμα και από τη ΔΗΜΑΡ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν τέτοιου είδους κινήσεις ανταγωνιστικές, αλλά αντίθετα εκτιμούν ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα για τη δημιουργία ενός χώρου με τον οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν, αφού εναγωνίως ψάχνουν για πολιτικούς συμμάχους που σήμερα δεν υπάρχουν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν με «τα μούτρα» στην εξειδίκευση των προγραμματικών τους προτάσεων, αφού σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα εμφανίζει κενό, όσον αφορά το τι ακριβώς προτείνει σε κάθε τομέα ως εναλλακτική λύση απέναντι στη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη (εξέλεξε επτά μέλη στην 21μελή Γραμματεία), συνεχίζει να κάνει εμφανή την απόστασή της από την πλειοψηφία πατώντας πάνω στο 30% που πήρε στο πρόσφατο συνέδριο. Έτσι μετά το λευκό που ψήφισαν στην εκλογή του Α.Τσίπρα στη θέση του προέδρου, την ίδια στάση τήρησαν και στην ψηφοφορία για την εκλογή του Δ. Βίτσα στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, ούτε να δημιουργούν προβλήματα στον Α. Τσίπρα, ωστόσο τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία υποχώρηση από τις θέσεις τις οποίες εκφράζουν.

Ενδεικτικό της διακριτής πορείας που θα ακολουθεί η Αριστερή Πλατφόρμα είναι και το ότι έσπευσε, την περασμένη Πέμπτη, να οργανώσει δημόσια εκδήλωση με ομιλητές τον Π. Λαφαζάνη και τον Α. Νταβανέλο. Σε αυτήν ασκήθηκε κριτική για τις εργασίες του πρόσφατου συνεδρίου, λίγες μάλιστα μέρες μετά τη λήξη του, και τους πανηγυρισμούς της ηγεσίας για την επιτυχία του.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ήταν ένα «δύσκολο συνέδριο», στο οποίο δεν έγινε πολιτική και ιδεολογική συζήτηση, αλλά κυριάρχησαν με επιλογή της ηγεσίας τα οργανωτικά ζητήματα όπως αυτό της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών.

Κατά την Αριστερή Πλατφόρμα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα χρειάζεται ένα νέο ριζοσπαστικό ξεκίνημα και την επανασύνδεσή του με τα κινήματα και όχι κινήσεις που τον οδηγούν σε διολίσθηση στη «σοσιαλδημοκρατία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ιστότοπο Iskra που απηχεί τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη, αναρτήθηκε άρθρο του «Βήματος», το οποίο προανήγγειλε «νέες προγραμματικές επεξεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ» με το σχολιασμό ότι «το δημοσίευμα έχει κατεύθυνση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά».

Χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών –εκτός του Α. Μητρόπουλου– εκλέχθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η κατανομή αρμοδιοτήτων που αποφασίστηκε στην πρώτη της συνεδρίαση έχει ως εξής:

Την εργατική πολιτική αναλαμβάνει ο Γ. Γαβρίλης, την εξωτερική πολιτική, άμυνα και προστασία του πολίτη ο Κ. Ήσυχος, επικοινωνία ο Α. Καρίτζης, αγροτική πολιτική ο Τ. Κανταράς, τον πολιτικό σχεδιασμό ο Α. Καλύβης, τα οργανωτικά ο Τ. Κορωνάκης, την οργανωτική πολιτική η Σ. Παπαδόγιαννη και ο Ρ. Ρινάλντι, περιβάλλον και νεολαία η Ε. Κυπριανίδου, την αλληλεγγύη ο Π. Λάμπρου, ναυτιλία – τουρισμό ο Σ. Λεουτσάκος, οικονομική πολιτική και ΕΒΕ ο Γ. Μηλιός, δημόσια διοίκηση ο Α. Μητρόπουλος, δικαιοσύνη – ανθρώπινα δικαιώματα η Μ. Μπαρσέφσκι, υγεία – κοινωνικό κράτος ο Γ. Μπασκόζος, κινήματα και συνδικαλιστική δράση ο Α. Νταβανέλος, θεωρία – πολιτισμός ο Χ. Παπαδόπουλος, αυτοδιοίκηση ο Κ. Πουλάκης και το γραφείο Τύπου και τα ΜΜΕ ο Π. Σκουρλέτης.


Σχολιάστε εδώ