Είμαι τυχερός που γεννήθηκα στην Ελλάδα!

Ο αυθεντικός καλλιτέχνης προτείνει να φύγουμε από το ευρώ και να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Γιατί για να σωθούμε από τους εκμεταλλευτές δεν παίζει… «Μόνο αν γίνουμε κανίβαλοι και τους φάμε», όπως λέει γελώντας. Ο 58χρόνος μουσικός αναφέρεται και στα χαζοτράγουδα της εποχής που δεν δημιουργούν λεβέντες, αλλά και στην αγαπημένη του Ελλάδα που του έμαθε τα πιο ωραία παραμύθια: «Νιώθω τυχερός που γεννήθηκα στην Ελλάδα, γιατί μεγάλωσα με Ιλιάδα και Οδύσσεια».

// Ποια είναι η αντιμετώπιση του κόσμου μετά τη συμμετοχή σας στη EUROVISION;
Πέρασαν περίπου δύο μήνες από τη EUROVISION στο Μάλμε της Σουηδίας με τους Κοza Mostra και η ανταπόκριση του κόσμου, όταν με βλέπει στο δρόμο, είναι όλο και πιο ενθουσιώδης. Το 90% μου λένε συγχαρητήρια και είναι θετικοί, αλλά και είναι και κάποιοι περίεργοι στη Θεσσαλονίκη, που θυμώνω και τους βρίζω.

// Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας τηλεμετρήσεων Nielsen, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες για τη σεζόν 2012-2013, το πρώτο πρόγραμμα σε τηλεθέαση ήταν η EUROVISION με 67%, ενώ ακολουθούσαν αγώνες ποδοσφαίρου, Λάκης και ντάνσινγκ…
Να λοιπόν που ο κόσμος απαντά μόνος του σ’ αυτούς που λένε ότι η EUROVISION είναι ένα πανηγυράκι. Δεν είναι πανηγυράκι, είναι μια πολύ ωραία εκδήλωση των ευρωπαϊκών κρατικών καναλιών και θέλω να πω σε κάποιους εξυπνάκηδες ότι έξω το «πανηγυράκι» το αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά. Δεν είναι για πέταμα. Εκεί δουλεύουν πάνω στο τηλεοπτικό προϊόν, που μεταδίδεται από επαγγελματίες. Εγώ πήγα, τα είδα από κοντά, πέθανα στις πρόβες. Μόνο στην Ελλάδα κάποιοι τη σνομπάρουν. Δεν κοιτάμε το χάλι μας, λέω εγώ.

// Θα ξαναδούμε άραγε τη EUROVISION, τώρα που έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ;
Α, δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το μαύρο. Θα μου πείτε τα κρατικά κανάλια δεν θα πρέπει να είναι σπάταλα. Αλλά συγγνώμη, τον κάθε κομματικό ηλίθιο που περίσσευε τον διορίζατε εσείς ή εγώ στην ΕΡΤ; Ποιος τη γέμισε με 2.700 άτομα; Και στην Ολυμπιακή τι έγινε με τον κάθε κουτσό και στραβό ψηφοφόρο του κυβερνώντος κόμματος; Την έριξαν έξω και αυτήν. Αλλά όπως και να έχει, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να ξαναλειτουργήσει, γιατί παράγει πολιτισμό. Τα ωραία πράγματα δεν θα τα δούμε στα ιδιωτικά κανάλια. Ήταν απαράδεκτο και φασιστικό το λουκέτο της.

// Περί πολιτισμού. Τι είναι το ρεμπέτικο τραγούδι για εσάς;
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι η πιο όμορφη μουσική παγκοσμίως. Το ρεμπέτικο είναι το απαύγασμα του δημοτικού τραγουδιού.

// Τραγουδάνε τα νέα παιδιά σήμερα ρεμπέτικο, διασκεδάζουν στα ρεμπετάδικα;
Βεβαίως και το τραγουδάνε. Το ρεμπέτικο το τραγουδάνε οι μερακλήδες, οι ροκάδες, οι αντισυστημικοί, οι μπλουζίστες, οι τζαζίστες. Πώς θα τη βρει, μωρέ, ο νέος που βράζει το αίμα του, ο επαναστάτης, με χαζοσκυλοτράγουδα; Το ρεμπέτικο είναι αγαπησιάρικη μουσική, δεν σε ενοχλεί στα αυτιά.

// Πώς βιώνετε την οικονομική κρίση;
Η κρίση είναι τεχνητή, δε δημιουργήθηκε το χρέος τα τρία τελευταία χρόνια. Από το 1832 που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, από τότε που έγινε η επανάσταση του 1821 η Ελλάδα δανείστηκε αρχικά από τους Άγγλους και από τότε δεν είχαμε σταματημό. Αφού δεν παράγουμε, μόνο εισάγουμε. Πείτε μου, τι τον θέλει μωρέ ο Έλληνας το σολομό; Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να εισάγει σολομό; Είμαστε Σουηδοί, ζούμε μέσα στα κρύα για να τρώμε ρέγκες και σολομούς με λίπος; Σκωτσέζοι είμαστε, Καναδοί;
Γιατί δεν τρώμε τη σαρδελίτσα μας, τη γόπα, το μαριδάκι, το μπαρμπουνάκι, το λιθρίνι; Τα ξένα είναι ωραία και όχι τα χταποδάκια του Αιγαίου; Με τι ντιζάιν πλασάρουν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί το λάδι τους και εμείς εισάγουμε ηλιέλαιο; Έχουμε φοβερά κουσούρια ως λαός. Μας ψεκάζουν άραγε από ψηλά, μας ταΐζουν κάτι, μας ρίχνουν κάτι στο νερό και έχουμε γίνει τόσο ηλίθιοι;

// Έχουμε προσόντα ως λαός. Πώς αλλιώς το εξηγείτε ότι στο εξωτερικό διαπρέπουμε;
Όποιος Έλληνας μετανάστευσε στο εξωτερικό πρόκοψε. Κάθε χρόνο με καλούν οι ομογενείς στο εξωτερικό για συναυλίες -στην Αμερική, στην Αυστραλία- και δεν έχω γνωρίσει κανέναν Έλληνα της διασποράς να φυτοζωεί. Όλοι τους έχουν τα μαγαζιά τους, προκόβουν και δεν προκόβουν από την κρατική βοήθεια, αλλά από τα χέρια τους και τον ιδρώτα τους. Εδώ, στην Ελλάδα, όλα είναι κληρονομικά. Εδώ ο πολιτικός δίνει τη βουλευτική θέση στο παιδί του, όπως ο γιατρός το ιατρείο του στο γιο του και ο δικηγόρος το δικηγορικό του γραφείο στην κόρη του. Εδώ, στη Βουλή έχουν βάλει όλο τους το σόι! Και αν πάνε να πειράξουν τους 16 μισθούς τους, γίνεται χαμός.

// Ποιοι περνάνε καλά αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα;
Οι μόνοι που ζουν καλά είναι οι πολιτικοί. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα έχουν ρίξει όλα στη δουλειά, μήπως και τη γλιτώσουν από το λουκέτο.

// Και η νύχτα πώς πάει; Τα νυχτοκάματα; Οι εμφανίσεις σας;
Έχουν μειωθεί δραματικά οι εμφανίσεις μου στα μαγαζιά. Πάνε στα σκυλάδικα οι νεοέλληνες, εκεί που τους πιάνουν τον κώλο. Ακόμη μ’ αυτήν την κρίση γεμίζουν τα χαζομάγαζα. Μα πες μου, τι σου προσφέρει ο Κιάμος;

// Τι δεν σας αρέσει στα μπουζούκια;
Αγανακτώ από το στίχο. Μα δεν τους προσβάλλει όταν τον τραγουδάνε; Δεν ντρέπονται; Μερικά από αυτά ούτε για πλάκα δε θα τα τραγουδούσα. Μα τι βλακείες, τι αηδίες είναι αυτές; Όλα τα τραγούδια για το σεξ. Μα σήμερα το πιο εύκολο πράγμα, από ό,τι ξέρω, είναι να πηδήσεις. Εμείς, στη γενιά μας, για να βγούμε ένα ραντεβού παρακαλούσαμε.

// Πώς νιώθετε μετά την επίσκεψη του Σόιμπλε και τα απανωτά όχι;
Ντρέπομαι ως Έλληνας να μας βλέπω να υποκλινόμαστε στον Σόιμπλε. Τη στιγμή που και το ΔΝΤ παραδέχτηκε το λάθος του σχετικά με την ελληνική οικονομία. Αλήθεια, γιατί δεν αλλάζουν την πολιτική τους; Τι κόλπο είναι αυτό; Μήπως έχουν πληρωθεί κάποιοι από το σύστημα ή ακόμη και πολιτικοί τα έχουν τσεπώσει για να το αποδεχθούν και να το επιβάλουν στον κόσμο; Πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Είναι μειοδότες όσοι υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική. Αυτοί περνάνε καλά και ο κόσμος αυτοκτονεί. Μόνο όταν θα αρχίσουμε να τους τρώμε -και θα ξεκινήσουμε πρώτα από τον Πάγκαλο και τον Βενιζέλο- θα φοβηθούν. Να θυμάσαι κάτι. Ο εκμεταλλευτής θα σταματήσει μόνο όταν σε πεθάνει. Η λύση που έχεις είναι μόνο μία. Να γίνεις κανίβαλος και να τον φας. Έτσι θα επιζήσεις.

// Μα προδίδουν τη χώρα τους;
Προδίδουν το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Τις ωραιότερες γαλάζιες θάλασσες. Τα μεγαλύτερα μυαλά. Αλλά καταλαβαίνουν την αξία του Νανόπουλου; Έχει άλλη χώρα Καβάφη; Δεν έχει. Έχει όλος ο άλλος κόσμος Όμηρο, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Πλάτωνα; Από τότε που γράψανε τις απόλυτες αλήθειες, όλος ο κόσμος υποκλίνεται. Εμείς, με την πλήρη γνώση, καταντήσαμε ουραγοί παντού.

// Και τι πρέπει να κάνουμε ως λαός;
Να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να φύγουμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμούλα μας. Το ευρώ δεν μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Αυτή η γη που πατάμε παράγει τα πάντα και μπορούμε μέσα από αυτή να ταΐζουμε το λαό μας. Μπορούμε να καλλιεργούμε τα πάντα και να εξάγουμε τα πάντα. Όσο μένουμε στο ευρώ και ακούμε την «τρόικα», το μόνο που θα κάνουμε είναι να φτωχαίνουμε μέρα με τη μέρα, με μαθηματική ακρίβεια.

// Κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ούτε και αυτά που έχουμε. Τι έχετε να πείτε για τη φοροεπιδρομή;
Να τους τα χαρίσω όλα και να ξαναρχίσω από την αρχή. Να τους χαρίσω όλα μου τα χωράφια και το σπίτι και να με αφήσουν στην ησυχία μου. Εγώ έχω ένα χαρτί στη ζωή, το μπαγλαμαδάκι μου. Δεν θα μείνω ξεκρέμαστος. Η δουλειά μου είναι η μαγκιά μου. Εγώ το μεροκάματό μου για να ζήσω, θα το βγάζω. Άλλωστε ποτέ δεν ήμουν αχόρταγος. Τις σιχάθηκα και τις τράπεζες και τα δάνεια. Δεν είμαστε ούτε ζώα ούτε πράγματα, για να μας οδηγούν κάτι κακάσχημοι, περίεργοι τραπεζίτες στην αυτοκτονία.

// Δεν έχετε πάρει ποτέ δάνειο στη ζωή σας;
Προτιμώ να αυτοκτονήσω. Δεν έχω πάρει ποτέ δανεικά στη ζωή μου, ούτε δραχμή. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Για μένα ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν υπάρχει. Εγώ να γίνω ζητιάνος; Να αυτοκτονήσω καλύτερα.

// Ο Έλληνας έχει χάσει το χαμόγελο του; Πώς τον βλέπετε όταν διασκεδάζει;
Αυτό το έχει χάσει εδώ και καιρό. Το θέμα είναι ότι έχασε τη λεβεντιά του. Αλλά πώς θα νιώσει λεβέντης, πώς θα διαφυλάξει τη μαγκιά του; Με το χαζοτράγουδο; Υπάρχει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας σήμερα; Πώς θα σου χτυπήσει παλαμάκια ο διπλανός σου; Για μένα η χαρά είναι προσωπική υπόθεση, η κατήφεια είναι γενική.

// Υπάρχουν καλά τραγούδια σήμερα;
Υπάρχουν διαμάντια σήμερα, αλλά χάνονται μέσα στα σκατά και έτσι δεν θα τα ακούσουμε ποτέ. Στα δύσκολα, στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην Κατοχή, στην ξενιτιά, γράφηκαν πολύ ωραία τραγούδια. Τώρα το σύστημα και οι δισκογραφικές θέλουν πανίβλακες, σαβούρα και δημόσιες σχέσεις.

// Μιλάτε συνεχώς για σύστημα. Πιστεύετε ότι η νέα τάξη πραγμάτων δημιουργεί μια από τις χειρότερες ανθρωπότητες;
Γιατί οι βάρβαροι εξανθρωπίστηκαν; Σιγά…

// Τι εννοείτε;
Ο Χάρρυ Κλυνν, πολύ εύστοχα στην παράστασή του είπε ότι μας διοικούν σήμερα οι αλλοτινοί ληστές των δρόμων. Γιατί οι Γερμανοί ποιοι ήταν; Ληστές των δρόμων ήταν όταν οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για φιλοσοφία. Και μετά έγιναν φεουδάρχες, κόμητες, βασιλείς. Οι ληστές των δρόμων έγιναν κράτος και μας χρωστάνε 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ από την Κατοχή. Τότε μας ρουφήξανε το μεδούλι και το ξανακάνουν, ώστε να μας εξαντλήσουν για να μη μας μείνει τίποτα.

// Έχετε περάσει όμορφη ζωή;
Ναι, μικρός κολυμπούσα σε λίμνες, έτρωγα όμως και ξύλο από τον πατέρα μου, δούλευα και στο χωράφι. Άντρας πια είχα το ρεμπέτικο για μπούσουλα και με τη γυναίκα και τους φίλους μαζευόμασταν μαζί παρέα και περνούσαμε καλά. Πλούσια ζωή σε συναίσθημα είχα. Δύσκολη μεν και φτωχική, αλλά με τραγούδι και πολλή παρέα. Δεν θα ήθελα να ζήσω αλλιώς. Δεν θέλω να ζήσω εκτός Ελλάδας. Την αγαπάω την Ελλάδα. Την Οδύσσεια, την Ιλιάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ποια πατρίδα θα μου μάθαινε τέτοια παραμύθια; Έχουμε καλή πατρίδα. Έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα. Να μας αφήσουν στην ησυχία μας και να ξυπνήσουμε να μην είμαστε άλλο βλάκες. Η παιδεία είναι το βασικό όπλο, όχι η οικονομία. Δυστυχώς ο νεοέλληνας είναι απαίδευτος και τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύουν. Αν κηδέψουμε τη νεολαία μας θα μας στοιχήσει!


Σχολιάστε εδώ