Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Είναι τόσες πολλές οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στην «τρόικα» με τις δανειακές συμβάσεις, τα Μνημόνια και τις λοιπές φανερές ή απόκρυφες συμφωνίες, που ό,τι και να κάνουμε πάντα είμαστε χρεώστες δούλοι. Αυτά όμως οι φταίχτες, δηλαδή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα αποκρύπτουν από το λαό και μετράνε μόνο τη δόση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων το κλίμα ήταν βαρύ σε βάρος της χώρας μας, καθώς η έκθεση των ελεγκτών της «τρόικας» διαπίστωσε αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι των δανειστών της. Για το λόγο αυτό έγινε περιορισμός της δόσης (των 8,2 δισ. ευρώ) περίπου κατά 2 δισ. με εκταμίευση της πετσοκομένης δόσης σε δόσεις, ακριβώς για να εξοφληθούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν. Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών της «τρόικας» στην τελευταία τους έκθεση αφορούν καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην κινητικότητα, δηλαδή στις απολύσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Επίσης ο Τόμσεν και η παρέα του διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει παγώσει την απελευθέρωση των αγορών (από τι άραγε;) και των κλειστών επαγγελμάτων. Μήπως ο κ. Τόμσεν επιθυμεί οι χασάπηδες να μπορούν να ασκούν καθήκοντα χειρουργού, ή οι αιτησιογράφοι να γίνονται συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, συνήγοροι των πολιτών σε ό,τι χρειαστεί; Ας μας πουν τέλος πάντων οι δανειστές ποιες «απελευθερώσεις» επιθυμούν. Και οι κυβερνητικοί μνημονιάκηδες είναι πρόθυμοι πάντα.
2
Προ ημερών ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη βαθμολογία των κρατών – μελών του, για το επίπεδο ευημερίας των πολιτών τους. Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του Έλληνα φτάνει τα 20.440 δολάρια. Αλλά έχουμε τη γνώμη ότι αυτό είναι εικονικό, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος αυτού εισπράττεται από τους εδώ νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες, οι οποίοι φυσικά το αποστέλλουν στις πατρίδες τους. Εν πάση περιπτώσει εμείς δεχόμαστε αυτόν τον απολογισμό των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ. Όμως εκείνο που αναγνωρίζουν είναι ότι το εισόδημα στην Ελλάδα δεν διαχέεται σε όλο τον πληθυσμό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι τελευταία στη βαθμολογία ως προς τη διανομή του εισοδήματος, με βαθμό 2,1 (με άριστα το 10). Άριστα 10 παίρνουν μόνο οι ΗΠΑ, φυσικά με μεγάλη δόση σκοπιμότητας. Το φαινόμενο αυτό της άνισης κατανομής του εισοδήματος στην Ελλάδα παρατηρείται αρκετά χρόνια. Τώρα όμως έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα. Τα συνεχή «κουρέματα» μισθών και συντάξεων και η πολύ υψηλή ανεργία έχουν μειώσει αισθητά το εισόδημα που καταλήγει στους εργαζόμενους. Και φυσικά αυτή τη διαφορά την έχουν καρπωθεί κάποιοι άλλοι υψηλόμισθοι και εισοδηματίες με υψηλά εισοδήματα. Και για το λόγο αυτό οι Έλληνες, όπως παραδέχεται η έκθεση του ΟΟΣΑ, δεν αισθάνονται καθόλου ευτυχείς. Και ο σχετικός δείκτης ευημερίας (ή ευτυχίας όπως τον αποκαλεί ο ΟΟΣΑ) μόλις και καταφέρνει να φτάσει στο βαθμό 1,3! Έλληνες ευτυχείς, κ. Σαμαρά.
3
Θα θέλαμε να σχολιάσουμε μόνο τέσσερα σημεία από την έκθεση του ΟΟΣΑ που αφορούν τη χώρα μας:
α) Στον τομέα της υγείας, δηλαδή σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ υψηλή βαθμολογία, με άριστα το 10 παίρνει 8. Ενώ το ΕΣΥ έχει ήδη καταρρεύσει και στην ουσία η περίθαλψη είναι πλέον επί πληρωμή και όλο χειροτερεύουν τα πράγματα. Προφανώς οι συντάκτες της έκθεσης θα είχαν υπόψη τους το σύστημα που ίσχυε προ δεκαετίας και όχι το σημερινό. β) Στον τομέα της ασφάλειας και εδώ έχουμε υψηλή βαθμολογία 8,7%. Ενώ καθημερινά έχουμε ληστείες μετά φόνου, διαρρήξεις και γενικά μια πρωτοφανή ανασφάλεια, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα συγκέντρωσης αλλοδαπών εγκληματιών κυρίως. γ) Οι Έλληνες κάποτε είχαν κατηγορηθεί σαν λαός τεμπέληδων. Η έκθεση του ΟΟΣΑ όμως αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες εργάζονται 2.032 ώρες το χρόνο, έναντι 1.776 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί. Εδώ ο ΟΟΣΑ αποδίδει την πραγματικότητα, καθώς το 8ωρο έχει αντικατασταθεί με 10ωρο και πλέον. Και αυτό όπως αναφέρει και ο ΟΟΣΑ ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ανατρέπεται η τριχοτόμηση του 24ωρου. δ) Στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα είναι κάτω από τη βάση λόγω μόλυνσης. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ανέρχονται σε 31m/gr. Παρά ταύτα στην Ελλάδα παρατηρείται μακροζωία και υψηλός δείκτης του προσδόκιμου ζωής, που ξεπερνάει τα 80 χρόνια. Φανταστείτε εάν τα είχαμε όλα σωστά πόσο θα έφτανε ο μέσος όρος ζωής.