Ένωσαν τις δυνάμεις τους…

«Σαν και αυτόν που βοηθούσε τα παιδιά για να μην πονάνε». Λοιπόν, σ’ αυτόν τον κόσμο δεν έχω δει κανέναν άλλο να κάνει τα πάντα για να μην υποφέρουν τα παιδιά, όπως η Μαριάννα».

Και είχε απόλυτο δίκιο. Το 1997 η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, δημιούργησε το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, που από τότε δεν έχει σταματήσει τη δράση του.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το παιδί, το Ίδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και το Κέντρο Robert F. Kennedy – Για τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισημοποίησαν το πρωί της Τρίτης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τις υπογραφές τους, τη συνεργασία τους.

Μια συνεργασία η οποία θα φέρει στην Ελλάδα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Speak Truth to Power» (Λέμε την αλήθεια στην εξουσία), με στόχο την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα ενημερωθούν όσα περισσότερα σχολεία γίνεται στην ελληνική επικράτεια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, ώστε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου να μάθουν πώς θα ενδυναμώσουν την αποφασιστικότητά τους και θα αναλάβουν δράση για να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, αλλά και να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συμμαθητών τους, της οικογένειάς τους, των φίλων τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, που βασίζεται στις εμπειρίες θαρραλέων ακτιβιστών και υπερασπιστών της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο στα σχολεία και περικλείει ένα σεμινάριο δώδεκα εβδομάδων πάνω στο βιβλίο της Κerry Kennedy «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία».

Το πρόγραμμα αυτό ήδη εφαρμόζεται στην Αμερική σε σχολεία της Νέας Υόρκης, στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο, στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά και σε άλλες περιοχές και χώρες του κόσμου, όπως την Αφρική, και την Καμπότζη, ενώ θα περάσει σύντομα και σε ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να πρωτοπορεί.

Τη χρηματοδότηση του προγράμματος στα ελληνικά σχολεία θα αναλάβει το Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Θα υπάρξουν σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια στους δασκάλους και τους καθηγητές, ενώ ενεργό ρόλο θα αναλάβει και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη είπε για την εκλεκτή της καλεσμένη, με την οποία η οικογένειά της διατηρεί δεσμούς φιλίας: «Η Κerry Kennedy δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα. Είναι μια πολύ δυναμική, αποφασιστική και παθιασμένη μαχήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια διεθνώς αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για την ειρήνη, που έχει δουλέψει σε πάνω από εξήντα χώρες όπως το Ελ Σαλαβαδόρ, η Κίνα, η Αϊτή, η Νότια Κορέα ως συγγραφέας με μεγάλη απήχηση και ως πρόεδρος του Κέντρου Robert F. Kennedy για τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Κerry Κennedy, αφοσιωμένη μητέρα τριών κοριτσιών, της Κάρα, της Μαράια και της Μικαέλα, μαθαίνει στα παιδιά της τα βήματα του πατέρα της, του αείμνηστου Robert Kennedy».


Σχολιάστε εδώ