Το «φιλί της ζωής» επιζητά η ΔΗΜΑΡ
Σταδιακή στροφή στην αντιπολίτευση κάνει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική αυτή επιλογή με την αρνητική στάση που τήρησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα -καταψηφίζοντας επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο- το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, αφού το κόμμα με τις αριστερές(;) καταβολές αντιτίθεται και στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ καθώς και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η ΔΗΜΑΡ, που για πολλούς είχε πάρει… διαζύγιο με την Αριστερά -λόγω της συμμετοχής της στην κυβέρνηση-, επιχειρεί τώρα να πιάσει το νήμα από την αρχή, αναθεωρώντας άρδην τη στρατηγική όσο και τον πολιτικό της λόγο. Πρόκειται για μία προσπάθεια τιτάνια, που καταβάλλει τόσο ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, όσο και οι στενοί του συνεργάτες προκειμένου να επαναφέρουν το αριστερό προφίλ του κόμματος, θέτοντάς το εκ νέου σε τροχιά προσέγγισης με τους αριστερούς και αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους, τους οποίους απώλεσαν λόγω της ετήσιας «συγκατοίκησης» με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αν…
Έτσι, ο πρόεδρος έδωσε το στίγμα της «αντιπολίτευσης της ευθύνης», όπως ο ίδιος πρόσφατα είχε δηλώσει, και απευθυνόμενος μετά από πάρα πολλούς μήνες στην ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. «Η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο. Γιατί θέλει και επιδιώκει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και δημοκρατικής επαναθεμελίωσης» είπε ο κ. Κουβέλης, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι η στροφή που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση. Επιχειρώντας παράλληλα να καταδείξει και μία στρατηγικού χαρακτήρα διαφορά του δικού του κόμματος από την ασκούμενη κυβερνητική στρατηγική ανέφερε, με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, πως «αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής». «Πιστεύουμε και αυτό προσπαθούσαμε να δείξουμε, όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση, ότι η λογική αυτή δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο». Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν το αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους».
Με σκούρα χρώματα όμως, περιέγραψε και τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. «Βλέποντας κανείς συνολικά την πορεία της χώρας, δεν μπορεί να εφησυχάζει. Σίγουρα αυτόν τον ένα χρόνο η χώρα σταθεροποιήθηκε. Η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτράπηκαν. Ήταν μία δύσκολη πορεία. Βγήκε όμως η χώρα από την κρίση; Ανάσανε η κοινωνία; Όχι», είπε με νόημα, διατυπώνοντας την απαισιοδοξία του. Αξιοσημείωτο τέλος, ήταν το γεγονός ότι το βράδυ της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε να μην παραστεί ο ίδιος στην ψηφοφορία – για προσωπικούς λόγους, όπως έμαθε το «Π», εξηγώντας ωστόσο την επομένη το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η θέση της ΔΗΜΑΡ θα προσδιορίζεται ως μια υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη. Εμείς καταψηφίσαμε το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του με την εξαίρεση των 2 άρθρων (14 και 30) ακριβώς από μια υπεύθυνη θέση», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν συμμερίζομαι το αφήγημα της “βέβαιης επιτυχίας” και δεν το ασπάζομαι όχι από απαισιοδοξία αλλά επειδή έχουμε την εικόνα των βασικών μεγεθών και κατευθύνσεων στην κοινωνία και οικονομία».
Πληρωμένη απάντηση του Κουβέλη
Με εκφράσεις έντονης δυσφορίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε και στις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι τα «οριζόντια» μέτρα και οι απολύσεις στις οποίες προβαίνει σήμερα η κυβέρνηση, οφείλονται εν πολλοίς στην αβελτηρία του Αντώνη Μανιτάκη να μη δρομολογήσει την διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
«Μας καταλογίζετε ευθύνες για καθυστερήσεις. Ναι, όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της “τρόικας” να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου.
Αφού ξεκαθάρισε τέλος πως ποτέ η ΔΗΜΑΡ δεν υποτίμησε τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, τόνισε πως θεωρεί ωστόσο ότι είναι εφικτή μια διαφορετική διαπραγματευτική στάση από την κυβέρνηση. «Οι δανειστές πρέπει να έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση αποφασισμένη, με σχέδιο, με εναλλακτικές αντιπροτάσεις και κοστολογημένες προσεγγίσεις».
Στην Αγίου Κωνσταντίνου διάγουν περίοδο καλοκαιρινής ραστώνης, τώρα που βαραίνουν τις πλάτες τους οι… κοστολογημένες προσεγγίσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως μαθαίνει το «Π», θα τους απασχολήσει κατεξοχήν το κοινοβουλευτικό κομμάτι, ήτοι νομοσχέδια κ.λπ., ενώ τα… σπουδαία έρχονται από Σεπτέμβριο, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με φόντο το συνέδριο του κόμματος, το οποίο και δρομολογείται -κατά πάσα πιθανότητα- το Νοέμβριο.