Συμπρωθυπουργός το παίζει ο Βενιζέλος

Με συγκεκριμένες κινήσεις και παρεμβάσεις ο Β. Βενιζέλος άφησε σαφώς να φανεί ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τη θέση του αντιπροέδρου και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά πρωτίστως στις αποφάσεις (επιλογές) της κυβέρνησης. Κινούμενος παράλληλα, αν όχι στην ίδια ευθεία με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με πιο χαρακτηριστική την αντίδρασή του στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Λίγα λεπτά μετά το «περιπετειώδες» διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε την απόφαση αυτή ως προσωπικό επίτευγμα («πήρα πάνω μου το θέμα»), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να μιλήσει για συντονισμένες προσπάθειες από όλους!.. Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι προτίθεται στο εξής να διεκδικήσει μερίδιο από τις θετικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, αν και ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ή εμπλοκή με το ζήτημα της κινητικότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ (δημάρχους) και συζήτησε διεξοδικά τα αιτήματα και τα προβλήματά τους.

Οι κινήσεις του κ. Βενιζέλου δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όσο οι παρεμβάσεις του δεν αποκλίνουν της κυβερνητικής γραμμής, δεν πρόκειται να αντιδράσουν. Βουλευτές ωστόσο της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι λόγω της διαρχίας, αλλά και της πολιτικής βουλιμίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα χρόνου να προκύψει κυβερνητική κρίση. Εκτός κι αν –όπως τονίζουν– ο κ. Σαμαράς «έχει αποφασίσει να καταστεί όμηρος του Βενιζέλου» προκειμένου να διαφυλάξει την κυβερνητική σταθερότητα και τη…θέση του στην πρωθυπουργία!

Πού χάθηκε η προγραμματική συμφωνία;

Στο μεταξύ, στις καλένδες έχει –όπως φαίνεται– παραπεμφθεί η περίφημη προγραμματική συμφωνία που υποτίθεται θα συνυπέγραφαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και θα αποτελούσε τον «οδικό χάρτη» για τη δικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να συνταχθεί, αφού ούτως ή άλλως την κυβερνητική πολιτική την… αποφασίζουν οι δανειστές και την επιβάλλει η «τρόικα». Άλλες πληροφορίες πάλι αναφέρουν ότι η προγραμματική συμφωνία καθυστέρησε σκόπιμα, ώστε να ψηφισθεί πρώτα το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα και να μείνουν για τη συνέχεια τα… ανώδυνα και τα φιλολαϊκά.


Σχολιάστε εδώ