Σταθερά απέναντι από κάθε σκέψη για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση το ΚΚΕ

Μετά την αλλαγή ηγεσίας, προγράμματος και καταστατικού το ΚΚΕ προχωράει και σε αναθεώρηση κορυφαίων πολιτικών επιλογών του πρόσφατου παρελθόντος όπως ήταν η συγκυβέρνηση Τζαννετάκη του τότε ΣΥΝ υπό την ηγεσία του Χ. Φλωράκη με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, θέμα το οποίο μέχρι σήμερα απέφευγε να θίξει ο Περισσός.

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να σπάσει και αυτό το «ταμπού» αφού ακουμπάει κατευθείαν τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη και έτσι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη δεν έκανε καλό ούτε στο ΚΚΕ ούτε στη χώρα.

Προφανώς μια τέτοια εκτίμηση για μια κορυφαία πολιτική επιλογή του ΚΚΕ το 1989 δεν έγινε χωρίς την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος η οποία κατά τα φαινόμενα θέλει σιγά σιγά να ανοίξει τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Θ. Παφίλης ήταν ξεκάθαρος και στην ερώτηση «μήπως στην Ελλάδα έκανε κακό η κυβερνητική συνεργασία στην κυβέρνηση Τζαννετάκη» απάντησε:

«Ναι δεν έκανε καλό και το λέμε. Παρότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, δημιουργήθηκαν αυταπάτες στο λαό και έπαιξε συνολικά αρνητικό ρόλο και το πληρώσαμε και εμείς παρά πολύ ακριβά».

Η αναθεώρηση της πολιτικής επιλογής της συγκυβέρνησης του 1989 δεν αναμένεται να συναντήσει ιδιαίτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος αφού μετά και το τελευταίο συνέδριο τα στελέχη που θεωρούνταν «φλωρακικά» δεν μετέχουν στα κορυφαία όργανα του κόμματος.

Στόχευση αυτής της αναθεώρησης είναι εκτός των άλλων η θωράκιση του ΚΚΕ από τις πιέσεις που δέχονται οι οπαδοί του για συνεργασία σε επίπεδο κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως είναι γνωστό στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κόστισε στο ΚΚΕ τις μισές του εκλογικές δυνάμεις.

Σταθερά τα στελέχη του ΚΚΕ αποκλείουν κάθε συζήτηση για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θεωρούν ως τον ανερχόμενο πόλο διαχείρισης του συστήματος και υπογραμμίζουν ότι «αν εμείς θέλαμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό θα ήμασταν υπουργοί και δεν θα είχαμε και λόγο ύπαρξης. Εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση διαχείρισής του όπως θα είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ».

Επικαλούνται δε την εμπειρία της Γαλλίας όπου το πανίσχυρο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση κατέρρευσε εκλογικά και περιθωριοποιήθηκε, της Ιταλίας, όπου εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη, αλλά και την εμπειρία της Κύπρου όπου η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν ακολούθησε φιλολαϊκή πολιτική παρά το ότι είχε –όπως λένε- καλές προθέσεις.

Το σκεπτικό που αναπτύσσουν τα στελέχη του κόμματος για να στηρίξουν αυτή τη θέση είναι ότι μια κυβέρνηση, έστω και αν προσδιορίζεται ως αριστερή, εάν δεν έχει στα χέρια της την οικονομική εξουσία αλλά θα συνεχίζουν να τη διατηρούν οι καπιταλιστές, δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι ή θα συγκρουστείς με τους καπιταλιστές ή θα τους υπηρετήσεις και γι αυτό η σύγκρουση μαζί τους είναι αναπόφευκτη και αντικειμενική και σε αντίθετη περίπτωση ενσωματώνεσαι και υπηρετείς το καπιταλιστικό σύστημα.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα κάνει είναι να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης του συστήματος αφού οι συνεχείς κωλοτούμπες του παραπέμπουν σε ένα κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ του 1981 χωρίς μάλιστα τα ριζοσπαστικά συνθήματα που αυτό είχε τότε.


Σχολιάστε εδώ