Πρόταση ΔΗΜΑΡ για τεχνολογικό λύκειο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δύο αυτά κομμάτια του κόμματος (τομέας Παιδείας και Νεολαία) είναι αυτά που «πληγώθηκαν» περισσότερο από την επιλογή του κόμματος να φύγει από την κυβέρνηση, καθώς πολλά στελέχη τους αποστασιοποιήθηκαν. Στην ουσία του ζητήματος, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί τη μεταρρύθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης βασικό πυλώνα για τη συνολική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης ως μοχλού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την πρόοδο.

Οι μαθητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Προτείνουν ένα ενιαίο τύπο τεχνολογικού λυκείου με διττό χαρακτήρα, αφενός ως φορέα παροχής βασικών γνώσεων και διαμόρφωσης του πολίτη, αφετέρου ως χώρου επαγγελματικής εκπαίδευσης που οδηγεί κάτω από προϋποθέσεις στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η εισαγωγή ενός επιπλέον 4ου έτους εξειδίκευσης, παροχής δηλαδή προχωρημένων θεωρητικών γνώσεων και δεξιοτήτων που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση σε μία ειδικότητα, προτείνεται προκειμένου να εξασφαλίσει επαγγελματική επάρκεια και αυτοτέλεια στους/στις αποφοίτους των ΤΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη κατάργηση βασικών ειδικοτήτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η οποία προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα πριν συζητηθεί η μεταρρύθμιση του επαγγελματικού λυκείου.

Συγκεκριμένα προτείνουν έναν τύπο λυκείου (το τεχνολογικό λύκειο ΤΕΛ) με δυνατότητα απόκτησης δύο τίτλων: το Εθνικό Απολυτήριο και το Πτυχίο Ειδικότητας, τίτλοι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Οι ΕΠΑΣ που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας ενοποιούνται με τις ΕΠΑΣ του υπουργείου Εργασίας και υπάγονται στον ΟΑΕΔ. Το τεχνολογικό Λύκειο να αποτελείται από τρία έτη σπουδών για το εθνικό απολυτήριο. Το α΄ έτος είναι γενικής παιδείας κοινό με το γενικό Λύκειο, το β΄ έτος έχει τομείς και το γ΄ έτος ειδικότητες. Ο απόφοιτος του ΤΕΛ να παίρνει εθνικό απολυτήριο έπειτα από πανελλαδικές εξετάσεις σε έξι μαθήματα (τρία γενικής παιδείας και τρία (ή δύο) ειδικότητας). Με το εθνικό απολυτήριο να έχει πρόσβαση στα ΑΕΙ (ΤΕΙ και πανεπιστήμια). Ο απόφοιτος του ΤΕΛ να λαμβάνει πτυχίο ειδικότητας (επίπεδο προσόντων 3) ύστερα από νομαρχιακές εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήρια στα μαθήματα ειδικότητας. Για όσα μαθήματα ειδικότητας δίνονται για τη λήψη του εθνικού απολυτηρίου (θεωρία) να ισχύει ο βαθμός που έγραψε ο μαθητής στις πανελλαδικές (δεν εξετάζονται δυο φορές, προφανώς).

Στη Β΄ και Γ΄ τάξη του ΤΕΛ προβλέπεται να αναμορφωθούν τα αναλυτικά προγράμματα και να γραφτούν νέα σχολικά βιβλία. Η πρόταση προβλέπει ότι επικαιροποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις και καθιερώνεται η πρακτική άσκηση-μαθητεία. Στα μαθήματα γενικής παιδείας (Γλώσσα, Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Αγγλικά κ.λπ.) διαμορφώνεται νέο αναλυτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να καλύπτονται και όσοι (όσες) θα συνεχίσουν στα ΑΕΙ. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει μάλιστα αυξημένο ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων του ΤΕΛ στα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα. Τέλος (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) προτείνεται για όσους επιθυμούν πτυχίο εξειδίκευσης μετά την τριετή φοίτηση. Για το σκοπό αυτό ιδρύονται τμήματα εξειδίκευσης διάρκειας ενός έτους. Ιδρύονται και λειτουργούν τμήματα ειδίκευσης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ). Στα τμήματα αυτά έχουν δικαίωμα εγγραφής χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι του τεχνολογικού λυκείου ή οι κάτοχοι άλλων ισότιμων τίτλων σπουδών, σε αντίστοιχη ειδικότητα. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ΕΤΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο για απόκτηση πτυχίου και πιστοποίηση επιπέδου προσόντων 4, σύμφωνα με το νέο εθνικό σύστημα προσόντων.

***

«Αλήθειες και Ψέματα»

Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί η τρίτη και τελευταία μπροσούρα της έκδοσης της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», που αφορά θέματα παραχάραξης της ιστορίας, σύμφωνα με τους κόκκινους συντρόφους. Η έκδοση είναι υπό την αιγίδα του ΚΣ της ΚΝΕ με στόχο τη διδαχή της Ιστορίας από την πλευρά του κόμματος στα νεαρότερα στελέχη και φίλους της ΚΝΕ. Χώρισαν την έκδοση σε τρία μέρη (σοσιαλιστική οικονομία, σοσιαλιστική εξουσία και παραχάραξη της Iστορίας) για να γίνει πιο ευκολοδιάβαστη. Είναι βιβλιαράκια μικρά (60 ως 80 σελίδες), έγχρωμα, με πολλές φωτογραφίες και ντοκουμέντα, με χάρτες, πίνακες και στοιχεία, επεξηγήσεις, που διευκολύνουν το διάβασμα και δίνουν απαντήσεις. Αυτό είναι κάτι που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι βιβλία που μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική κοσμοθεωρία, με τις νομοτέλειες του σοσιαλισμού – κομμουνισμού και ταυτόχρονα βοηθούν αποφασιστικά τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στην αφομοίωση των επεξεργασιών του κόμματος.

Για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αμεσότητα, επέλεξαν σε κάθε ενότητα να απαντήσουν σε συγκεκριμένες πλευρές και επιχειρήματα που προβάλλονται ενάντια στο σοσιαλισμό από αστικές εφημερίδες, από σχολικά βιβλία κ.λπ. και απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως π.χ. αν ο κεντρικός σχεδιασμός «στραγγαλίζει» την παραγωγή, αν θα είναι απομονωμένη μια σοσιαλιστική Ελλάδα, αν υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία στο σοσιαλισμό και άλλα. Στόχος είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την πτώση του κουμμουνισμού και το θρίαμβο της αστικής δημοκρατίας να ενημερωθούν για την άλλη ανάγνωση της Ιστορίας. Οι τρεις αυτές μπροσούρες της ΚΝΕ κάνουν θραύση στις εκδηλώσεις της κόκκινης νεολαίας και αναμένεται πολλαπλή επανεκτύπωση ενόψει του Φεστιβάλ.

***

Προκλητικός λόγος

Αλλαγή στον πολιτικό λόγο της Νεολαίας ΑΝΕΞΕΛ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μετά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν σε πρόσωπα και δομές. Η νεολαία του κόμματος επιλέγει πλέον έναν πολύ οξύτερο λόγο, με πολλές προσωπικές αναφορές, χαρακτηριστικά που απουσίαζαν μέχρι τώρα από ανακοινώσεις νεολαιών. Και μάλιστα έχουν στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα (πρωθυπουργό, υπουργούς κ.λπ.), με θεματολογία κεντρικής πολιτικής σκηνής και όχι θεμάτων νεολαίας. Για παράδειγμα μόνο την τελευταία εβδομάδα επιτέθηκαν πολύ έντονα προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την τοποθέτηση Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κάνει ό,τι θέλει το ΠΑΣΟΚ και ότι μοιάζει με τον ΓΑΠ (!) χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «η καρέκλα είναι γλυκιά» και «το εθνικό συμφέρον έχει πάει περίπατο». Ακολούθησε προσωπική επίθεση στο Γιάννη Βρούτση με την κατηγορία ότι κοροϊδεύει τους έλληνες (μόνο;) εργαζόμενους, καθώς με τις διατάξεις που εισηγείται απορρυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και οδηγεί όλους τους εργαζόμενους σε μισθούς 586 ευρώ και κατάργηση υπερωριών. Τέλος επιτέθηκε ευθέως και στον Άδωνη Γεωργιάδη, την ημέρα που ο υπουργός δέχθηκε επίθεση, με μία ανακοίνωση που, ενώ καταδικάζει τη βία, στην ουσία δικαιολογεί την επίθεση! Η Νεολαία ΑΝΕΞΕΛ χρησιμοποιεί μάλιστα οξείες φράσεις όπως «ο υπουργός που νομίζει ότι θα λύσει τα προβλήματα στο χώρο της υγείας με τιτιβίσματα και φωτογραφίες», «όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε» και «όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες, κύριε Γεωργιάδη».

***

Δράσεις Νέων

Νέες και νέοι της Αμαλιάδας και της Ήλιδας στην Ηλεία, διοργανώνουν φέτος το καλοκαίρι στην παραθαλάσσια Κουρούτα, το «Τριήμερο Έκφρασης και Δημιουργίας» που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Ιουλίου 2013. Εκεί θα παρουσιαστούν διάφορες δημιουργίες που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητα ιδίως των νέων, το ταλέντο και τη λαϊκή τέχνη, σε μια εκδήλωση με χαρακτήρα έκφρασης των πολιτών μέσα από τα έργα τους σε διάφορους τομείς. Η Έκφραση – Δημιουργία εντάσσεται στα πλαίσια των «Δράσεων Νέων 2013», πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που ξεκινούν από φέτος έχοντας φορέα οργάνωσης και υλοποίησης την Κίνηση Ανεξάρτητων Νέων (ΚΑΝΕ), μια πολιτικοποιημένη αλλά ακομμάτιστη συλλογικότητα νέων που δραστηριοποιείται στην τοπική κοινωνία.

***

Άλλαξε τον κόσμο: το ʼχει ανάγκη

Με κεντρικό σύνθημα τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Άλλαξε τον κόσμο: το ʼχει ανάγκη» έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί το Σεπτέμβρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, στις 19-20 και 21 Σεπτέμβρη. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή, μια αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση που η διεξαγωγή του, από την προπαγάνδισή του μέχρι το στήσιμο και τη λειτουργία του, στηρίζεται αποκλειστικά στην ανιδιοτέλεια, στην εθελοντική προσφορά χιλιάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση έχει διεκδικητικό χαρακτήρα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, αντιπαλεύουν τα σχέδια υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του Πάρκου, που είναι η μοναδική ανάσα για χιλιάδες εργαζόμενους. Η εικόνα εγκατάλειψης που σήμερα χαρακτηρίζει το Πάρκο έχει τη σφραγίδα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει καθημερινά τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή. Οι Κνίτες δηλώνουν ότι θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή μαζί με τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα της περιοχής για να μείνει το Πάρκο «ζωντανό», χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και επαφής με τη φύση και όχι «νεκρό», παραδομένο στα κοράκια του κέρδους. Το Πάρκο θα ζωντανέψει, θα πάρει ανάσα ζωής με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». «Ο λαϊκός κόσμος της περιοχής που αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι ήδη στηρίζει το Φεστιβάλ», λένε τα παιδιά της ΚΝΕ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Συναισθήματα Ι

«Να βλέπεις τον Αντετοκούμπο να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο. Αξία ανεκτίμητη!». Τάδε έφη Παύλος Χρηστίδης, γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Με ενθουσιασμό…

Συναισθήματα ΙΙ

Εξανέστη ο Παύλος Χρηστίδης με τα γεγονότα και τα επεισόδια στη Βουλή, κυρίως με τις ύβρεις και τις κόντρες μεταξύ ΧΑ και ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ευτελισμός της Βουλής συνεχίζεται. Ο δρόμος προς την απαξίωση του πολιτεύματος συνεχίζεται. Η Ελλάδα βαλτώνει, οικονομικά αλλά κυρίως αξιακά», ήταν τα λόγια του.

Ατάκες

Το τι ατάκες έπεσαν από τους νεότερους για τα… γουναράδικα, δεν περιγράφεται! Η ειρωνεία πήγαινε σύννεφο. Το πιο παρήγορο είναι ότι πολλοί πραγματικά ήξεραν (κάπως) Ιστορία. Κυρίως οι αριστεροί…

Μέτωπο Ι

Με το βάρος των αποφάσεων 54 φοιτητικών συλλόγων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατήγγειλε το φεστιβάλ που ετοίμαζε η ΧΑ στην Καλαμάτα και ζήτησε έντονα την ακύρωσή του.

Μέτωπο ΙΙ

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όσο και σε κεντρικό επίπεδο, σήκωσε πολύ το θέμα του φεστιβάλ της ΧΑ στην Καλαμάτα, το οποίο έθεσαν και οι (νεαρότεροι) βουλευτές του κόμματος στη Βουλή. Φυσικά η ΧΑ αντέδρασε και είχαμε τη γνωστή ανταλλαγή γαλλικών…

Ματαίωση ή ακύρωση

Τελικά, ύστερα από εβδομάδες αντιπαραθέσεων αλλά και συζητήσεων και διχογνωμιών, η κυβέρνηση, διαμέσου του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποφάσισε να μη γίνει στον τόπο και το χρόνο που είχε προγραμματιστεί το φεστιβάλ Νεολαίας της ΧΑ στην Καλαμάτα, επικαλούμενη πολλούς και διάφορους λόγους. Η απόφαση λήφθηκε αργά την Παρασκευή και αναμένουμε τις αντιδράσεις της ΧΑ… Πάντως οι νεολαίοι της Αριστεράς πανηγυρίζουν και λένε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από τις δικές τους αντιδράσεις και προειδοποιήσεις…

Αγνοούμενοι

Χάσαμε τα παιδιά, stop… θα μπορούσε να λέει το τηλεγράφημα: «Πού είναι οι νέοι, οέο», θα έλεγαν οι νεότεροι. Για τη Νεολαία της ΔΗΜΑΡ ο λόγος. Χαθήκανε από το προσκήνιο. Απογοήτευση;

Κοινωνική ευαισθησία

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου η Νεολαία ΑΝΕΞΕΛ συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Χθες Σάββατο είχε προγραμματίσει μία υπερκομματική (λένε) δράση με καθαρά ανθρωπιστικό και εθελοντικό χαρακτήρα. Οι νέοι των ΑΝΕΞΕΛ θα βρίσκονταν έξω από ελληνικές (μόνο…) επιχειρήσεις supermarket στην Αθήνα στο Αιγάλεω, στο Βόλο, στη Βέροια, στη Ρόδο και στη Λέρο, προκειμένου να συγκεντρώσουν όσα περισσεύουν από άλλους ευαίσθητους συμπολίτες μας. Όσο κι αν η πολιτική παρέμβαση παραμένει πρωτίστης σημασίας, η κοινωνία μάς χρειάζεται έμπρακτα και άμεσα και η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι πάντα εκεί για αυτήν.

Πάμε διακοπές

Χθες Σάββατο είχαν προγραμματίσει αναχώρηση οι νέοι που θα κάνουν τις διακοπές τους στο (ετήσιο, καθιερωμένο πλέον) κάμπινγκ της ΚΝΕ στο Αχλάδι Ευβοίας. Το κάμπινγκ διακοπών της ΚΝΕ θα λειτουργήσει μέχρι την Κυριακή 11 Αυγούστου και στον όμορφο και καλά εξοπλισμένο χώρο του θα πραγματοποιηθούν μια σειρά πολύμορφες εκδηλώσεις. Πάρτι, ομαδικά παιχνίδια, αθλητικά τουρνουά, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις (παρουσίαση της έκδοσης της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» και αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν).


Σχολιάστε εδώ