Πού το πάει η Ντόρα

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της (δημόσιες και μη) για το πολυνομοσχέδιο, που συνοδεύθηκαν με μπαράζ τηλεοπτικών συνεντεύξεων, προκάλεσαν απορίες και πολλές περισσότερες εικασίες. Πέραν των άλλων διότι ήρθαν μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής και…αποχής.

Τα σενάρια ως προς τα…απώτερα κίνητρα της, είναι πολλά και ευφάνταστα: Από προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Αντ. Σαμαρά («για να πάρει το αίμα της πίσω»), ως προανάκρουσμα πολιτικών εξελίξεων όπου θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενώ δεν λείπουν και τα σενάρια για…ευρωπαϊκή καριέρα. Τι ισχύει από όλα αυτά; Ο χρόνος θα δείξει… Στις διαδοχικές παρεμβάσεις της πάντως η κ. Μπακογιάννη άσκησε σκληρή κριτική σε επιμέρους επιλογές του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως για την φορολογική πολιτική. «Δεν γίνεται μέσα σε τρεις μήνες να αθροιστούν εννέα φόροι στη τσέπη ενός φορολογούμενου» σημείωσε με αφορμή το γεγονός ότι τους αμέσως επόμενους μήνες οι πολίτες θα δεχθούν μια άνευ όρων φοροεπιδρομή. «Δεν μπορείς να ζητάς παραπάνω από ότι μπορείς να πάρεις» πρόσθεσε. Με το σκεπτικό αυτό η πρώην υπουργός θεωρεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το σύνολο των φόρων, θα υπάρξει υστέρηση εσόδων και αναπόφευκτα θα ανακύψει κίνδυνος νέων μέτρων. Η επιμονή της στα συγκεκριμένα ζητήματα έδωσε «επιχειρήματα» σε ορισμένους, να μιλήσουν για αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής και κατ’ επέκταση αμφισβήτηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, επιτίθεται εναντίον του Γ. Στουρνάρα θέλοντας να τον «κοντύνει», ώστε να μην ορισθεί Επίτροπος της χώρας μας στη Κομισιόν, θέση για την οποία, όπως λέγεται, ενδιαφέρεται και η ίδια. Ορισμένοι κάνουν ένα βήμα μακρύτερα και διατυπώνουν μια θεωρία… ευρύτερης αποδοχής: Ότι η κ. Μπακογιάννη αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα διότι δια-βλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες κι επιθυμεί να παίξει ρόλο. Τι μπορεί να συμβεί; Μέχρι και αλλαγή πρωθυπουργού, λένε οι…σεναριογράφοι. Τι λέει για όλα αυτά η ίδια; «Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή» σημειώνει και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να σιωπήσει, όταν μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σημαντικά ζητήματα, χαρακτηρίζει δε «ανοησίες» τα περί «υπονόμευσης» του πρωθυπουργού. Συνομιλητές της υποστηρίζουν ότι «η Ντόρα έχει τελειώσει με την εγχώρια πολιτική σκηνή» και στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, δεν θα είναι υποψήφια. Επισημαίνουν ότι το μόνο που την ενδιαφέρει πλέον είναι ένας ευρύτερος ρόλος, ας πούμε αυτός του Επιτρόπου. Θα μπορούσε να της κάνει αυτή τη «παροχή» ο κ. Σαμαράς. «Σιγά το οφίτσιο», απαντούν ότι η Μ. Δαμανάκη που κατέχει σήμερα τη θέση δεν ήταν επιλογή πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα τώρα με άλλες εκτιμήσεις, η κινητικότητα της κ. Μπακογιάννη έχει να κάνει και με τον αδελφό της Κυριάκο, ο οποίος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται από πολλές απόψεις σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Εκεί αποδίδουν και τη παρουσία της στη συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος την περασμένη Δευτέρα υπουργοί και βουλευτές ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. «Θέλησε να βάλει πλάτη στον Κυριάκο» ήταν το σχόλιο βουλευτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρύτερη οικογένεια υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ότι το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη θα συνδεθεί με τις απολύσεις χιλιάδων δημ. υπαλλήλων και αυτό θα του κοστίσει στις όποιες μελλοντικές φιλοδοξίες του.


Σχολιάστε εδώ