Πάνε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τη Λίστα Λαγκάρντ

Μάλιστα υπήρξαν διαρροές ότι δήθεν αρκετοί από τους δικαστές έχουν την άποψη ότι υπάρχει παραγραφή, θέλοντας να προκαταλάβουν την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ήδη την πρώτη βολή έριξε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή του Παπακωνσταντίνου, ξεκάθαρα υποστήριξε ότι έχει επέλθει παραγραφή και ότι οι προϋποθέσεις που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος καλύπτονται με την προσμέτρηση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Είναι μια άποψη που ορισμένοι νομικοί υποστηρίζουν, υπάρχουν όμως έγκυροι συνταγματολόγοι που κατηγορηματικά τονίζουν ότι δεν υπάρχει παραγραφή.

Αυτό πάντως που επισημαίνεται είναι ποιος ο λόγος να τίθεται θέμα παραγραφής πριν καν ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης, ποιος έχει συμφέρον να μη φτάσει στο ακροατήριο, ποιους θέλουν να καλύψουν και θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα, π.χ. να μην ανοίξει το στόμα του ο Παπακωνσταντίνου, καθώς τότε πολλοί θα τρέχουν και γύρευε ποια ονόματα πρώτης γραμμής, πολιτικά και όχι μόνο, είναι μπλεγμένα.

Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι τα νήματα της παραγραφής κινεί ο Γιώργος Παπανδρέου και φθάνουν στο σημείο να λένε ότι έχει ανοικτή γραμμή με τον Λοβέρδο!

Τι φοβάται ο Παπανδρέου

Ανεξάρτητα πάντως του πόσο έχει βάση αυτό, είναι γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανήσυχος. Και αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος που συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών. Και από τον οποίο ζήτησε στήριξη…

Τέσσερις ώρες με τον Παπακωνσταντίνου

Ενώ από τότε που ξέσπασε το θέμα της απόκρυψης της Λίστας Λαγκάρντ από τον τότε υπουργό Οικονομικών και της μη αξιοποίησής της, από την οποία το Δημόσιο θα εισέπραττε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ο Παπανδρέου δεν είχε καμιά επαφή, τουλάχιστον φανερά, με τον δικό του άνθρωπο, τον Παπακωνσταντίνου, και μάλιστα έδειχνε ότι κρατάει αποστάσεις. Συνταξίδευσαν με το ίδιο πλοίο για Σέριφο και έκαναν πως δεν… γνωρίζονταν: αλλού ήταν ο ένας και αλλού ο άλλος.

Όμως, όταν έφτασαν στο νησί, συναντήθηκαν στο σπίτι φίλου τους αρχιτέκτονα και μίλησαν οι δυο τους επί τέσσερις ώρες. Τι είπαν είναι άγνωστο, τι άλλο όμως θα μπορούσαν να συζητήσουν μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή του Παπακωνσταντίνου, που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις δυσάρεστες, ιδίως αν ανοίξουν το στόμα τους, προ του κινδύνου να βρεθούν στη φυλακή, ο Καπελέρης και ο Διώτης που γνωρίζουν πάρα πολλά περί της Λίστας και τις εντολές που είχαν από τον προϊστάμενο υπουργό τους.

Που σίγουρα είχε ο Παπακωνσταντίνου συζητήσει με τον πρωθυπουργό του, τον Παπανδρέου, και ασφαλώς από κοινού είχαν σχεδιάσει τον χειρισμό της Λίστας. Και δεν υπάρχει νους να πιστέψει ότι ο Παπανδρέου δεν ήταν ενήμερος για όλα. Φυσικά δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο Παπακωνσταντίνου έδρασε από μόνος του…

Και επειδή γνωρίζει ο πρώην πρωθυπουργός ότι ο Παπακωνσταντίνου ξέρει πολλά, φοβάται μήπως «σπάσει» και αρχίσει η γλώσσα του να τρέχει… Και τότε…

Σίγουρα δεν είναι άσχετη με τη συνάντηση στη Σέριφο η επίσκεψη του Γιώργου στον Βενιζέλο, στον οποίο θα μετέφερε τα όσα συζήτησε με τον κατηγορούμενο υπουργό του και προφανώς θα κουβέντιασαν για την ανάγκη ενιαίας γραμμής από τη στιγμή που αμφότεροι εμπλέκονται και ο Παπακωνσταντίνου γνωρίζει το ρόλο του καθενός ως προς το χειρισμό της Λίστας Λαγκάρντ και τις εντολές που είχε… Για αυτό και η αγωνία είναι κοινή, μήπως και αρχίσει να μιλάει… και βγουν στη φόρα πράματα και θάματα…

Παυλόπουλος:
Δεν υπάρχει παραγραφή

Κατά τον καθηγητή της Νομικής κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παραγραφή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, προκύπτει μόνον αν η Βουλή δεν ασκήσει ποινική δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Άρα παραγραφή δεν είναι νοητή αν υπάρξει Βουλή, η οποία θα έχει, για οποιονδήποτε λόγο, θητεία μικρότερη των δύο συνόδων!

Με άλλα λόγια, για να επέλθει παραγραφή πρέπει να εκλεγεί βιώσιμη Βουλή. Και ο κ. Βενιζέλος, νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε εισηγητής της πλειοψηφίας κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει την ίδια ακριβώς άποψη. Τέρμα λοιπόν όσοι ονειρεύονται παραγραφές για τα εγκλήματα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία.

Τα παραπάνω τόνισε πρόσφατα ο κ. Παυλόπουλος στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra.

Μιχελάκης:
Τα αδικήματα δεν παραγράφονται

Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όταν ήταν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, είχε δηλώσει στις 15 Μαΐου ότι «Ως προς την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη σχετική αρμοδιότητά της ”μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”. Είναι φανερό ότι, κατά τη διάταξη αυτή, ουδέποτε είναι δυνατό να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει η ως άνω αποσβεστική προθεσμία, χωρίς να έχει υπάρξει Βουλή, η οποία να έχει διαρκέσει τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δύο τακτικών συνόδων.

Εάν, δηλαδή, ο βίος της Βουλής, που προκύπτει μετά τις εκλογές, είναι μικρότερος των δύο τακτικών συνόδων, δεν τίθεται θέμα έναρξης της αποσβεστικής προθεσμίας. Μετά από αυτά, εφόσον συγκληθεί η Βουλή, που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές, και διαλυθεί στη συνέχεια, χωρίς να συμπληρωθούν δύο τακτικές σύνοδοι, δεν τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας. Παραμένει, κατά συνέπεια, ενεργός η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και, επομένως, τα αδικήματα δεν παραγράφονται».

Θα τους πάρουν με τις πέτρες…

Αν με το πρόσχημα ότι έχει συντελεστεί η παραγραφή κουκουλώσουν τη δυσώδη αυτή ιστορία, ο κόσμος θα έχει και τις αποδείξεις ότι για άλλη μια φορά μεταξύ τους τα κάνουν πλακάκια και θα υπάρξει τέτοια οργή, που μπορεί να εξελιχθεί στο «ατύχημα» που όλοι απεύχονται και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Ας μην κλαίνε…

«Είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα να προχωρήσουμε με την πολιτική ”απάτη” μεγατόνων της Λίστας Λαγκάρντ… έστω και σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει αποκρύψει εισοδήματα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ας μην κλαίγονται, λοιπόν, οι Παπακωνσταντίνου. Τι να πρωτοθυμηθώ όταν ο πρώην τσάρος Παπακωνσταντίνου είχε βάλει το όριο: να μπαίνουν στη φυλακή όσοι χρωστούν στο Δημόσιο 5.000 ευρώ.

Ήταν πολλές οι 5.000 όταν εξέδιδε ερμηνευτική εγκύκλιο για το αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης. Εξέδωσε τέτοια εγκύκλιο παρά αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτά…».

Το παραπάνω σχόλιο είναι απόσπασμα από την ανάλυση της Ζέζας Ζήκου στην «Καθημερινή».


Σχολιάστε εδώ