Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε την ηγεμονία του
Ενώ στην αρχή εμφανιζόταν κάθετος με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών μέσα σε δύο ή τρεις μήνες, προκειμένου να μη λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, στη συνέχεια συμφώνησε με την πρόταση η αυτοδιάλυσή τους να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Βέβαια έκανε αυτήν την υποχώρηση εκ του ασφαλούς, αφού ήδη έχει ψηφιστεί το νέο καταστατικό του κόμματος, το οποίο προβλέπει ότι η λειτουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζεται στη θέση «ένα μέλος – μία ψήφος». Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται πλέον η ισχυρή επιρροή που ασκούσαν οι διάφορες συνιστώσες, αφού είχαν ακόμα και δικαίωμα βέτο στη λήψη των αποφάσεων, κάτι που δυσκόλευε απίστευτα τη λειτουργία του κόμματος, ειδικά όταν επρόκειτο να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις.
Έτσι τον Α. Τσίπρα καθόλου πλέον δεν θα τον ανησυχεί στην πράξη η συνέχιση της λειτουργίας των συνιστωσών, από τη στιγμή που τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει η πλειοψηφία, η οποία πρόσκειται στον ίδιο. Όπως ανέφεραν στελέχη της πλειοψηφίας, «ας συνεδριάζουν χωριστά όσες ώρες θέλουν, στο τέλος είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις που θα παίρνει η πλειοψηφία».
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού από 25% που είχε πάρει στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 30% αποτελώντας ισχυρό «παίκτη» στο εσωκομματικό τοπίο και κανένας δεν μπορεί να την αγνοεί στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Τα στελέχη της εξέλαβαν την αύξηση της παρουσίας τους ως αποδοχή των θέσεών της και ως κάλεσμα να εντείνει της προσπάθειές της για την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαβεβαίωναν ότι θα αποτελούν το αριστερό αντίβαρο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να στρίβει «δεξιά» το κόμμα.
Όσο για τις συνιστώσες που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μ. Γλέζου ή η ΔΕΑ του Α. Νταβανέλου, είναι σίγουρο ότι μέσα από συνεννοήσεις κορυφής με την ηγεσία θα διεκδικήσουν να έχουν πρόσβαση στα ηγετικά όργανα για να μην οδηγηθούν σε μια σταδιακή περιθωριοποίηση.
Ο Α. Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή όπως πρότεινε ο Π. Λαφαζάνης, και όσο και εάν φαίνεται παράδοξο υπήρξαν και άλλες υποψηφιότητες (Σ. Βωβού και Π. Ηλιόπουλος) που πήραν 4,5%. Το ποσοστό των λευκών (20%) προφανώς προέρχεται από τους συνέδρους της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη που ήθελαν να στείλουν το μήνυμα στον Α. Τσίπρα ότι «είμαστε εδώ και να μας υπολογίζεις».
Κυριαρχία Τσίπρα και στην εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής αφού το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο που στήριξε πήρε 67,5% και 135 έδρες, η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη πήρε 30% και 60 έδρες, ενώ άλλοι τρεις συνδυασμοί πήραν ποσοστά γύρω και κάτω από το 1%.
Σχετικά με την ανθρωπογεωγραφία δεν ξάφνιασε η πρωτιά του Γ. Δραγασάκη στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, ενώ στην πρώτη δεκάδα εκλέχθηκαν στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα – οι Ε. Τσακαλώτος, Γ. Μηλιός, Τ. Κορωνάκης. Δ. Βίτσας (αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε.), Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Ηλιόπουλος, Ν. Βούτσης και Ρ. Δούρου.
Στο ψηφοδέλτιο της Αριστερής Πλατφόρμας πρώτος φυσικά ήταν ο Π. Λαφαζάνης και στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν οι Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Σ. Παπαδογιάννη, Κ. Ήσυχος, Γ. Θεωνάς, Α. Καλύβης, Σ. Λεουτσάκος, Σ. Κουβελάκης και Α. Νταβανέλος.
Υπήρξαν όμως και ηχηρές αποτυχίες αφού δεν εκλέχθηκαν οι Β. Μουλόπουλος υπεύθυνος για την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος, ο βουλευτής Τ. Κουράκης και ο επίσης βουλευτής Β. Αποστόλου.