Ο Στουρνάρας και… το Βατοπέδι

Το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου αποσύρθηκε, αν και μαθαίνουμε ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα, γιατί, χωρίς αυτή την εκ των προτέρων κάλυψή τους, οι διοικούντες το ΤΧΣ φοβούνται ότι θα ταλαιπωρούνται για χρόνια στα δικαστήρια.

Αντίθετα, όμως, άψογα «περπάτησε» και πέρασε από τη Βουλή, χωρίς ίσως να το αντιληφθούν και πολλοί βουλευτές, αφού η σχετική διάταξη ήταν… κρυπτογραφημένη, μια άλλη ρύθμιση-πλυντήριο του υπουργού Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο (νόμο, πλέον, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ Α163/2013) με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της Ε.Λ.Τ.Ε., αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις», το υπουργείο Οικονομικών πέρασε διάταξη, που εξομοιώνει τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε ό,τι αφορά τις ποινικές και αστικές τους ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με το Συνήγορο του Πολίτη.

Τι ισχύει για το Συνήγορο του Πολίτη; Αντιγράφουμε από το σχετικό νόμο, στον οποίο παραπέμπει η «κρυπτογραφημένη» διάταξη: «Ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Βοηθοί Συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν εγκλήσεως μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου».

Προς τι η ξαφνική πρεμούρα του εποπτεύοντος το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπουργού Οικονομικών, για τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη του; Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας.

Όπως λένε, όμως, στη στήλη σοβαροί νομικοί, μόνο μία σοβαρή υπόθεση υπάρχει σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη, με αναζήτηση ποινικών ευθυνών (συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία) μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: πρόκειται για την υπόθεση του Βατοπεδίου!

Έτσι, λοιπόν, με τη διάταξη-πλυντήριο του κ. Στουρνάρα, τα μέλη του Ν.Σ.Κ. που έχουν εμπλακεί από τη Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο των ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων, γλιτώνουν οριστικά την ποινική δίωξη.

Στο μέλλον δε, οι νομικοί του Συμβουλίου, που έχουν ταχθεί να διασφαλίζουν το συμφέρον του Δημοσίου, θα μπορούν, ανενόχλητοι από τη Δικαιοσύνη, να εκδίδουν γνωμοδοτήσεις που μπορεί να προκαλούν ζημία στο Δημόσιο!

Αν δεν έχουν τα πράγματα έτσι, όπως μας τα περιέγραψαν οι πολύ σοβαροί νομικοί, φίλοι της στήλης, ο κ. Στουρνάρας είναι ευπρόσδεκτος να μας διαψεύσει. Άλλως, θα πρέπει να εξηγήσει στους ταλαίπωρους φορολογούμενους πολίτες, γιατί «ξεπλένει» με τέτοιο, σκανδαλώδη τρόπο παρελθούσες και μελλοντικές ποινικές ευθύνες προσώπων, που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα θα ήταν υπόλογοι στη Δικαιοσύνη, αν οι πράξεις τους ζημιώνουν το κράτος.

«Πόλεμος» για τη Διεθνή Ένωση

Μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για «λουκέτο» στη γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, Διεθνή Ένωση, ο πρόεδρος της εταιρείας, Ανδρέας Βαλυράκης, άνοιξε… πόλεμο με την εποπτική αρχή. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της ΤτΕ!

Στην ίδια, μακροσκελή ανακοίνωση, μάλιστα, ο κ. Βαλυράκης ισχυρίζεται ότι η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος προχώρησε σε ενέργειες κατά της Διεθνούς Ένωσης, με στόχο «να αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και να κλείσει τους δίαυλους προς τις τράπεζες για δανεισμό των μετόχων. Και αυτό γιατί γνώριζε και τα τραπεζικά δάνεια αλλά και το ότι ο υποψήφιος επενδυτής είχε δεσμεύσει 15.000.000 ευρώ σε γνωστή τράπεζα του Λονδίνου».

Ο κ. Βαλυράκης ισχυρίζεται ότι ο υποψήφιος επενδυτής που θα έσωζε τη Διεθνή Ένωση είχε δεσμεύσει 15 εκατ. ευρώ σε γνωστή βρετανική τράπεζα και εστάλη στην ΤτΕ σχετική έγγραφη βεβαίωση της τράπεζας, με θεώρηση από αρμόδια βρετανική Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ώστε δεν υπήρχε αμφιβολία για την αξιοπιστία της συναλλαγής. «Τότε», λέει ο κ. Βαλυράκης, «αντί η ΔΕΙΑ να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών της εταιρείας, καθώς βεβαιωμένα πληρούνταν και με το παραπάνω οι όροι που έθεσε για την επαναλειτουργία της, στις 17/7/2013 μας κοινοποίησαν την απόφαση ανάκλησης της άδειας!». Οι καταγγελίες ακούγονται πολύ σοβαρές, στο βαθμό βεβαίως που επιβεβαιώνονται, και η ΤτΕ θα πρέπει αμέσως να δώσει τη δική της απάντηση.


Σχολιάστε εδώ