Ο Πάρις προκαλεί το Βενιζέλο…

Το ήδη βεβαρυμένο εσωκομματικό κλίμα από το πολυνομοσχέδιο και τις εξοντωτικές διατάξεις που έπρεπε να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την τροπή που πήρε το θέμα με τον Πάρι Κουκουλόπουλο ο οποίος τελικά δεν ψήφισε τη διάταξη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ουσιαστικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πάει μπρος – πίσω με το θέμα του Κουκουλόπουλου, ενώ βουλευτές και στελέχη είναι διχασμένοι σε ότι αφορά τη στάση που πρέπει να τηρήσει ο Βενιζέλος, έναντι του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, μετά το «μπαϊράκι» που σήκωσε στη Βουλή. Μια σειρά από στελέχη εισηγούνται στον κ. Βενιζέλο να διαγράψει τον Κουκουλόπουλο ή να τον καθαιρέσει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο (έπρεπε να το είχε ήδη κάνει λένε, μόλις είπε όχι στο άρθρο για την Δημοτική Αστυνομία), ενώ άλλοι εισηγούνται πως δεν έχει νόημα μια ακόμα διαγραφή, αφού μάλιστα πέρασε το πολυνομοσχέδιο, διότι και ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι συρρικνωμένος, αλλά και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι οριακή, οπότε σε 2-3 μήνες θα αναγκαζόταν να επανεντάξει στην Κ.Ο τον κ. Κουκουλόπουλο.

Έχει σηκώσει μπαϊράκι…

Όμως δίπλα σε αυτό το σκηνικό υπάρχει και ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουκουλόπουλο (που είναι εδώ και πολλά χρόνια από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου), καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που ο Κουκουλόπουλος «αυτονομείται» από το Βενιζέλο και σηκώνει «μπαϊράκι», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό θέλει να έχει, όσο μπορεί, έναν πιο διακριτό ρόλο.

Η πρώτη φορά που ο από χρόνια στενός συνεργάτης του Βενιζέλου σήκωσε «μπαϊράκι» ήταν στον πρόσφατο ανασχηματισμό όταν του προτάθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και είπε «όχι».

Στη συνέχεια υπήρξαν εσωκομματικές παρενέργειες με αποτέλεσμα μια άλλη ομάδα συνεργατών του Βενιζέλου να αντιδράσει και να δημιουργήσει πρόβλημα στο ενδεχόμενο τότε της τοποθέτησης του Κουκουλόπουλου ως αντιπροέδρου της Βουλής (στη θέση του υπουργοποιηθέντος Λ. Γρηγοράκου), με αποτέλεσμα ο Βενιζέλος στη συνέχεια να ορίσει τον Κουκουλόπουλο ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Το «μπρα ντε φερ» πήρε νέες διαστάσεις μετά την «ανταρσία» στο πολυνομοσχέδιο, όταν μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ο Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον Κουκουλόπουλο, του ζήτησε να παραιτηθεί μόνος του από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, για να λάβει όμως την απάντηση «εσύ με διόρισες κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, οπότε εσύ βγάλε με από τη θέση αυτή».

Προηγήθηκε, βέβαια, μια έντονη αντιπαράθεση το βράδυ της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου μέσα στο γραφείο του Βενιζέλου στη Βουλή, όταν έσπευσαν βουλευτές που έμαθαν ότι επέμενε ο Απόστολος Κακλαμάνης να μην ψηφίσει την διάταξη για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ο Κουκουλόπουλος να μην κάνει πίσω από την αρχική του θέση ότι δεν πρέπει να διαλυθεί η Δημοτική Αστυνομία. Εκεί ο Κουκουλόπουλος είπε ότι αφού ο Α. Κακλαμάνης δεν δέχεται τη διάταξη για τους εκπαιδευτικούς ούτε και εγώ δέχομαι να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία.

Το μέρος του Κουκουλόπουλου σε εκείνη τη δραματική σύσκεψη φέρεται να πήρε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός που είπε πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το θέμα κράτησαν ανοιχτό κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «υπάρχει θέμα με τον Κουκουλόπουλο», ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος, που επεσήμανε ότι «τίθεται θέμα εκπροσώπησης του κόμματος», κ.ά., ενώ από την πλευρά του και ο Π. Κουκουλόπουλος έδειξε να επιμένει στη θέση του με αναρτήσεις στο twitter, όπου υποστήριξε πως «η κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μεταρρύθμιση… τουρκομπαρόκ».

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Βενιζέλος επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να μην πάρει αποφάσεις εν θερμώ για τον Κουκουλόπουλο. Μάλιστα, λέγεται ότι απέφυγε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση και να ρίξει λάδι στη φωτιά γιατί δεν ήθελε να σκεπαστεί η επίσκεψη του Σόιμπλε στην Αθήνα και η συνάντηση που είχε μαζί του από κάποιο εσωκομματικό πρόβλημα, ούτε ήθελε η οποιαδήποτε τροπή στην υπόθεση Κουκουλόπουλου να τον ακολουθεί και να του σκιάσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα την επομένη και τη συνάντηση του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Κ. Νταβούτογλου.

Γκρίνια για αναποτελεσματικότητα

Πάντως η υπόθεση Κουκουλόπουλου είναι μία μόνο παράμετρος της εσωκομματικής γκρίνιας. Και αυτό γιατί πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «ήταν στα κάγκελα» με τα νέα σκληρά μέτρα που έπρεπε πάλι να ψηφίσουν στο πολυνομοσχέδιο. Όμως αυτό που τους εκνεύρισε περαιτέρω είναι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική του ομάδα πήγαν εντελώς απροετοίμαστοι σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σοβαρές αλλαγές και παρεμβάσεις σε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που θεωρούσαν προβληματικές.

Μάλιστα, πολλοί βουλευτές επεσήμαιναν πως οι συνάδελφοί τους της ΝΔ οργανωμένα και μεθοδικά περνούσαν κάποιες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, ενώ οι ίδιοι «βολόδερναν ασυντόνιστοι», αλλά και ήταν παθητικοί θεατές σε μια ολομέτωπη και αδικαιολόγητη σε πολλά σημεία επίθεση που εξαπέλυσε ένα «σκληρό κομμάτι της κυβέρνησης» στους δημάρχους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία ακόμα το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σοβαρά ερείσματα που όμως δεν μπόρεσε να τα υπερασπιστεί. Λένε μάλιστα ότι η ΝΔ κατάφερε – χωρίς το ΠΑΣΟΚ να προβάλλει ουσιαστικές ενστάσεις – όχι μόνο να ρίξει όλες τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για φαινόμενα διαφθοράς, αλλά ταυτόχρονα να εμφανιστεί και ως «δύναμη μεταρρύθμισης» που προσπαθεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί (όπως έγραφε το «Π» από την προηγούμενη Κυριακή) να ρίξει γέφυρες και να βρει διαύλους συνεννόησης με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. Μάλιστα συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Γιώργο Παπανδρέου (συνάντηση η οποία ανακοινώθηκε από το γραφείο του Παπανδρέου) και είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες στη διάρκεια της συζήτησης «έκλεισε και το θέμα του πορίσματος που προέκυψε από τον έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος», καθώς ο Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι το πόρισμα θα μείνει «επτασφράγιστο» και θα δημοσιοποιηθεί μόνο εάν και τα άλλα κόμματα πραγματοποιήσουν παρόμοιους ελέγχους και δώσουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα που θα προκύψουν.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το «φυλλορρόημα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς σχεδόν κάθε 24ωρο σημειώνεται αποχώρηση στελεχών που διαφωνούν με τις επιλογές και την πολιτική της ηγεσίας του και κυρίως με την «αγαστή συνεργασία» με τη ΝΔ. Τα τελευταία 24ωρα αποχώρησαν τρία έμπειρα και επώνυμα στελέχη με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Συμεών Ματσαδέλη (στέλεχος από το 1974), τη Γιώτα Σιωρά (στέλεχος και συνδικαλίστρια στην ΠΟΕ – ΟΤΑ) και το Νίκο Τσικαλάκη.

Κούρσα Βενιζέλου

Πάντως ο κ. Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται να είναι πλέον «απορροφημένος» από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να είναι «δίπλα» ή τουλάχιστον «ελάχιστους πόντους πίσω» από τον πρωθυπουργό, σε ότι αφορά την προβολή των ηγετικών δραστηριοτήτων της κυβέρνησης. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι έσπευσε και ο ίδιος να κάνει δηλώσεις – διάγγελμα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το όλο θέμα. Παράλληλα, όπως λένε συνεργάτες του, «δεν πρόκειται να σβήσουν οι μηχανές του κυβερνητικού αεροσκάφους» καθώς ως υπουργός Εξωτερικών αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα με χαρακτηριστική την επίσκεψη αστραπή στην Άγκυρα (την επομένη της αναχώρησης του κ. Σόϊμπλε από την Αθήνα) και της συνάντησής του με τον τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και η κινητικότητα που θα αναπτυχθεί γύρω από το Κυπριακό και η οποία αναμένεται να συζητηθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαγιόρκα, στην οποία μεταβαίνει και ο Βενιζέλος.

Ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μπήκε και στο κάδρο της επίσκεψης του κ. Σόϊμπλε στην Αθήνα, καθώς μετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον κ. Σόϊμπλε και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ εξασφάλισε και μια «τετ-α -τετ» συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Βενιζέλος, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και στο κάδρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο και της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Πέραν τούτων όμως ο κ. Βενιζέλος θα έχει την ευκαιρία να κάνει νέο κύκλο επαφών στις ΗΠΑ καθώς τον Σεπτέμβριο θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.


Σχολιάστε εδώ