Οι σχέσεις καλής γειτονίας κριτήριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Γκρούεφσκι δηλώνοντας ότι η ήδη διορισμένη από την ελληνική πλευρά διαπραγματευτική ομάδα είναι απολύτως επαρκής και ο πρέσβης Βασιλάκης έχει πλήρη πολιτική εντολή και τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι να προστεθεί ακόμη ένας διαπραγματευτικός μηχανισμός αλλά το κατά πόσο, εδώ και 18 χρόνια, υπάρχει ειλικρινής θέληση και δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης. Δήλωσε επίσης, ότι μία συνάντηση ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς θα είχε νόημα μόνο αν υπήρχαν δείγματα χειροπιαστής πολιτικής βούλησης και ότι στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει εσφαλμένα συμπεράσματα και να αποτελέσει μια άσκηση δημοσίων σχέσεων και μόνο. Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θεμελιακό κριτήριο και κανόνα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή μιας χώρας στην κοινότητα, ότι τα τελευταία χρόνια εκπορεύονται από τα Σκόπια ρητορική και πράξεις που στρέφουν το λαό της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας και αντιπρότεινε, για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, την υπογραφή του διμερούς μνημονίου που έχει καταθέσει η χώρα μας εδώ και μήνες και στο οποίο η ηγεσία της γείτονος δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Η αρνητική απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη στα Σκόπια και έγινε δεκτή, από τον ασφυκτικά ελεγχόμενο από τον Γκρούεφσκι Τύπο με αρνητικό τρόπο.

Εκτιμάται ότι η κίνηση του σκοπιανού πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή με προτάσεις στον Αντώνη Σαμαρά έγινε κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης την ώρα που η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για πλήρη αποτυχία καθώς -λόγω της πολιτικής αναταραχής στα Σκόπια- στην εαρινή της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εισηγήθηκε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και το ζήτημα δεν ήταν καν στην ατζέντα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή στην ΠΓΔΜ όλες οι ενώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και σχετικά ινστιτούτα και ΜΚΟ κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου με δύο νέα νομοσχέδια που προωθεί και τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν τις αλλαγές που έχει ζητήσει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η ΕΕ. Είναι κοινό μυστικό στα Σκόπια, ότι δημοσιογράφος που δεν αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει επαγγελματικό μέλλον και ΜΜΕ που δεν είναι φίλα προσκείμενα στο καθεστώς Γκρούεφσκι οδηγούνται στη χρεοκοπία και αγοράζονται από ημέτερους του κυβερνώντος κύκλου. Να σημειωθεί ότι στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας των ΜΜΕ η ΠΓΔΜ από το 2009 έχει πέσει 82 θέσεις, κυλώντας από την 34η στην 116η.


Σχολιάστε εδώ