Κυβερνητική η ΝΕΡΙΤ από την αρχή ως το τέλος!

Στη νέα τηλεόραση δεν χωρούν αυταπάτες καθώς στον εμφανιζόμενο ως πρωτοποριακό νόμο, η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο με τον άμεσο διορισμό απευθείας από το Υπουργικό Συμβούλιο του διευθύνοντος συμβούλου και του Συμβουλίου Εποπτείας με προοπτική δεκαετίας. Με διάφορα «φίλτρα ελέγχου» από τις διάφορες βαθμίδες ελέγχου η σημερινή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ελέγχει απόλυτα τη ΝΕΡΙΤ, αναγνωρίζοντας ως ισχυρό άνδρα τον εκάστοτε διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο νέος νόμος δημιουργεί έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό εσωτερικής λειτουργίας, χειρότερο από τον προηγούμενο, ο οποίος δεν απαντάει στο κεντρικό ερώτημα: Πόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς θα έχει η ΝΕΡΙΤ, ως συνέχεια της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση έχει αφήσει να διαφανεί πως θέλει έναν μόνο σταθμό εθνικής εμβέλειας, στην καλύτερη περίπτωση δύο και ως τρεις πανελλαδικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται ένα ενημερωτικό πρόγραμμα και ένα πολιτιστικό (Τρίτο). Για να ωραιοποιηθεί η εικόνα προσθέτουν ένα διαδικτυκό κανάλι και ένα δορυφορικό. Η συρρίκνωση αυτή της ΕΡΤ έρχεται σε φανερή αντίθεση με όλη την Ευρώπη, η οποία εξαιτίας της ψηφιακής τεχνολογίας προσθέτει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Για αυτό και είχε ξεχωριστή σημασία η παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νόμο, αν δεν έχει τρεις ψηφιακές συχνότητες η ΕΡΤ.

Η ΝΕΡΙΤ θα πάρει από την ΕΡΤ και τη… ΔΤ τα ηνία, κάποια στιγμή. Και θα αποκτήσει ένα αρχικό προσωπικό 580 ατόμων. Τουλάχιστον τόσες είναι οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αύριο Δευτέρα για 2μηνη απασχόληση στο λεγόμενο μεταβατικό φορέα, από το υπουργείο Οικονομικών που έχει στον έλεγχό του την κυβερνητική τηλεόραση. Για να καμφθούν οι ενστάσεις της EBU, η οποία ήρθε στην Αθήνα την Τετάρτη, οι ιθύνοντες της ΔΤ μετέφεραν το μόρφωμα αυτό από το στούντιο TVE στη Γενική Γραμματεία Τύπου και ξεκίνησαν από εκεί τη μετάδοση του πειρατικού προγράμματος. Η EBU ζήτησε από την κυβέρνηση, στον έλεγχο που θα κάνει σε ένα μήνα, να έχει ξεκινήσει η μετάδοση ενημερωτικών εκπομπών. Ο υφυπουργός Παντελής Καψής απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ανακοίνωσε πως θα μεταδώσει δελτίο ειδήσεων πριν να ξεκινήσει ο μεταβατικός φορέας.

Ο εργαζόμενοι, από τη μεριά τους, δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, παρά το γεγονός πως υπήρξαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις στη γενική συνέλευσή τους. Τόσο οι μειωμένες απολύσεις που θα προκύψουν, μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το Γ. Στουρνάρα, όσο και η απώλεια των εργασιακών τους δικαιωμάτων αν ακολουθήσουν το μεταβατικό φορέα, ενισχύουν την απόφασή τους να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο, μέχρι να έρθει κυβερνητικό κλιμάκιο και να ξεκινήσει τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής. Δεν αποκλείεται λοιπόν τις επόμενες μέρες να έχουμε ζωντανό πρόγραμμα της κυβέρνησης στη ΔΤ από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη Μουρούζη και πρόγραμμα της καταργημένης ΕΡΤ ΑΕ από τους εργαζόμενους στο Ραδιομέγαρο, με την υποστήριξη της EBU.

Υπάρχει και μια συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε στο Γκίκα Μάναλη από αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Η πρόταση αυτή μεταθέτει χρονικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τροπολογία στη σχετική ΚΥΑ και όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παρέχουν την εργασία τους, μέχρι να ξεκινήσει η ΝΕΡΙΤ. Η πρόταση αυτή παραχωρεί στην κυβέρνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ, δίνει εργασία και αμοιβή στους εργαζόμενους και αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τις αποζημιώσεις των απολύσεων και τις απαιτήσεις των προμηθευτών προγράμματος (π.χ. TEAM).


Σχολιάστε εδώ