ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Αυτό καταγγέλλει ο δήμαρχος Δραπετσώνας-Κερατσινίου Λουκάς Τζανής, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει: «Η απερίγραπτη κατάσταση απειλεί ευθέως το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και επισκεπτών της περιοχής, καθώς το πετρέλαιο διαρρέει τόσο στον όρμο όπου υπάρχουν οι θέσεις ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών, όσο και στο έδαφος της περιοχής. Ο χώρος του λιμένα δεν είναι περιφραγμένος και ούτε φυλασσόμενος με αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς ή άλλων κακόβουλων ενεργειών π.χ. απόρριψη συναφών αποβλήτων από άλλες δραστηριότητες. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ζητάμε η περιοχή του λιμένα να ελεγχθεί άμεσα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαιοειδών, καθώς ο κίνδυνος για το περιβάλλον συνεχώς αυξάνει.»

// Την περασμένη Πέμπτη στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, από τις 25 υποθέσεις που ήταν στο πινάκιο οι πέντε αφορούσαν μηνύσεις για απάτη που είχε υποβάλλει το ΙΚΑ ή άλλα Ταμεία εναντίον συγγενών πεθαμένων συνταξιούχων στους οποίους καταβαλλόταν κανονικά η σύνταξη παρότι οι οικείοι τους είχαν δηλώσει τον θάνατό τους! Τα Ταμεία, όπως κατέθεσε μία υπάλληλος που ήταν μάρτυρας, μετά από 2-3 μήνες περίπου σταματούν να στέλνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τις συντάξεις από τη στιγμή που θα δηλωθεί θάνατος. Οι οικείοι πιστεύοντας ότι έγινε λάθος είτε «σήκωναν» τα χρήματα, είτε τα άφηναν. Ανεξάρτητα αν έπαιρναν τα λεφτά ή όχι, τα Ταμεία ζητούσαν από τις οικογένειες πίσω τα χρήματα και ταυτόχρονα τους έκαναν και μήνυση για απάτη γιατί έπαιρναν χρήματα που δεν τους ανήκουν! Σε μια περίπτωση, την οποία έτυχε και παρακολουθήσαμε, το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο γιατί δεν είχε πάρει χρήματα που είχε βάλει κάποιο Ταμείο στον λογαριασμό του πατέρα του… μετά θάνατον! Δικηγόρος του κατηγορούμενου ήταν η δημοτική σύμβουλος Ζωή Ρούσσου, η οποία στην αγόρευσή της κατήγγειλε την τακτική αυτή των Ταμείων. Το δικαστήριο απήλλαξε τον κατηγορούμενο, λόγω αμφιβολιών.

// Πέρυσι τέτοια εποχή η Αίγινα ήταν η πιο… διψασμένη περιοχή της χώρας μας. Γιατί οι ιδιοκτήτες των υδροφόρων πλοίων δεν μετέφεραν νερό στο νησί επειδή είχε καθυστερήσει η Περιφέρεια να τους πληρώσει τα ναύλα! Για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημ. Κατσικάρης ανακοίνωσε τότε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα ώστε να τροφοδοτείται το νησί με νερό της ΕΥΔΑΠ και να μη γίνεται η δίψα του κόσμου «μοχλός πίεσης» του κάθε νερουλά που θα τον χρησιμοποιεί για να προωθεί τα συμφέροντά του. Ενώ όμως η Αντιπεριφέρεια Νήσων προχώρησε τις διαδικασίες και έφτασε ένα βήμα πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού το θέμα… πάγωσε. Κανονικά ο διαγωνισμός επρόκειτο να προκηρυχθεί τον Μάιο, τώρα κοντεύει Αύγουστος και δεν φαίνεται ούτε… στον ορίζοντα! Τι συμβαίνει; Πού έχει «κολλήσει» η υπόθεση;

// Είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες για τους επώνυμους Πειραιώτες που είχαν εκλεγεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, στο τελευταίο συνέδριο. Παραλείψαμε να αναφέρουμε τη Λίτσα Αγαλοπούλου-Πετράκου που εξελέγη πρώτη από τις γυναίκες στο Λεκανοπέδιο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη. Να σημειώσουμε ότι η πρωτιά της κ. Πετράκου παίρνει ιδιαίτερη αξία εξαιτίας του γεγονότος ότι η υποψηφιότητά της πολεμήθηκε άγρια από κάποια επώνυμα στελέχη του κόμματος για λόγους που έχουν σχέση με το παρελθόν και την κούρσα διαδοχής. Να σημειώσουμε ότι η κ. Αγαλοπούλου-Πετράκου ήταν επί σειρά ετών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης από την οποία αποχώρησε πέρυσι για να τη διαδεχθεί η κόρη του δημάρχου Πειραιά Νόρα Μιχαλολιάκου.

// Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα στη Δημοτική Πινακοθήκη. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός ότι τα εκτιθέμενα δεν είναι έργα κάποιων επαγγελματιών ζωγράφων ή γνωστών καλλιτεχνών, αλλά μελών των ΚΑΠΗ του δήμου που βρίσκουν στον καμβά και τους χρωστήρες τον τρόπο να περνούν δημιουργικά την ώρα τους και να αποτυπώνουν σ’ έναν πίνακα την πνευματική και ψυχική τους ευαισθησία και καλλιέργεια. Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος για τα ΚΑΠΗ Ευαγγελία Σαρρή που εξήρε την προσπάθεια των συμμετεχόντων στην έκθεση και δεσμεύτηκε να στηρίξει και να ενισχύσει κάθε παρόμοια προσπάθειά τους.

// Ο Ηλίας Μπουγιούκας, που επί χρόνια υπηρετεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πειραιά ανέλαβε πριν λίγες μέρες προϊστάμενός της. Ο Ηλίας Μπουγιούκας, που έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της πολύ νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, καθώς διακρίνεται για την εργατικότητα και τον ζήλο του.

// «Θωρακισμένα» απέναντι στα κουνούπια βρήκε το φετινό καλοκαίρι τα νησιά του Σαρωνικού, καθώς η Αντιπεριφέρεια Νήσων από την άνοιξη είχε καταρτίσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση κουνουπιών και άλλων βλαβερών εντόμων που συνιστούν απειλή για τον άνθρωπο. Το πρόγραμμα που αφορά τα κουνούπια χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα έγιναν αεροψεκασμοί και επίγειοι ψεκασμοί και ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή, αφού τα κουνούπια έχουν περιοριστεί σημαντικά στα νησιά. Μετά τα πρώτα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα γίνεται έλεγχος των εφαρμογών και ετοιμάζεται η υλοποίηση ανάλογου προγράμματος και για του χρόνου. Κάτι που θα πρέπει να γίνει και σε όλη την Αττική, γιατί το πρώτο κρούσμα περιπλοκών υγείας από τσίμπημα του «κουνουπιού-τίγρη» ήδη κατεγράφη. Κάτι που σημαίνει ότι ο… εχθρός είναι πλέον εντός των τειχών…

// Ο ελληνικός παλμός χτύπησε δυνατά στην καρδιά του καλοκαιριού στα πλαίσια του ελληνικού παραδοσιακού χωριού «Κερνάμε Ελληνικά» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Μαρίνα Αλίμου πριν από λίγες ημέρες, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Πανέμορφα ξύλινα σπιτάκια φιλοξενούσαν παραδοσιακά εκλεκτά προϊόντα, χειροποίητα καλλυντικά και κοσμήματα καθώς και χειροτεχνήματα, από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο αλλά και από άλλες χώρες όπως είναι η Χιλή, η Γερμανία, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, η Ρωσία, η Μαλαισία, η Αρμενία κα. «Η επαφή με την ελληνική παράδοση μέσω της τέχνης είναι αγαθό που όλοι μας έχουμε ανάγκη γιατί μέσα από την ουσιαστική γνωριμία με τις ρίζες μας αποκτούμε δύναμη για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης.

// Χωρίς ωτορινολαρυγγολόγο ήταν επί χρόνια η Αίγινα. Ένα νησί σε απόσταση… αναπνοής από το κέντρο της χώρας, δεν είχε γιατρό αυτής της ειδικότητας ούτε στο Κέντρο Υγείας, ούτε ιδιώτη. Τη λύση έδωσε ο γνωστός στον Πειραιά χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και παιδιών Γιάννης Κ. Πετράκoς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος εγκαταστάθηκε ήδη στο νησί και προσφέρει τις υπηρεσίες του που, τώρα λόγω της σεζόν και με το δεδομένο ότι η Αίγινα είναι γεμάτη κόσμο, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.


Σχολιάστε εδώ