Η Λευκωσία έχει έτοιμη πρόταση για άνοιγμα της Αμμοχώστου

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να παραδώσει πρόταση που αφορά την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από τη μια και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη.

Τα ΜΟΕ και τα κεφάλαια

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να επιλυθεί το λεγόμενο πρόβλημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Η άνευ όρων επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου προβλέπεται στις συμφωνίες κορυφής του ʼ79 μεταξύ Κυπριανού – Ντενκτάς, με τις οποίες η Τουρκία ποτέ δεν συμμορφώθηκε. Πάντως, η διαμεσολάβηση θα γίνει από τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Η τουρκική πλευρά, που έλαβε γνώση των προθέσεων της Λευκωσίας, ξεκαθάρισε ήδη στις Βρυξέλλες ότι το θέμα της Αμμοχώστου σχετίζεται με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, την οποία δεν μπορεί να συζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση, διότι είναι συναφής με ζητήματα κρατικής κυριαρχίας όπως είναι ο έλεγχος του FIR.

Εκείνο το οποίο προβάλλει παρασκηνιακά η Λευκωσία είναι η άρση του βέτο της επί των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Συναφές είναι και το θέμα της άρσης του εμπάργκο που η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αποτέλεσμα να είναι παγωμένα από την ίδια την ΕΕ έξι τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το θέμα αυτό.

Η Τύμπου και το μπούμερανγκ

Η Λευκωσία θεωρεί ότι η Αμμόχωστος μπορεί να δώσει ώθηση στη λύση του Κυπριακού σε επίπεδο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Η τουρκική πλευρά προσεγγίζει το ζήτημα ως πύλη για τη δημιουργία συνθηκών, επί τη βάσει των οποίων θα προδικάζεται η λύση των δυο κρατών.

Ως πρώτο βήμα η τουρκική πλευρά προβάλλει το μοντέλο της Ταϊβάν.

Πάντως, στη Λευκωσία η αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στη λογική ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος εμπλοκής της Λευκωσίας σε διάλογο για το θέμα της Αμμοχώστου, που τελικά θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Το μπούμερανγκ έγκειται στο ότι εάν η συζήτηση επικεντρωθεί στο θέμα της Τύμπου, η κυπριακή κυβέρνηση θα κινδυνέψει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο όταν θα αναγκαστεί να πει όχι στη διχοτόμηση του FIR Λευκωσίας.

Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται και με το γεγονός ότι ο κ. Φούλε δεν είναι ο αντικειμενικός διαμεσολαβητής, αφού επί μακρόν γίνεται συνήγορος των τουρκικών θέσεων λόγω κυρίως και της θέσης του, που όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται, έχει ως στόχο να βοηθά την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ