Η δύσκολη «επόμενη ημέρα»

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν την πολεμική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τη κοινωνία, αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των κλάδων (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί κ.ά.) που θίγονται ευθέως από τα μέτρα. Την ίδια ώρα οι δανειστές έχουν θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση (με το σταγονόμετρο) της δόσης των 6,8 δισ. (το 1,3 το… «έφαγαν» οι γερμανικές εκλογές). Τα μηνύματα από το εξωτερικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να μην είναι ενθαρρυντικά, παρότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η μάχη κερδίζεται» και ότι «θα έρθουν καλύτερες ημέρες»! Αυτά με την ευκαιρία της μείωσης από 1ης Αυγούστου του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πιλοτικά και μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2014 και ότι η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο για να φτάσει στο 28,2%. Κομισιόν και Βερολίνο διαψεύδουν, αν κι όχι με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο, δημοσιεύματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης για δημοσιονομικό κενό ύψους 10 δισ. τη διετία 2015-16, που… συνεπάγεται νέα επώδυνα μέτρα.

Σκληρά παζάρια

Χωρίς σοβαρά απρόοπτα, όπως άλλωστε αναμενόταν, εγκρίθηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η «τρόικα». Με εξαίρεση τον Π. Κουκουλόπουλο (διαφώνησε με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας) κανείς άλλος από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν καταψήφισε άρθρο ή άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Για να επιτευχθεί αυτό ωστόσο προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, ζυμώσεις και «παζάρια» των αρμοδίων υπουργών με βουλευτές, μεμονωμένους ή κατά ομάδες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση υποχρεώθηκε να απαλείψει ή να διορθώσει τόσα πολλά άρθρα, ενδεικτικό των πιέσεων που δέχθηκε, αλλά και της αδυναμίας να αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις. Η τριήμερη συζήτηση διεξήχθη μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης, στη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί, εκτοξεύθηκαν απειλές («θα σας κρεμάσουμε», «προδότες») και κατηγορίες. Διανθίστηκε ακόμη με παραπομπές στον Άρη Βελουχιώτη και τον εμφύλιο, αλλά και καταγγελίες περί σύνδεσης κομμάτων με την τρομοκρατία.

Με πάταγο!

Σε… πολεμικό κλίμα κινούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει οδηγεί στην καταστροφή, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει αποτύχει και σε λίγους μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα. Εκτιμά ωστόσο ότι είναι θέμα χρόνου μια «έκρηξη» της κοινωνίας, οπότε η κυβέρνηση θα… πέσει με πάταγο. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πρόκληση» εκ μέρους του πρωθυπουργού το ότι μίλησε για «καλύτερες ημέρες» σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει σε χιλιάδες απολύσεις, «πετσοκόβει» κι άλλο τον κατώτατο μισθό και ετοιμάζει νέες φορολογικές επιδρομές σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

«Διατάγματα»

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η… απαγόρευση συναθροίσεων είναι αυτά που θα μείνουν από την ολιγόωρη επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε όλα όσα κατ’ επανάληψη έχει πει τους τελευταίους μήνες. Ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Ότι δεν τίθεται θέμα νέου «κουρέματος» και πως, αν τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα εκεί κατά τα μέσα του 2014 θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Συνέστησε μάλιστα, η ελληνική πλευρά να μη θέτει τέτοιο ζήτημα, διότι… μόνο κακό κάνει. Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας προκάλεσαν γενικότερες αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι ανέσυρε και εφάρμοσε χουντικά διατάγματα (απαγόρευση συγκεντρώσεων-διαδηλώσεων) γιατί τρέμει τη λαϊκή οργή. Για συμβολικούς λόγους, την ίδια ημέρα που βρισκόταν στην Αθήνα ο κ. Σόιμπλε Αλ. Τσίπρας και Μ. Γλέζος πήγαν στον Κ. Παπούλια κι έθεσαν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ισορροπίες

Δύσκολες εσωκομματικές ισορροπίες διαμορφώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 1ο Συνέδριο. Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να εξελέγη πρόεδρος του ενιαίου (;) κόμματος με σταλινικά ποσοστά (74%), ωστόσο η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη με ποσοστά της τάξης του 25-30% συγκροτεί μια ισχυρή αντιπολίτευση. Η συνύπαρξη των δύο τάσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθότι προσεγγίζουν διαφορετικά τα προβλήματα της χώρας κι έχουν αντικρουόμενα πολιτικά σχέδια. Η ηγετική ομάδα είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, ενώ η πλευρά Λαφαζάνη πρεσβεύει τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Μετράει αντίστροφα…

ΣΤΗΝ αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου πέρασε η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ μετά την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει, με καθαρή πλειοψηφία, τον Γ. Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Το Συμβούλιο θα είναι εκείνο που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο. Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι με τις πράξεις του δεν αποκόμισε κανένα όφελος και δεν ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση και για προκατασκευασμένο πόρισμα. Παράλληλα επιτέθηκε κατά του Β. Βενιζέλου, που ενώ «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ επιβραβεύθηκε κι έγινε αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Στο μεταξύ ο οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη (απιστία στην υπηρεσία-υπεξαγωγή εγγράφου) και Γ. Καπελέρη (απιστία στην υπηρεσία).


Σχολιάστε εδώ