Γλέζος : Πράξη πρωθυπουργικού περιεχομένου…

Αντιθέτως προκαταλαμβάνουν τη Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα ραδιοτηλεόραση που σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε την παρακάμπτουν και νομοθετούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Το συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ, από τη μία ευλογεί τη σύσταση του νέου φορέα κι από την άλλη αποδίδει στην ΠΝΠ «καταδρομικό χαρακτήρα», δηλώνοντας ότι δεν θα την κυρώσει όπως και η ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά, για την οποία το κλείσιμο της ΕΡΤ στάθηκε η αφορμή να περάσει στην ιστορία η συμμετοχή της στην κυβέρνηση ως τρίτου κυβερνητικού εταίρου, τάχθηκε επίσης κατά του νομοσχεδίου αλλά και κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τα κίνητρα του ξαφνικού θανάτου και του μαύρου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ..

Την ΕΡΤ την τελειώσανε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 11 Ιουνίου, κυριάρχησε όμως στη Βουλή, με τη συζήτηση και την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς και τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ σε ολοήμερη συνεδρίαση. Με την απόσυρση επίσης της τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των γαλάζιων βουλευτών και το σιγοντάρισμα των πρασίνων, πράξη με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι οι εργαζόμενοι τελούν υπό διωγμό από τους θερμοκέφαλους της κυβέρνησης Σαμαρά.

****

Την τελευταία μέρα που η Βουλή λειτούργησε σε ολομέλεια, καθώς από αύριο ξεκινούν τα θερινά τμήματα, συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο και δέχτηκε τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης. Για την υπεράσπισή του έσπευσαν, πέραν του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης. Οι Δ. Σταμάτης, Σ. Κεδίκογλου και Π. Καψής. Λέξη για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα έπρεπε με βάση τις προθεσμίες που θέτει το Σύνταγμα να είχε προηγηθεί, λέξη για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, και την επιπλέον ζημιά που επιφέρουν οι ρήτρες ακύρωσης συμβολαίων στα οικονομικά του δημοσίου. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση διστάζει να θέσει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και ζητιανεύει τα… καθρεφτάκια που ισούνται με τα 100 εκατ. του Σόιμπλε… Ασάφεια και σχετικά με τον αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που θα έχει ο διάδοχος φορέας της ΕΡΤ. Παραπέμπονται όλα στο εποπτικό συμβούλιο που θα διορίσει η κυβέρνηση για να… διορίσει το διοικητικό συμβούλιο της εθνικής ραδιοτηλεόρασης.

****

Η απροθυμία της κυβέρνησης για σοβαρή συζήτηση και η σπουδή της για να περάσει το νομοσχέδιο που η αντιπολίτευση χαρακτήριζε μόρφωμα, έδωσε χώρο σε εμφυλιοπολεμικά φαντάσματα και την ανάπτυξη ενός κλίματος παρακμής όπου πρωταγωνίστησαν με αισχρές βρισιές και απειλές για άλλη μια φορά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το προεδρείο της Βουλής δεσμεύτηκε ότι την επόμενη φορά θα επιβληθεί η ποινή της αποβολής από την αίθουσα, αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής συνηθίζει να αποχωρεί αυτοβούλως και σύσσωμη από την αίθουσα…

****

Εκτός από… σπέρμα οι μαραθώνιες συνεδριάσεις είχαν αναφορές και στο αίμα. Οι παραλληλισμοί των χειρισμών της κυβέρνησης με χουντικές πρακτικές οδήγησαν τον υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη να δηλώσει απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εμείς δεν είμαστε 21η Απριλίου», επειδή η κυβέρνηση δεν έβαλε τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Και ο Σ. Κεδίκογλου απαντώντας εκτός μικροφώνου από τα υπουργικά έδρανα στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή, ο οποίος επικαλέστηκε τα συμπεράσματα του Φώτη Κουβέλη ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός προσέβλεπε στη διενέργεια εκλογών, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάζει κάθε «τρελό»… Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός στο πρόσωπο του πρώην κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός το διόρθωσε λέγοντας ότι επρόκειτο για επιθετικό προσδιορισμό στη λέξη «σενάριο» που ατυχώς δεν ακούστηκε…

***

Απ. Κακλαμάνης: Ήμουν μια χαρά…

Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για πράξη πρωθυπουργικού περιεχομένου και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εφαρμοστικό νόμο του πραξικοπήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι δώρο στα ιδιωτικά κανάλια, ενώ για το ίδιο θέμα ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης που έθεσε όρο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τη διατήρηση όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ. Για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής παρίστατο στην ολομέλεια το… φάντασμα του Μόσιαλου, εμπνευστή του νομοσχεδίου. «Αυτόν τον κοντοπίθαρο που γύριζε στα ιδιωτικά κανάλια και δεν έβγαινε στην ΕΡΤ, που προσπάθησε να φέρει σχέδιο για την ΕΡΤ τον έδιωξα εγώ από το υπουργικό συμβούλιο», είπε. Δεν παρέλειψε επίσης να αδειάσει τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλο που δικαιολόγησε, λέγοντας ότι ήταν άρρωστος, την απουσία του από την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με διατάξεις του οποίου διαφωνούσε ο κ. Κακλαμάνης και γι’ αυτό δεν προσήλθε: «Κάποιος είπε ότι δεν ήρθα στην ψηφοφορία γιατί ήμουν άρρωστος. Είμαι μια χαρά! Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχω… Όπως έλεγε και ο Γέρος της Δημοκρατίας, απελπίστηκαν κάποιοι από το λαό και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Ύψιστο! Θα ζω όσο ο λαός θέλει να είμαι εδώ μέσα».


Σχολιάστε εδώ