Για να έχει πειστικότητα το εγχείρημα του μεταρρυθμιστή δεν πρέπει να τον βαρύνουν αυτά που καταγγέλλει…
«Από τότε που ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αποφάσισε σουλτανικά να κλείσει την ΕΡΤ, το ακούω σχετικά συχνά: ο μόνος τρόπος να γίνουν βαθιές αλλαγές στο Δημόσιο είναι να κλείσουν οργανισμοί, να εξυγιανθούν και να ξανανοίξουν.»
«Όταν σατραπικά ο πρωθυπουργός ανακοινώνει το κλείσιμο ενός δημόσιου οργανισμού, δείχνει ότι περιφρονεί το έργο του και, συλλήβδην, τους ανθρώπους που το παράγουν (άρα τους αποξενώνει), ενώ δεν σέβεται τους χρήστες των υπηρεσιών του. “Να σας κρατήσουμε δεν ωφελεί, να σας καταστρέψουμε δεν χάνουμε.”»
«Για να έχει πειστικότητα το εγχείρημα του μεταρρυθμιστή δεν πρέπει να τον βαρύνουν αυτά που καταγγέλλει. Αν έχει διορίσει σωρηδόν ψηφοφόρους του στο Δημόσιο, αν έχει τοποθετήσει συντοπίτες, κομματανθρώπους ή κολλητούς επικεφαλής σε καίριες θέσεις δημόσιων οργανισμών και αν έχει τοποθετήσει στη διοίκηση ανδρείκελα, τότε είναι οργανικό μέρος (το πιο σημαντικό μάλιστα, ex officio) του “συστήματος” που καταγγέλλει. Πώς θα πείσει;»
«Το μήνυμα που παίρνει ένας εργαζόμενος του Δημοσίου είναι ότι η θέση εργασίας του είναι περισσότερο προϊόν πολιτικής λοταρίας και λιγότερο αποτέλεσμα ορθολογικού σχεδιασμού. Πώς θα πειστεί αύριο ότι απολύεται κατόπιν “αξιολόγησης”; Όσο “πολιτικά” απολύθηκε, άλλο τόσο “πολιτικά” μπορεί να ξαναπροσληφθεί. Βλέπετε πώς διαιωνίζεται η παλαιά νοοτροπία (η κομματοκρατία) που υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάξει; Βλέπετε γιατί η “αποφασιστικότητα” του Σαμαρά είναι κίβδηλη; Αντιλαμβάνεστε γιατί η χώρα βουλιάζει αλλά δεν αλλάζει;»
Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το άρθρο του καθηγητή στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick κ. Χαρίδημου Τσούκα στο «Βήμα» με τίτλο «“Μεταρρυθμίσεις” και Ερυθροί Χμερ».