ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση απέσπασε την ψήφο του αναγκαίου αριθμού βουλευτών, ωστόσο επρόκειτο επί της ουσίας για «πύρρειο νίκη». Κι αυτό, αφʼ ενός διότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε –υπό το βάρος των αντιδράσεων, αλλά και το φόβο της καταψήφισης– να αποσύρει βασικά άρθρα και να διορθώσει ακόμη περισσότερα. Αφʼ ετέρου διότι οι βουλευτές κατέστησαν σαφές και με κάθε τρόπο ότι ήταν η τελευταία φορά που υπερψήφισαν οριζόντια μέτρα.
«Μέχρι εδώ ήταν! Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Εμείς δεν ψηφίζουμε άλλα μέτρα» ήταν το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ορισμένοι μάλιστα ήταν ακόμη πιο σαφείς: «Την επόμενη φορά που θα πρέπει να πάρουν νέα μέτρα καλύτερα να προκηρύξουν κατευθείαν εκλογές» τόνιζαν ως… απάντηση και στο «τελεσίγραφο» του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι «αν καταψηφιστεί κρίσιμο νομοσχέδιο θα πάμε σε πρόωρες εκλογές».
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τίποτα δεν είναι ίδιο στο Κοινοβούλιο. Όπως επίσης, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από την πλευρά των βουλευτών, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας. «Οι βουλευτές έχουν απασφαλίσει», ήταν η πλέον προσφιλής έκφραση στους διαδρόμους της Βουλής και αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί. Η μισή και πλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα εκδηλώνει τάσεις αυτονόμησης και την πρόθεση να επιβάλλει τις απόψεις της. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι βουλευτές, χωρίς να στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά επιθυμούν να βάλουν τέρμα σε μια πολιτική που και εμφανή αποτελέσματα δεν έχει και την κατάσταση της κοινωνίας επιδεινώνει. «Ψηφίζουμε κάτι που δεν το πιστεύουμε» έλεγαν στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, χωρίς να κρύβουν τις ανησυχίες τους για μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη. «Η κοινωνία είναι στα όριά της, μια σπίθα χρειάζεται για να εκραγεί» σημειώνουν ιδίως οι βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια που εκ των πραγμάτων γίνονται αποδέκτες της οργής των πολιτών.
«Ανταρσία»
Η γενικευμένη «ανταρσία» των βουλευτών αιφνιδίασε σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου που για μια ακόμη φορά δεν εκτίμησε σωστά, αν δεν υποτίμησε, τα μηνύματα που έφθαναν από τα ενδότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μέχρι ενός σημείου επικρατούσε η θεωρία «τι θα κάνουν, θα ψηφίσουν για να μην πάμε σε εκλογές και χάσουν την έδρα τους».
Τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν από το πρωϊ της περασμένης Δευτέρας, όταν τέσσερις υπουργοί (Αρβανιτόπουλος, Μιχελάκης, Σταϊκούρας, Μητσοτάκης) και ένας υφυπουργός (Γ. Μαυραγάνης) πήγαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την… οργή τους. Διαφωνίες, ενστάσεις, επιφυλάξεις για μια σειρά άρθρων. Και μαζί η προειδοποίηση των περισσοτέρων ότι «αν δεν γίνουν αλλαγές δεν θα το ψηφίσουμε».
Ο κατάλογος των βουλευτών που άσκησαν κριτική σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής μακρύς και… ατελείωτος: Η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε το οικονομικό επιτελείο για τη φορολογική πολιτική και το «αλαλούμ» με τις αποδείξεις, ενώ ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο Ν. Κακλαμάνης που ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για την ασυλία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για τη δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Άμυνας να χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. (Σημειωτέον ότι και οι δυο τροπολογίες μετά και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ αποσύρθηκαν στη συνέχεια). Εντός Κοινοβουλίου ο κ. Κακλαμάνης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης διότι την στιγμή της ομιλίας του δεν ήταν στα έδρανα κανένας από τους αρμόδιους υπουργούς. «Πρώτη φορά βλέπω τέτοια χάλια κυβέρνησης», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική (στη συνάντηση της Δευτέρας) του βουλευτή Καρδίτσας Π. Σιούφα που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί σε καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό υπέργηρους πολιτικούς ή αποτυχημένους πολιτευτές. Διαφωνίες και αντιρρήσεις εξέφρασαν ακόμη οι βουλευτές Φ. Πατριανάκου, Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής, Κ. Κοντογεώργος, Τσαβδαρίδης κ.α. Το ζήτημα ωστόσο που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο ήταν η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Με πρωτοβουλία του Ι. Τζαμτζή συντάχθηκε ένα κείμενο το οποίο υπέγραψαν τριάντα και πλέον βουλευτές που ζητούσαν να αποσυρθεί η τροπολογία. Στην επικοινωνία τους με το γραφείο του πρωθυπουργού τόνισαν ότι αν δεν αποσυρθεί οι υπογραφές θα γίνουν ογδόντα (80) και θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ακολούθησε η σχετική αναστάτωση, ενώ από το Μαξίμου επικοινώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του ζήτησαν να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. Οι βουλευτές ωστόσο δεν περιορίσθηκαν εκεί, αφού από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από τον παρόντα υπουργό Οικονομικών να την αποσύρει διότι «δεν θα περάσει», όπως τόνισε. Κι εκείνος έσπευσε να… ανταποκριθεί.
Το θέμα της ΕΡΤ δεν ήταν το μόνο στο οποίο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Κάτω από την πίεση των βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) προχώρησε σε τροποποιήσεις των άρθρων για την δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες κ.α. Σε τέτοια έκταση μάλιστα που δεν είχε συμβεί ξανά στα χρονικά τις τελευταίες τρεις-τέσσερις δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές επέμειναν μέχρι τέλος στις θέσεις τους αγνοώντας με επιδεικτικό τρόπο στην απειλή περί πρόωρων εκλογών που διατυπώθηκε από τον γραμματέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Τ. Μπαλτάκο.