5 δις δολάρια καταδικάστηκε να πληρώσει η Standard & Poors!

Σε Αμερικανικό Δικαστήριο, όπου προσέφυγαν επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους στη στεγαστική κρίση του 2008 αγοράζοντας προϊόντα που είχε αξιολογήσει θετικά, ισχυρίστηκε ότι… νόμιζε πως κάθε λογικός επενδυτής γνωρίζει ότι οι αξιολογήσεις του ήταν απλώς «μπλα-μπλα» σαν έναν «πωλητή μεταχειρισμένου αυτοκίνητου που λέει ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που προσπαθεί να σας πουλήσει ήταν μια παλιά κυρία που το οδηγούσε μονό τις Κυριακές».

Μονό που αυτά τα επιχειρήματα δεν μπόρεσαν να την γλιτώσουν από μια βαριά καταδίκη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι η S&P (μια μονάδα της McGraw-Hill Financial) θα πρέπει να πληρώσει 5 δισ. δολάρια για την παροχή ασφαλών αξιολογήσεων σε επικίνδυνους τίτλους, ενώ προκύπτει ότι είχε στενές σχέσεις με τους ανθρώπους που δημιουργούσαν αυτά τα επενδυτικά πακέτα. Τελικά όλοι θα έπρεπε να έχουν υποπτευθεί ότι όλα αυτά τα «καλοφτιαγμένα» επενδυτικά προϊόντα βασισμένα σε στεγαστικά δάνεια δεν αποτελούν ομόλογα τόσο ασφαλή όσο και τα κρατικά ομόλογα, και αποδείχθηκε ότι κάποιοι βοήθησαν την S & P να δημιουργήσει αξιολογήσεις οι οποίες παρουσίαζαν ότι ήταν ασφαλή.

Ζητώντας η Standard & Poors από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνιας να απορρίψει την αγωγή, υποστήριξε ότι οι έξυπνοι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις περί εγκυρότητας των αξιολογήσεων που κάνουν όλοι οι οίκοι, ήταν απλώς μάρκετινγκ και ότι οι αξιολογήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ελευθερία λόγου και όχι έως οικονομικές καταστάσεις!

Η δήλωση αυτή θα πρέπει ανησυχήσει όλους εκείνους που στηρίζονται στις εκτιμήσεις της S&P. Οι επενδυτές που την εμπιστεύθηκαν θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, προσφεύγοντας σε αστικά δικαστήρια, ισχυριζόμενοι ότι εξαπατήθηκαν.


Σχολιάστε εδώ