Ψυχρολουσία από Μέρκελ – Σόιμπλε

Συνεπικουρούμενη αυτή τη φορά από τον Β. Σόϊμπλε απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Κανείς άλλος δεν μπορεί να επωμιστεί τις ελληνικές υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ επίσης τόνισε ότι αν αποφασιζόταν ένα νέο «κούρεμα» του χρέους αυτό θα ήταν «καταστροφικό» για τα ευρωπαϊκά ομόλογα στο σύνολό τους. Ότι το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί έτσι ώστε μέχρι το 2020 το αργότερο, η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετήσει με τις δικές δυνάμεις το χρέος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών με τη συντονισμένη δράση τους Ανγκ. Μέρκελ και Β. Σόϊμπλε, απαντούν στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ουάσινγκτον, που επιμένουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου πρέπει να αποφασισθεί μια νέα ακόμη πιο γενναία μείωση του. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα η Ανγκ. Μέρκελ δεν θέλουν να ακούν, ούτε να συζητούν για μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κι ενοχλούνται ιδιαίτερα κάθε φορά που το θέμα έρχεται στο προσκήνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδέκτης της ενόχλησης έχει γίνει και η Αθήνα, αφού κατά κανόνα οι σχετικές φήμες έχουν ως πηγή και αφετηρία την ελληνική πρωτεύουσα και ανακυκλώνονται στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και αναλύσεις εμφανίζονται βέβαιοι ότι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας (στο ζήτημα του χρέους) είναι περίπου…αναπόφευκτη.

Ορισμένοι εξ αυτών με σκοπό να αναπτερώσουν το ηθικό και τις προσδοκίες των απογοητευμένων (καταπονημένων) στελεχών και ψηφοφόρων και άλλοι για να καθησυχάσουν τις δικές τους ανησυχίες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε αντίθετη περίπτωση ο δρόμος για την έξοδο από τη κρίση είναι και θα παραμείνει κλειστός. Παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις Ανγκ. Μέρκελ και Β. Σόϊμπλε κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το θέμα του «κουρέματος» είναι ανοιχτό και θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη την αντίδραση των δύο (Μέρκελ- Σόϊμπλε), στη βάση ότι δεν είναι δυνατόν καθ’ οδόν προς τις κάλπες να πουν στους γερμανούς πολίτες, ότι θα επιβαρυνθούν για μια ακόμη φορά για να διαγραφούν τα χρέη της Ελλάδας. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν, ότι η κ. Μέρκελ θα βγει αποδυναμωμένη από τις εκλογές και άρα πιο ευάλωτη στις πιέσεις του ΔΝΤ, αλλά κυρίως και ιδιαιτέρως των αμερικανών. Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει με κάθε μέσο και τρόπο, την διαφωνία της με την πολιτική σκληρής λιτότητας που η Γερμανία έχει επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτική που όχι μόνον δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει και τα κάνει λιγότερο διαχειρίσιμα.

Στον «πόλεμο» Ουάσινγκτον- Βερολίνου εντάσσουν πολιτικοί αναλυτές και τα συχνά επικριτικά δημοσιεύματα για την κ. Μέρκελ και τη πολιτική της σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες. Πιο πρόσφατο αυτό των «Νιου Γιορκ Τάϊμς», που χαρακτήρισαν «λάθος φάρμακο» την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη δόση και αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της Ελλάδας που βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο. Ενώ την ίδια στιγμή η «Γουόλ Στρητ Τζέρναλ» υπογράμμιζε, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει το χρέος που της «φόρτωσαν» και ως εκ τούτου μια γενναία διαγραφή του αποτελεί μονόδρομο για τους ευρωπαίους.


Σχολιάστε εδώ