ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

> Κουίζ για δυνατούς λύτες… που παραπέμπει σε σκάνδαλο ολκής! Μαθαίνουμε πώς η συγχώνευση μιας ΑΧΕ, θυγατρικής τράπεζας, με μια ΕΠΕΥ, πρώην ΑΕΛΔΕ, έγινε βάση στοιχείων που παρουσίαζαν κερδοφορία πέριξ των 700.000 ευρώ. Πληροφορούμαστε όμως πώς ο φορολογικός έλεγχος στην πρώτη, αναπροσάρμοσε τις επισφάλειες από τους κόκκινους κωδικούς της, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η κερδοφορία της στα περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Τί θα σκεφτόσασταν αν σας λέγαμε πώς ο ιδιοκτήτης της δεύτερης, ήταν την ίδια περίοδο διευθύνων σύμβουλος στην πρώτη; Μήπως ότι θα είχε κάθε λόγο να απαξιώσει την πρώτη προς όφελός του; Θα επανέλθουμε…
> Πρόκειται για έναν μηχανισμό μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή τα κέρδη του ενός είναι η ζημιά του άλλου! Δεν φθάνει που η έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, θα κοστίσει ακριβά στον έλληνα φορολογούμενο, αναμένεται να στερήσει πόρους και από την πραγματική οικονομία, αφού οι τράπεζες θα τις αγοράσουν με ίδια κεφάλαια. Και όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία δανείστηκε με κόστος κάτω από το 0%, γεγονός που επιβεβαιώνει πώς οι περίοδοι αστάθειας και αβεβαιότητας την ευνοούν.
> Είναι πολλά τα λεφτά πατριώτες, ακόμα και για Γενικούς Διευθυντές, Υπεύθυνους Τμημάτων κ.λπ.! Με αφορμή τις συντονισμένες αγορές μετοχών και warrants από πλευράς υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, αναρωτιόμαστε αν το σύνολο αυτών έγιναν με δικά τους χρήματα ή με κεφάλαια που δανείστηκαν χαμηλότοκα από τις τράπεζές τους.
> Δεν παύουν να μας εκπλήσσουν οι φωστήρες του ΥΠΟΙΟ! Ποιοί εξ αυτών σκέφτηκαν σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, να βάλουν πλαφόν έκπτωσης στο κόστος χρήματος, με αποτέλεσμα να φορολογείται ως κέρδος η επιπλέον διαφορά τόκων που έχουν καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα;
> Επιτέλους ποιός ηγείται της κυβέρνησης; Η ΝΔ με το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό και αριθμό βουλευτών -υπουργών, ή το ΠΑΣΟΚ με το ισχυρότερο στελεχιακό δυναμικό σε ημικρατικούς φορείς; Από την έκβαση της υπόθεσης του ΟΛΠ θα προέλθει η απάντηση, καθώς ενώ Μέγαρο Μαξίμου και ΤΑΙΠΕΔ τάσσονται υπέρ της συνολικής εκμετάλλευσης του λιμανιού, οι κύριοι Βενιζέλος και Ανωμερίτης ψηφίζουν υπέρ του μοντέλου των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων.
> Δεν είναι ότι δεν μπορεί, είναι ότι δεν θέλει να το καταλάβει και εμείς δεν θα κουραστούμε να του το λέμε! Είτε αρέσει στον Πρόεδρο του ΧΑ κ. Λαζαρίδη, είτε όχι, η υποβάθμιση τόσο της εγχώριας χρηματαγοράς σε αναδυόμενη, όσο και των κρατικών μας τίτλων σε neutral, αποτελούν αποδοκιμασία της οικονομίας…
> Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια και οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε! Αφού η διοίκηση της ΑΝΕΚ νοιάζεται τόσο πολύ, για τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, γιατί στις γραμμές της Ανδριατικής έχει δύο πλοία της με ιταλική σημαία;
> Από όσο γνωρίζουμε οι ειδικοί εκκαθαριστές δεν καλύπτονται με ασυλία, τουλάχιστον έως σήμερα, για αυτό και οι αποφάσεις τους ελέγχονται για τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες! Αλήθεια κ. Μαράντο ποιός θα αποφασίσει το ύψος του κουρέματος των δανείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να προχωρήσει η πώλησή της; Και το ρωτάμε γιατί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει, θα κληθεί να το πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος, έτσι δεν είναι;
> Είδες πώς συμφωνούν, όταν είναι για το συμφέρον τους; Με κοινή πρόταση κατέβηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ΕΘΕ και ο ΣΜΕΧΑ, αναφορικά με τις αλλαγές στην φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Και μπορεί να απέτυχαν στη μη ενίσχυση του φόρου πώλησης μετοχών, αφού αυξήθηκε στο 3,5 τοις χιλίοις από το 2, ωστόσο επετεύχθει ο βασικός τους στόχος για την αναβολή της φορολόγησης στα κέρδη των τίτλων.
> Αν και είναι από τις λίγες τράπεζες που έχουν το δικαίωμα να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους της, εντούτοις ελλείψει διανεμητέων κερδών, η γενική της συνέλευση ενέκρινε τη μη διανομή αυτού. Περί της Attica Bank ο λόγος.
> Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με τον ανταγωνισμό και οι υπόλοιπες αρμόδιες ανεξάρτητες εποπτικές αρχές! Μεταξύ άλλων επεσήμανε πώς
η έννοια της καταχρηστικής εκμετάλλευσης είναι αντικειμενική και συνδέεται με συμπεριφορά μίας επιχείρησης με δεσπόζουσα θέση, που είναι τέτοια ώστε να επηρεάζει τη δομή της αγοράς. Το κίνητρο, δόλος ή αμέλεια της είναι παντελώς αδιάφορο για τη στοιχειοθέτηση της παράβασης.
> Πρώην επενδυτική η νέα Proton, private equity το Oaktree, γιατί να μην τα βρουν στην πορεία; Από ότι φαίνεται η επικείμενη πώληση της πρώτης, έχει κινήσει το ενδιαφέρον περισσότερο των fund και λιγότερο των τραπεζών.
> Σα δε ντρέπονται λέμε εμείς! Πέραν των διαφημίσεων που μοιράζονται στα ΜΜΕ, με πρόσχημα την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, απορούμε με το θράσος κάποιων που μεγάλωσαν μέσα στη χλιδή, που βρήκαν πόρτες ανοιχτές λόγω ονόματος, που πολιτεύτηκαν ελέω κληρονομικότητας, να προχωρούν σε πανελλαδική εκστρατεία κατά του δήθεν ντόπιου κιτς. Μα υπάρχουν μεγαλύτερα καρακιτσαριά από τους ίδιους, τους εμπνευστές και διαχειριστές αυτής της καμπάνιας;
> «…αν αναγκαστούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να διακόψουν τα δρομολόγιά τους, τότε τις ζημιές θα αναλάβει να τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος…» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways! Μήπως να σας κάνουμε ανδριάντα κ. Αγαπητέ, για την αφιλοκερδή προσφορά σας στην κοινωνία; Είπαμε να λέμε κουτουράδες αλλά όχι και έτσι!
> Σαν τους Χιώτες που πάνε δυο δυο η ΤτΕ! Αν και διαθέτει την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό, εντούτοις επιδιώκει να αναλαμβάνει υπηρεσίες έχοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτή τη φορά επέλεξε να πραγματοποιήσει τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών, με την βοήθεια της Blackrock.
> Λέτε γι αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, να πιέζει τους φορείς, τα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα, να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς αυτή; Με τις δικαστικές εκκρεμότητες και τις απαιτήσεις από τρίτους στα ύψη, σαν πολύ large δεν αποδείχθηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που πέραν της παροχής μερίσματος, πρότεινε και την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων;
> Άλλη η εποχή των παχιών αγελάδων και άλλη της φαιδράς πορτοκαλέας! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές των προστίμων στη οικονομική πραγματικότητα της κρίσης, ενώ οι νέοι κανόνες της θα πρέπει να είναι εξαρχής γνωστοί και να εφαρμόζονται ισότιμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
> Αυτά συμβαίνουν όταν καίνε τα θέματα ημερήσιας διάταξης! Με την συνήθη δικαιολογία της μη υπάρξεως απαιτουμένης απαρτίας, αναβλήθηκε εκ νέου για τις 22/7 η τακτική γενική συνέλευση της Dionic και το ερώτημα είναι αν θα κάτσει τότε η μπίλια ή θα έχουνε μια ακόμη μεταφορά της.
> Από παράταση σε παράταση… για τη μεγάλη εκλογική πελατεία! Γιατί η Βουλή αποφάσισε να πάει για αργότερα, την συμμόρφωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4015;
> Άλλο να το λέμε εμείς, που ως γνωστό έχουμε μια εμπάθεια με τις τακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και άλλο να το λέει ένας δικός τους άνθρωπος! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο πέρα από το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τίθενται από τις τράπεζες ζητήματα επιπλέον απαιτήσεων για εμπράγματες εξασφαλίσεις.
> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται τα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και αλλοδαπά, δηλαδή των οδικών μεταφορών, της ενέργειας, κ.λπ., χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου από πόρους του ΕΣΠΑ και του Δημοσίου.
> Δικαίωμα επιβίωσης έχουν μόνο οι δυνατοί, όσοι μπορούν να επιβάλλονται σ’ όλους τους άλλους! Τυχαίο που οι νέες βάσεις δεδομένων από τις οποίες αντλούνται στοιχεία για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, προέρχονται από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών; Δεν νομίζουμε καθώς στην ουσία αυτό που επεδίωξε η ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις επισφάλειες των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
> Μιλάμε για το αυτονόητο! Έπρεπε η «τρόικα» να απαιτήσει την δημοσίευση των ονομάτων των παραβατών και των παραβάσεων; Γιατί να μην διαπομπεύονται επώνυμα, οι λίγοι που φορτώνουν τα φορολογικά τους βάρη στους πολλούς;
> Ανάγκα και οι θεοί πείθονται! Από την μια η παρατεταμένη ύφεση από την άλλη η επικείμενη εφαρμογή του Solvency II, έχει οδηγήσει τις διοικήσεις κάποιων ασφαλιστικών σε αναζήτηση αγοραστών ή στρατηγικών επενδυτών.
> Αν και είναι από τις λίγες τράπεζες που έχουν το δικαίωμα να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους της, εντούτοις ελλείψει διανεμητέων κερδών, η γενική της συνέλευση ενέκρινε τη μη διανομή αυτού. Περί της Attica Bank ο λόγος.
> Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με τον ανταγωνισμό και οι υπόλοιπες αρμόδιες ανεξάρτητες εποπτικές αρχές! Μεταξύ άλλων επεσήμανε πώς η έννοια της καταχρηστικής εκμετάλλευσης είναι αντικειμενική και συνδέεται με συμπεριφορά μίας επιχείρησης με δεσπόζουσα θέση, που είναι τέτοια ώστε να επηρεάζει τη δομή της αγοράς. Το κίνητρο, δόλος ή αμέλεια της είναι παντελώς αδιάφορο για τη στοιχειοθέτηση της παράβασης.
> Πρώην επενδυτική η νέα Proton, private equity το Oaktree, γιατί να μην τα βρουν στην πορεία; Από ότι φαίνεται η επικείμενη πώληση της πρώτης, έχει κινήσει το ενδιαφέρον περισσότερο των fund και λιγότερο των τραπεζών.
> Σα δε ντρέπονται λέμε εμείς! Πέραν των διαφημίσεων που μοιράζονται στα ΜΜΕ, με πρόσχημα την ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης, απορούμε με το θράσος κάποιων που μεγάλωσαν μέσα στη χλιδή, που βρήκαν πόρτες ανοιχτές λόγω ονόματος, που πολιτεύτηκαν ελέω κληρονομικότητας, να προχωρούν σε πανελλαδική εκστρατεία κατά του δήθεν ντόπιου κιτς. Μα υπάρχουν μεγαλύτερα καρακιτσαριά από τους ίδιους, τους εμπνευστές και διαχειριστές αυτής της καμπάνιας;
> «…αν αναγκαστούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να διακόψουν τα δρομολόγιά τους, τότε τις ζημιές θα αναλάβει να τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος…» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways! Μήπως να σας κάνουμε ανδριάντα κ. Αγαπητέ, για την αφιλοκερδή προσφορά σας στην κοινωνία; Είπαμε να λέμε κουτουράδες αλλά όχι και έτσι!
> Σαν τους Χιώτες που πάνε δυο δυο η ΤτΕ! Αν και διαθέτει την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό, εντούτοις επιδιώκει να αναλαμβάνει υπηρεσίες έχοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτή τη φορά επέλεξε να πραγματοποιήσει τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών, με την βοήθεια της Blackrock.
> Λέτε γι αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, να πιέζει τους φορείς, τα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα, να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς αυτή; Με τις δικαστικές εκκρεμότητες και τις απαιτήσεις από τρίτους στα ύψη, σαν πολύ large δεν αποδείχθηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που πέραν της παροχής μερίσματος, πρότεινε και την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων;
> Άλλη η εποχή των παχιών αγελάδων και άλλη της φαιδράς πορτοκαλέας! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να προσαρμόσει τις πολιτικές των προστίμων στη οικονομική πραγματικότητα της κρίσης, ενώ οι νέοι κανόνες της θα πρέπει να είναι εξαρχής γνωστοί και να εφαρμόζονται ισότιμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
> Αυτά συμβαίνουν όταν καίνε τα θέματα ημερήσιας διάταξης! Με την συνήθη δικαιολογία της μη υπάρξεως απαιτουμένης απαρτίας, αναβλήθηκε εκ νέου για τις 22/7 η τακτική γενική συνέλευση της Dionic και το ερώτημα είναι αν θα κάτσει τότε η μπίλια ή θα έχουνε μια ακόμη μεταφορά της.
> Από παράταση σε παράταση… για τη μεγάλη εκλογική πελατεία! Γιατί η Βουλή αποφάσισε να πάει για αργότερα, την συμμόρφωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4015;
> Άλλο να το λέμε εμείς, που ως γνωστό έχουμε μια εμπάθεια με τις τακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και άλλο να το λέει ένας δικός τους άνθρωπος! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο πέρα από το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τίθενται από τις τράπεζες ζητήματα επιπλέον απαιτήσεων για εμπράγματες εξασφαλίσεις.
> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται τα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και αλλοδαπά, δηλαδή των οδικών μεταφορών, της ενέργειας, κ.λπ., χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου από πόρους του ΕΣΠΑ και του Δημοσίου.
> Δικαίωμα επιβίωσης έχουν μόνο οι δυνατοί, όσοι μπορούν να επιβάλλονται σ’ όλους τους άλλους! Τυχαίο που οι νέες βάσεις δεδομένων από τις οποίες αντλούνται στοιχεία για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, προέρχονται από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών; Δεν νομίζουμε καθώς στην ουσία αυτό που επεδίωξε η ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις επισφάλειες των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
> Μιλάμε για το αυτονόητο! Έπρεπε η «τρόικα» να απαιτήσει την δημοσίευση των ονομάτων των παραβατών και των παραβάσεων; Γιατί να μην διαπομπεύονται επώνυμα, οι λίγοι που φορτώνουν τα φορολογικά τους βάρη στους πολλούς;
> Ανάγκα και οι θεοί πείθονται! Από την μια η παρατεταμένη ύφεση από την άλλη η επικείμενη εφαρμογή του Solvency II, έχει οδηγήσει τις διοικήσεις κάποιων ασφαλιστικών σε αναζήτηση αγοραστών ή στρατηγικών επενδυτών.
> Μπορεί η μάχη να φαίνεται ότι δίνεται για το ΤΤ, ωστόσο ο πραγματικός πόλεμος αναμένεται για το φιλέτο των φιλέτων! Με απόφαση της «τρόικας», βγαίνει στο σφυρί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο λόγω των υγειών περιουσιακών του στοιχείων αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του τελικού αγοραστή του.
> ΑΠΟ ΕΔΩ το πάνε από εκεί το φέρνουν στο τέλος θα βρουν την κατάλληλη ευκαιρία… Βράδυ Δεκαπενταύ-γουστου, σε απόμακρο ξενοδοχείο της Εθνικής οδού, μεταξύ ημετέρων, κ.λπ.! Ο λόγος για το ΔΣ της ΔΕΗ που θέλει να συνεδριάσει προκειμένου να περάσει την συμφωνία με την Damco του ομίλου Κοπελούζου, για τη δημιουργία μικτής εταιρείας με μειοψηφική συμμετοχή της πρώτης.
> Άκουσον άκουσον τί σκαρφίστηκαν κάποιες δημοσιογραφικές παλακίδες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την εν μία νυχτί εγκληματική διάσπαση ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων σε καλά και κακά! Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια εκτροφείου, που σιτίζονται κυρίως από το κράτος και τους τραπεζίτες, μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος να χρειαστεί να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά των bad banks, ωστόσο διασώζει τις καταθέσεις του.
> Κακώς, κάκιστα η Δικαιοσύνη φαίνεται να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης! Σαφώς και θα πρέπει να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, ερευνώντας καταγγελίες και δημοσιεύματα περί σκανδάλων σε ημικρατικές εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά στον σωστό χρόνο και με τον δέοντα τρόπο. Γιατί λοιπόν αποφάσισε να καλέσει τώρα τον πρόεδρο της Intralot, κ. Σωκράτη Κόκκαλη, να απολογηθεί για ηθική αυτουργία σε απιστία, σχετικά με τη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας του και του ΟΠΑΠ; Μήπως για να πιέσει τον επιχειρηματία να αποδεχθεί τροποποιήσεις στη σύμβαση έτσι ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση;
> Περίεργα πράγματα! Γιατί η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και όχι μόνο, δεν μεταφέρεται προς διαχείριση στο ΤΑΙΠΕΔ ή σε κάποιο άλλο εξειδικευμένο φορέα του Δημοσίου, αλλά παραμένει υπό την θυγατρική του εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ, που την είχε αφήσει για πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτη;
> Δεν μιλάμε για τους πολλούς μη προνομιούχους φορολογουμένους των κάτω Πετραλώνων, του Ζεφυριού, κ.λπ., αλλά για τους λίγους, εκλεκτούς, ημετέρους έχοντες και κατέχοντες, του Κολωνακίου, της Εκάλης, κ.λπ.! Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών, με πρόσχημα την ενίσχυση του κρατικού κορβανά, μελετά το σταμάτημα της δίωξης από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, των υπόχρεων που θα πάνε αυτοβούλως να πληρώσουν άμεσα τα πρόστιμα για το Πόθεν Έσχες τους;


Σχολιάστε εδώ