Πού πήγαν τα 120 εκατ. που άφησε ο Μολυβιάτης;

ΣΕ σκάνδαλο πρώτης γραμμής αναδεικνύεται ο τρόπος που οι κυβερνήσεις μετά το 2007 διαχειρίσθηκαν τα χρήματα (120 εκατ.) που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του Π. Μολυβιάτη και προορίζονταν για τους πυρόπληκτους της Ηλείας. Τα χρήματα από το Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος που ερεύνησε την υπόθεση (θα παραδώσει το πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής) θα επισημαίνει την ανάγκη αναζήτησης ευθυνών για το γεγονός ότι παρέμειναν αναξιοποίητα τα χρήματα του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη». Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Αυγερινοπούλου, από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι χρήματα δόθηκαν σε…έργα και περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές. Επίσης χρήματα κατευθύνθηκαν σε διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που κατασκευάσθηκαν και τα οποία δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Στην εισήγηση της Επιτροπής της Βουλής (αρμόδια η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή) αναφέρεται ότι το Ειδικό ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του κράτους και η «τρόικα» αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους στους δικαιούχους πολίτες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε τη μεταφορά των χρημάτων «μεγάλο σκάνδαλο» και τόνισε ότι «πρέπει να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις ιδίως σ’ εκείνους που καλοπροαίρετα κατέθεσαν τον οβολό τους».


Σχολιάστε εδώ