Ποντάρουν στον Ομπάμα…
Η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις, ενώ εξίσου στριμωγμένος είναι κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ως εκ τούτου η επίσημη ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Πέμπτης, αν και το γνώριζαν λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν κάτι σαν «μάννα εξ ουρανού» για το Μέγαρο Μαξίμου.
Από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν μια σαφή και με συγκεκριμένο τρόπο στήριξη των προσπαθειών της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση. Θεωρούν δε ότι αυτό θα γίνει. Και προς επίρρωση επικαλούνται τη σχετική αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ενόψει της συνάντησης. «Και μόνο η φωτογραφία δίπλα στον Ομπάμα αρκεί» υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτοντας έτσι την ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζουν τη διεθνή διπλωματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο να εντείνει τις πιέσεις προς τους ευρωπαίους για αλλαγή πολιτικής έναντι της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με πρώτο και κύριο ζήτημα την διαγραφή του χρέους, κάτι που επιτακτικά θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ουσιαστικά εκφράζει τις θέσεις και της απόψεις της Ουάσιγκτον.
Διπλωματικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμη τη συνάντηση και «προειδοποιούν» ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον κ. Σαμαρά. Ακόμη κι αν πάρει ορισμένες διαβεβαιώσεις, θα του ζητηθούν ανταλλάγματα για σημαντικά θέματα που συνδέονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον και το αμερικανικό κατεστημένο είναι ενοχλημένο με την «φιλογερμανική» στάση που έχει τον τελευταίο χρόνο ο κ. Σαμαράς και αυτό με κάποιο τρόπο θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνάντησης. «Θα του ζητηθεί να διαλέξει στρατόπεδο» λένε χαρακτηριστικά. Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνάντησης είναι μεγάλη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα της ενέργειας (πετρέλαια- φυσικό αέριο) θα είναι από αυτά που θα κυριαρχήσουν. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Αιγαίου, του Ιονίου, αλλά και νοτίως της Κρήτης, βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για ενδεχόμενα κοιτάσματα. Οι ΗΠΑ όχι απλώς ενδιαφέρονται, αλλά επιθυμούν να ελέγξουν τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, κάτι που το δείχνουν με πολλούς τρόπους. Όπως π.χ. στη περίπτωση της ΔΕΠΑ, όπου παρασκηνιακά είχαν συστήσει στην Αθήνα να μην επιχειρήσει τη πώλησή της στη ρωσική «Γκάζπρομ». Ως εκ τούτου θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί νέες πιέσεις και συστάσεις από τον Μπ. Ομπάμα, κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις με τη Τουρκία. Είναι γνωστό ότι στην Ουάσιγκτον προωθούν σταθερά τα τελευταία χρόνια τη λύση της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου από κοινού με την Τουρκία. Κι αυτό είναι κάτι που θα τονίσει εκ νέου στον κ. Σαμαρά.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων, αλλά είναι απίθανο να μην συζητηθεί, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσει άμεσα και με οριστικό τρόπο η εκκρεμότητα αυτή. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το φθινόπωρο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες με την προοπτική το θέμα να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2013.
Γ. Ζ.