Πολλές μορφές καρκίνου αντιμετωπίζονται πλέον
Νέες θεραπείες που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, του ορθού και το μελάνωμα, παρουσιάστηκαν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που διοργάνωσαν πρόσφατα στην Αθήνα η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
«Κάθε ασθενής με καρκίνο αξίζει το καλύτερο», τόνισε κατά την ομιλία του ο Δρ. Cornelis van de Velde, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Leiden και πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Οργάνωσης κατά του Καρκίνου (ECCO), αναφερόμενος στα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται στα ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Ο ομιλητής υπογράμμισε τις διαφορές ως προς την επιβίωση μεταξύ των ασθενών από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης παρουσιάζοντας ως πιθανές αιτίες τόσο τις διαγνωστικές πρακτικές όσο και τις διαφορές στην πρόσβαση της σύγχρονης συστημικής θεραπείας. Περαιτέρω, κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Richard Sullivan, καθηγητής Πολιτικής κατά του Καρκίνου και της Παγκόσμιας Υγείας, υποστήριξε ότι η παγκοσμιοποίηση της επικινδυνότητας για τον καρκίνο αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιώσιμη και οικονομικά προσιτή υγειονομική κάλυψη των οικονομικά αδύναμων ασθενών, ιδίως όταν οι αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις και η ακτινοθεραπεία αγνοούνται σε βάρος των φαρμάκων, ιδιαίτερα των νεώτερων και ακριβότερων.
Ευχάριστα είναι τα νέα για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη καθώς, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που παρουσίασε ο Χρήστος Παπανδρέου, καθηγητής Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, οι ασθενείς που τους χορηγούνται φάρμακα που έχουν στόχο τους ανδρογονικούς υποδοχείς (όπως η enzalutamide), παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη συνολική επιβίωση σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Ο κ. Karim Fizazi, από το Ινστιτούτο Gustave Roussy της Γαλλίας, παρουσίασε παρόμοια θετικά αποτελέσματα για την abiraterone σε ανθεκτικούς στον ορμονικό χειρισμό καρκίνους του προστάτη ενώ ο Yann-Alexandre Vano, από το νοσοκομείο Georges Pompidou του Παρισιού, παρουσίασε ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη χημειοθεραπεία στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, επικεντρώνοντας στη δράση του cabazitaxel αλλά και στην αλληλουχία των θεραπευτικών χειρισμών.
Για το μελάνωμα είναι γνωστό πλέον ότι έχουμε περάσει από την μη-ειδική ανοσοθεραπεία στην εξαιρετικά αποτελεσματική εκλεκτική αδρανοποίηση των Τ-κυττάρων (CTLA4 Blockade), με χαρακτηριστική τη δράση του Ipilimumab, που παρουσίασε ο Peter Mohr από το Νοσοκομείο Elbe kliniken Buxtehude της Γερμανίας.
Επίσης εκτενώς παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος. Η Δρ. Gina Brown από το Νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου παρουσίασε τα νεώτερα δεδομένα για την διάγνωση και την σταδιοποίηση του καρκίνου του ορθού με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας αναδεικνύοντας τους προγνωστικούς παράγοντες για την τοπική και την απομακρυσμένη υποτροπή, καθώς και τους προγνωστικούς δείκτες για την επιτυχή έκβαση της πρωτογενούς χειρουργικής επέμβασης.