Ο ρόλος των τριγλυκεριδίων στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως με ποσοστό 38%. Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν σ’ αυτά είναι οι παθολογικές τιμές λιπιδίων του αίματος. Όμως, οι αγωγές για τη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης προσφέρουν μείωση του κινδύνου μόνο κατά 30-40%. Η ανάγκη ανεύρεσης και μείωσης του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου οδήγησε σε μελέτες, οι οποίες κατέρριψαν την επικρατούσα άποψη ότι τα τριγλυκερίδια ως μεγάλα μόρια λίπους δεν είναι ισχυρός αθηρογόνος παράγοντας.
Πιο αναλυτικά, μελέτες έχουν καταδείξει ότι η παρατεταμένη παρουσία αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα μεταγευματικά προάγει την αθηρωμάτωση. Όσοι δηλαδή δεν μεταβολίζουν γρήγορα και επαρκώς τα τριγλυκερίδια έχουν παρατεταμένη λιπαιμία μεταγευματικά, που δημιουργεί αθηρωματικές αλλοιώσεις, με κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση και οι καπνιστές.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια δυναμική εξέταση για να αποκαλύπτει τον μεταγευματικό μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων, καθώς η μέτρησή τους γίνεται σε κατάσταση νηστείας, ενώ τα τριγλυκερίδια αυξομειώνονται μεταγευματικά πολλές φορές και σε διάφορα επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας.
Το σοβαρό διαγνωστικό κενό μπορεί να καλύψει η καμπύλη λίπους, κάτι αντίστοιχο με τη καμπύλη σακχάρου, δηλαδή η μέτρηση δηλαδή των τριγλυκεριδίων 4 ώρες μετά τη λήψη ενός τυποποιημένου γεύματος, το οποίο περιέχει 75 γρ. κορεσμένου λίπους, 25 γρ. υδατάνθρακα και 10 γρ. πρωτεϊνης. Είναι δε θετική όταν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 220 MG/DL.
Το lipotest (www.lipotest-meal.com) είναι το μοναδικό τυποποιημένο γεύμα με το οποίο μπορεί να διενεργηθεί η καμπύλη λίπους, αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί. Με τον τρόπο που παρασκευάζεται (σκόνη σε αεροστεγή σύγκλιση), δεν επιτρέπει απώλεια των ποσοτικών και ποιοτικών ιδιοτήτων του, ενώ εξαλείφει την πιθανότητα επιμολύνσεων. Επιπλέον, η απολύτως τυποποιημένη και μετρημένη σύστασή του εξαφανίζει τον κίνδυνο υπερεκτίμησης ή υποεκτίμησης της καμπύλης λίπους. Είναι εύγευστο (με γεύση σοκολάτας) και ο εξεταζόμενος μπορεί να το καταναλώσει εύκολα.


Σχολιάστε εδώ