Λουκέτο απειλεί το Ωνάσειο

Στα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα, ήρθε η οικονομική κρίση να επιτείνει τα αδιέξοδα. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει οξύ ταμειακό πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια παύση της λειτουργίας του, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών του ΩΚΚ, μετά από συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο του Ωνασείου κ. Λελάκη και τον Γεν. Διευθυντή κ. Γιώργο Μουτσόπουλο, οι οποίοι τους εξέθεσαν τα δεδομένα με τα μελανότερα δυνατά χρώματα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, το υπουργείο Υγείας επιδοτεί κάθε χρόνο το έλλειμμα, που πριν αρκετά χρόνια κυμαίνονταν στα 12 με 13 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια εκτινάχθηκε στα 35 με 40 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την τεράστια αύξηση του ελλείμματος συνέβαλαν υπερβολές, όπως η ραγδαία αύξηση των δαπανών του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων και κάποιες αστοχίες που έχουν συμβεί (μοσχεύματα, τεχνητές καρδιές κ.α.). Όπως επίσης και το υπεράριθμο προσωπικό και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το οργανόγραμμα πρόβλεπε για τις 130 κλίνες που διαθέτει το Ωνάσειο, 500 συνολικά άτομα (επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτικό και διοικητικό) και σήμερα έχει φθάσει στα 850! Και ότι υπάρχουν γιατροί που αμείβονται με μισθούς από 100.000 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ συνολικά τον χρόνο.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση η Διοίκηση του Κέντρου «έχει σχέδια γενναίων περικοπών των ιατρών (κυρίως των αμοιβών κατά πράξη) και οδεύουν προς υλοποίηση», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία προειδοποιεί ότι «ουδεμία μείωση των απολαβών δεν γίνεται αποδεκτή», θυμίζοντας ότι «προ έτους είχε συμφωνήσει στη μείωση των ιατρικών αμοιβών (μεσοσταθμικά) κατά 25% και σε ένα 3ετές μορατόριουμ».

Να σημειωθεί ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση για φέτος είναι 7,7 εκατ. ευρώ, σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συζητήθηκε η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ωνάσειο που ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και συμφωνήθηκε να υπάρξει κούρεμα κατά 2 εκατ. ευρώ και να δοθούν τα 38 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις και να αποφευχθεί το κλείσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός Υγείας θα καταθέσει στη Βουλή σχετική τροπολογία.


Σχολιάστε εδώ