Καμιά επαφή Σαμαρά – Καραμανλή

Πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταξύ τους επικοινωνία έχει διακοπεί, ακόμη και μέσω τρίτων, ρόλο που μέχρι ενός σημείου διαδραμάτιζε ο Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος. Η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών είναι αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων, αλλά και παρασκηνιακών κινήσεων, αλλά έχει ως βάση την αμοιβαία επιφυλακτικότητα και καχυποψία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο, ήταν η στάση (σιωπής) που τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου στην «επίθεση» που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και Μέσα Ενημέρωσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού για τα πεπραγμένα της πενταετίας (2004-9). Ενώ ο κ. Σαμαράς αποδοκίμασε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Βορίδη που είχε ασκήσει κριτική στην οικονομική πολιτική του Α. Παπανδρέου, δεν θεώρησε σκόπιμο, παρατηρεί η πλευρά του Κ. Καραμανλή , να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Στελέχη δε που μετείχαν στις κυβερνήσεις της πενταετίας, κάνουν ένα βήμα παραπάνω και διατυπώνουν υπόνοιες, ότι πίσω από την «επίθεση» κρύβονται πρόσωπα πέριξ ή κοντά στη σημερινή ηγεσία. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός, ότι η αρχή έγινε από εφημερίδα («Νέα»)που ο γιος του εκδότη είναι βουλευτής της Ν.Δ. (Α. Ψυχάρης) και αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά. Περισσότερο σαφής ήταν ο πρώην υπουργός Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος εξέφρασε την…ελπίδα ότι πίσω από την «επίθεση» να κρύβεται μόνο το ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχουν ορισμένα αρρωστημένα μυαλά εντός Ν.Δ. που όταν βρίσκουν τα δύσκολα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να κάνουν αντιπολίτευση στην ίδια τους τη παράταξη».

Ενοχλημένος, αν όχι εξοργισμένος εμφανίζεται ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αν και απουσίαζε εκτός Αθηνών, ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ορισμένα στελέχη (Π.Παυλόπουλος, Γ. Βλάχος, Β. Αντώναρος) που ανέλαβαν να απαντήσουν στις επικρίσεις για την οικονομική πολιτική της πενταετίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς έχει υπερασπιστεί τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά πλέον η χώρα και τα κόμματα πρέπει να κοιτάζουν μπροστά.

Στελέχη προσκείμενα στην σημερινή ηγεσία προσεγγίζουν το θέμα από άλλη πλευρά: «Όταν ο κ. Καραμανλής σιωπά και δεν υπερασπίζεται τη πολιτική του, πως περιμένει να το κάνουν όλοι οι άλλοι;».

Αντίθετα με ότι συνέβαινε στο παρελθόν που ο κ. Σαμαράς ενημέρωνε τον πρώην πρωθυπουργό – έστω και για τυπικούς λόγους- σχετικά με ορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες του, έχει πάψει προ πολλού να το κάνει. Αφετηρία για την αλλαγή στάσης λέγεται ότι αποτέλεσε η αντίδραση του κ. Καραμανλή στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας. Μέσω στενών συνεργατών του, είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του ονόματος της παράταξης. Ορισμένοι μάλιστα από τους λεγόμενους καραμανλικούς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους προειδοποιούσαν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με…»αιτία πολέμου». Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχει έντονη ενόχληση και για τις κατά καιρούς διαρροές από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, που ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση επιλογές και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη διαρροή που έγινε πρωτοσέλιδο σε εβδομαδιαία εφημερίδα και αποτύπωνε τη διαφωνία του κ. Καραμανλή τόσο για τους χειρισμούς στο ζήτημα της ΕΡΤ, όσο και για την…αναβάθμιση του Β. Βενιζέλου σε «νούμερο δύο» στη κυβέρνηση.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας είναι σταθερός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Παράλληλα θεωρούν ότι στελέχη όπως οι κ.κ. Παυλόπουλος, Αντώναρος, Κακλαμάνης, Βλάχος κ.α., όταν παρεμβαίνουν δημόσια για ένα ζήτημα, κατά κανόνα το κάνουν, μετά από συνεννόηση μαζί του.

Επισημαίνουν δε, ότι οι δυο τελευταίοι ήταν οι μόνοι που αμφισβήτησαν ευθέως τις διαδικασίες ανάδειξης της νέας Πολιτικής Επιτροπής αφήνοντας υπαινιγμούς για αλχημείες, ακόμη και νοθεία στη ψηφοφορία.


Σχολιάστε εδώ