Ηλεκτρικό δίκτυο… της πυρκαγιάς

Με βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή, παρομοιάζει το δίκτυο διανομής ρεύματος πρώην ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ. Με δεδομένη την τεράστια μείωση των σχετικών κονδυλίων, την τελευταία τριετία, που φθάνει το 40%, όσοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα λένε ότι μόνο η καλή τύχη και… η ύφεση, που μειώνει τη ζήτηση ρεύματος, μπορεί να μας σώσουν αυτό το καλοκαίρι από τα χειρότερα, δηλαδή από σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αλλά και από σοβαρές πυρκαγιές σε δάση, που θα συνδέονται με τα προβλήματα του κακοσυντηρημένου δικτύου διανομής.

Το θέμα με τα ηλεκτρικά δίκτυα της… πυρκαγιάς έφεραν πριν από λίγες ημέρες και στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «οι συνεχείς μειώσεις των σχετικών κονδυλίων έχουν οδηγήσει σε οριακό επίπεδο αντοχής το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας μας. (…) Η ελλιπής και η ανύπαρκτη συντήρηση του δικτύου σε συνδυασμό με τη διέλευση αυτού μέσα από δασικές περιοχές αποτελεί κατά τις αρμόδιες αρχές, κυρίως των Πυροσβεστικών και Δασικών Υπηρεσιών, την αποκλειστική σχεδόν αιτία πρόκλησης πυρκαγιών με ολέθρια για τη χώρα μας περιβαλλοντικά, τουριστικά και οικονομικά αποτελέσματα, αφού οι κατ’ έτος ζημιές της εθνικής μας οικονομίας ανέρχονται ΜΟΝΟΝ από τις πυρκαγιές σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση πάντα με τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται για την συντήρηση ή ακόμα και την αλλαγή διέλευσης του δικτύου εκτός Δασικών Περιοχών».

Πορίσματα-φωτιά
Οι βουλευτές, που φαίνεται ότι γνωρίζουν περισσότερα από όσα γράφουν στην ερώτησή τους, ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν στη Βουλή όλα τα πορίσματα ειδικών για την κατάσταση του δικτύου διανομής ρεύματος, που, όπως αφήνουν να εννοηθεί, επιβεβαιώνουν ότι η πλημμελής συντήρηση των δικτύων συνδέεται πολύ στενά με καταστροφικές πυρκαγιές στα ελληνικά δάση. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε αν θα φθάσουν στη Βουλή, για να γίνουν γνωστά και στους πολίτες, τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων. Πολύ περισσότερο, θα πρέπει να μάθουμε τι κάνει σήμερα η ΔΕΗ και οι αρμόδιες θυγατρικές της για να βελτιωθεί η κατάσταση των δικτύων, που εκτός των άλλων προκαλούν σοβαρά… βραχυκυκλώματα και σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής μας βιομηχανίας (φίλος της στήλης από τα Δωδεκάνησα μας έλεγε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι η Ρόδος, αυτό το νησί-κόσμημα του τουρισμού μας, αναβοσβήνει σαν… χριστουγεννιάτικο δέντρο από τις διακοπές ηλεκτροδότησης και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες σώζουν την κατάσταση με τη λειτουργία γεννητριών, που ενεργοποιούνται σε κάθε διακοπή ρεύματος).

Οι ευθύνες Ζερβού
Πάντως, πηγές από τη ΔΕΗ μας έλεγαν ότι οι επιλογές του σημερινού επικεφαλής, Αρθούρου Ζερβού, δεν είναι καθόλου άσχετες με το πρόβλημα των δικτύων: το 2010, όταν κλείνονταν οι τριετείς συμφωνίες με τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τα έργα στα δίκτυα, ο κ. Ζερβός είχε θεωρήσει σκόπιμο να «στύψει» πέρα από κάθε όριο λογικής τους εργολάβους, υποχρεώνοντάς τους να δώσουν εξωπραγματικές εκπτώσεις, της τάξεως του 40-50%, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν αργότερα τεράστια προβλήματα και στις εταιρείες, αλλά και στα έργα.
Σε αυτό τον τόσο κρίσιμο τομέα, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπάθησε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για λιτότητα, την ώρα που όλοι ξέρουμε πώς έχουν σπαταληθεί στο παρελθόν μυθικά ποσά για άχρηστες δαπάνες, όπως οι παχυλές ποινικές ρήτρες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώνονταν επί σειρά ετών σε μεγαλοεργολάβο για τη μονάδα του Αλιβερίου (για το θέμα ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην διοικητή Τ. Αθανασόπουλου και μένει να δούμε ποια θα είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης).

Ιδιώτες εισπράκτορες
Τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν σταματούν, δυστυχώς, στο «ξεχαρβαλωμένο» δίκτυο διανομής. Μείζον είναι το πρόβλημα, ως γνωστόν, και με τις καθυστερήσεις στους λογαριασμούς, λόγω της κρίσης και της οικονομικής αδυναμίας καταναλωτών. Ας μην ανησυχούμε, όμως, ο Αρθούρος Ζερβός έχει έτοιμη τη λύση: θέλει να δώσει όλο το (τεράστιο, λόγω της κρίσης) έργο της διαχείρισης των ρυθμίσεων που γίνονται σε καθυστερούμενους λογαριασμούς σε μεικτή εταιρεία εμπορίας, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, στην οποία η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή (49%). Την ίδια ώρα, η διοίκηση αφήνει να κλείνουν τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ, που εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές.
Το θέμα της… ιδιωτικοποίησης των εμπορικών εργασιών της ΔΕΗ, επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, αλλά οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η δουλειά. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η διοίκηση Ζερβού συνειδητά απαξιώνει την εταιρεία, για να δημιουργήσει δουλειές σε ιδιώτες και μάλλον, όσο και αν οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τα σημερινά προβλήματα της επιχείρησης, έχουν απόλυτο δίκαιο στο θέμα αυτό.


Σχολιάστε εδώ