επί του πιεστηρίου

Καλό είναι κάθε Ιούλη να τον… ξορκίζουμε. Ακόμη όμως και σήμερα συνεχίζει να δίνει μαθήματα σε όλους και σε εμάς. Στο σκαμνί κάθισαν υπουργοί όχι γιατί έκλεψαν αλλά επειδή δεν πήραν τα προβλεπόμενα μέτρα που θα απέτρεπαν την τραγωδία από την φονική έκρηξη στο Μάρι που κόστισε ανθρώπινες ζωές και αρκετά δισ. ευρώ και ήταν ο προπομπός της σημερινής κατάληξης. Ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας καταδικάστηκε, ενώ άνοιξε με την απόφαση του Δικαστηρίου για την παραπομπή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στην Ελλάδα να παραπέμπονται υπουργοί επειδή δεν άσκησαν επιμελώς τα καθήκοντά τους δεν το έχουμε δει ποτέ.

Ανένδοτη παραμένει η «τρόικα», παρά τις πιέσεις που υπήρξαν από κυβερνητικά στελέχη για κατάργηση των όρων και των προϋποθέσεων για να μπεις στη ρύθμιση της καταβολής σε δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στο ΙΚΑ και την αύξηση των δόσεων μέχρι και 100. Το μόνο που είπαν οι «τροϊκανοί» είναι, ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο και ως τότε γύρευε πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις θα έχουν βάλει λουκέτο και πόσοι θα είναι στη φυλακή.

Στο μεταξύ ο Βενιζέλος μαζι με τους Κουτρουμάνη, Πρωτόπαπα, Σαχινίδη και άλλους θα έχουν αύριο Δευτέρα συνάντηση με το Στουρνάρα και το Βρούτση για να υπάρξει αλλαγή των όρων το ταχύτερο, δεδομένου ότι τα έσοδα έχουν βουλιάξει. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης σε σύσκεψη που είχε την Παρασκευή με Διευθυντές Εφοριών τους είπε ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, οι άδειες να περιοριστούν στο ελάχιστο γιατί πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν εισπραχθεί 950 εκατ. ευρώ, πράγμα απίθανο είπαν οι Έφοροι.

Σε δυο πολύ σημαντικά φόρουμ συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα ο Φίλιππος Σαχινίδης στο Ελσίνσκι και η Άννα Διαμαντοπούλου στην Ελούντα, όπου συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την Ελλάδα και την γεωπολιτική γειτονιά μας. Στο επόμενο φύλλο θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα ρεπορτάζ και αναλύσεις.

Πρόθυμος δια πάσαν υπηρεσία που απαιτεί η εκάστοτε κυβέρνηση, οποίου χρώματος και αν είναι. Περί του κ. Λέανδρου Ρακιντζή ο λόγος. Διπλοθεσίτης ο κύριος. Πρώην ανώτατος δικαστικός, που μόλις συνταξιοδοτήθηκε τον περίμενε η καρέκλα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία χρόνια τώρα έχει στρογγυλοκαθίσει και έχει πλέον γίνει μόνιμος εξ… εφέδρων. Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις και ο κύριος Λέανδρος εκεί. Γιατί να τον αλλάξουν αφού τους κάνει το θέλημα. Και σε στιγμές κρίσιμες, όταν η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα κατά κάποιας τάξης εργαζομένων, βγαίνει και δίνει τα επιχειρήματα. Τότε θυμάται ο κ. Ρακιντζής ότι υπάλληλοι χρηματίζονται, ότι υπάρχουν σπατάλες και τρύπες. Όπως καλή ώρα προχθές για τον ΕΟΠΥΥ. Πόρισμα – κόλαφος, αυθαιρεσίες και παρατυπίες βρήκε ο κ. μόνιμος Γενικός, ξηλώστε τον ΕΟΠΥΥ το δια ταύτα, το οποίο θα… αξιοποιήσει καταλλήλως η κυβέρνηση. Χρήσιμο θα ήταν να δώσει ο κ. Ρακιντζής έναν απολογισμό των υποθέσεων σκανδάλων που ανακάλυψε και πια ήταν η κατάληξη τους, τι έγινε με τους αυτουργούς, πόσοι μπήκαν στη φυλακή, αν απέδωσαν στο κράτος τα κλεμμένα και πόσα ήταν και αν θεσπίσθηκαν κανονισμοί και προβλέφθηκαν δικλείδες για να μην αλωνίζουν τα ποντίκια. Έτσι θα φανεί αν τα λόγια έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα.

Ως ειδικό σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής πήρε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Καραϊτίδη. Πρόκειται για άριστη επιλογή και αυτό το επιβεβαιώνει η διαδρομή του. Θήτευσε σε κρίσιμα πρεσβευτικά πόστα και υπερασπίστηκε με πάθος τα συμφέροντα της πατρίδας μας.


Σχολιάστε εδώ