Δημόσια Τηλεόραση χωρίς υπόσταση

Εκπέμπει χωρίς να υπάρχει, η Δημόσια Τηλεόραση! Το μοναδικό αυτό καθεστώς μετάδοσης από την κυβέρνηση προγράμματος, σε εθνικής συχνότητες, χωρίς να υπάρχει καμία νομική υπόσταση, είναι ένα εξίσου σημαντικό λάθος ανάλογο εκείνου της απόφασης λουκέτου στην ΕΡΤ ΑΕ, καθώς με τη μέθοδο αυτή η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, δεν παρέχει δηλαδή τη Δημόσια Τηλεόραση στους πολίτες.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, βουλευτής της ΝΔ και πρώην πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ ΑΕ Προκόπης Παυλόπουλος στη σχετική συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ όρισε ποιο είναι ως σήμερα το νομικό κενό. «Ελπίζω, το συντομότερο δυνατό να εκπέμψει η ΕΡΤ, γιατί όπως και να το κάνουμε όσο δεν εκπέμπει ύστερα από την έκδοση της απόφασης της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, βρισκόμαστε υπό καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας» είπε και εξήγησε: «Δεν αναζητούμε ούτε προθέσεις, ούτε υπαίτιους, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία διαπιστώνει το Συμβούλιο Επικρατείας. Όσο αυτή η ιστορία δεν τελειώνει, υπάρχει πρόβλημα».
Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της ΕΣΗΕΑ, που προέβη σε καταγγελία στο ΕΣΡ για τη μετάδοση του σήματος της «Δημόσιας Τηλεόρασης» καμία από τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές δεν κατονομάζει ποιος είναι ο φορέας, το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχει την υπηρεσία. Είναι μια προφανής καταστρατήγηση του νομικού πλαισίου της Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και προκαλεί ερωτηματικά η στάση του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ στην κρίσιμη αυτή υπόθεση. Στο έγγραφο που υπογράφει μόνο ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος (4.7.2013) γίνεται λόγος μόνο στην ΚΥΑ που καταργεί την ΕΡΤ και στη μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, «συμπεριλαμβανόμενων των συχνοτήτων» στον υπουργό Οικονομικών.
Στην απάντηση του προς την ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης (χωρίς συνεδρίαση οργάνου) επικαλείται εκείνη της ΕΕΤΤ και προσθέτει το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ που ορίζει πως ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, πρέπει να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση των εκπομπών από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι να ξεκινήσει ο επόμενος.
Ούτε στη μία, ούτε στην άλλη απάντηση δεν υπάρχει αναφορά για το ποιος είναι ο φορέας της άδειας, όπως πχ συμβαίνει με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη Βουλή ο Π. Παυλόπουλος εξήγησε πως πρέπει με βάση το Σύνταγμα, να λειτουργεί η Δημόσια Τηλεόραση και υπονόησε τι συμβαίνει τώρα με την εκπομπή προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών: «Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι αν το κράτος τη δημόσια υπηρεσία αυτή δεν τη χειρίζεται σαν υπηρεσία δική του, αλλά δημιουργεί ένα Ν.Π.Ι.Δ. στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης όπως έγινε με την μετατροπή του…» είπε και συμπλήρωσε: «Δηλαδή, δημιουργείται ένα Ν.Π.Ι.Δ. συνήθως με τη μορφή της Α.Ε. που αποτελεί μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως συμβαίνει με τη δημόσια τηλεόραση αυτή τη στιγμή. Η δημόσια τηλεόραση είναι τηλεόραση που διαχειρίζεται το κράτος με νομικό πρόσωπο ειδικό που είναι ιδιωτικού δικαίου, αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Αν δεν υπάρχει ο φορέας, δεν υπάρχει και Δημόσια Τηλεόραση.

Το υπουργικό συμβούλιο
επιλέγει τη διοίκηση
της «ανεξάρτητης» ΝΕΡΙΤ
Απόλυτος θα είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης στη μελλοντική ΝΕΡΙΤ. Το υπουργικό συμβούλιο ορίζει «κατ’ εξαίρεση» το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ και εκείνο ομοίως «κατ’ εξαίρεση μπορεί να ορίσει το διευθύνοντα σύμβουλου και τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ΑΕ. Η θητεία τους θα φτάσει το ένα έτος. Μετά το τέλος του νέου «μεταβατικού» διαστήματος η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα με τροπολογία και επικαλούμενη την εμπειρία του διοικητικού σχήματος να επεκτείνει τη θητεία του. Το παράδειγμα της Ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ από την ίδια τη Βουλή αρκεί για να εξαχθούν τα συμπεράσματα… Κι ενώ ο Παντελής Καψής δηλώνει πως ανέλαβε την «καυτή πατάτα» επειδή υπάρχει μια ευκαιρία για τη δημιουργία ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης, ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, διαφώνησε ανοικτά στη Βουλή με το «μεταβατικό» διάστημα της ΝΕΡΙΤ. Το νομοσχέδιο είπε μπορεί να «τιναχτεί στον αέρα» με την διάταξη περί μεταβατικής περιόδου, σημειώνοντας πως ο ένας χρόνος λειτουργίας του ΕΣ είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα πρότεινα το προσωρινό εποπτικό συμβούλιο να μην έχει τις αρμοδιότητες του μόνιμου, να μην κρίνει το ποιοί θα προσληφθούν», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «είναι λάθος να υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου με τη συγκεκριμένη ρύθμιση».
Απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, «αν εννοεί αυτό που λέει για απεγκλωβισμό της ΕΡΤ από τον σφιχτό κυβερνητικό εναγκαλισμό, τότε δεν μπορεί να διαφωνεί με τις πάγιες διατάξεις του νομοσχεδίου».

«Παιχνίδι» και με
το «μισθολογικό κόστος της ΕΡΤ»
Η ΕΡΤ λειτουργούσε ανορθολογικά και το προσωπικό της έπρεπε να μειωθεί ισχυρίστηκε σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, ο υφυπουργός, Παντελής Καψής. Είπε πως το μισθολογικό κόστος της ΕΡΤ ανερχόταν στο 45% των εσόδων, ενώ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι μόλις στο 25%. Τι δεν συμπλήρωσε ο έμπειρος δημοσιογράφος; Όπως αποκάλυψε στο Kontra ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, Θανάσης Παπαγεωργίου, το μισθολογικό κόστος από 54,7% (210 εκατ. ευρώ) που ήταν το 2009, μειώθηκε σε 50,32% (159 εκατ. ευρώ) το 2010 και σε 45,2% (123 εκατ. ευρώ το 2011), λέγοντας πως η ΕΡΤ έχει ήδη εξυγιανθεί. Έχει όμως ενδιαφέρον και η σύγκριση μεταξύ ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών. Η ΕΡΤ συνυπολογίζει στο μισθολογικό κόστος, τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους, σε αντίθεση τους ιδιωτικούς σταθμούς που στο μισθολογικό κόστος εντάσσουν μόνο τους μισθωτούς, ενώ οι συμβασιούχοι καταχωρούνται σε άλλο λογαριασμό, και θεωρούνται προμηθευτές προγράμματος.

Εκπομπή από τη Μουρούζη
Από τις εγκαταστάσεις της Μουρούζη μέσα σε διάστημα 15 ημερών, ελπίζει πως θα εκπέμψει η «Δημόσια Τηλεόραση», είπε ο Παντελής Καψής στον «Κόκκινο». Χαρακτήρισε «καταληψίες» όσους είναι στο Ραδιομέγαρο, περιλαμβάνοντας έτσι πρόσωπα, όπως πχ ο Βασίλης Θωμόπουλος, καταργημένος πλέον διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχει το γενικό πρόσταγμα των ειδήσεων και να συμμετέχει στις συνελεύσεις. Αρνήθηκε επίσης να ανταποκριθεί στο αίτημα των εργαζομένων και να πάει στο Ραδιομέγαρο για να παραχωρήσει συνέντευξη, ξεχνώντας, ίσως πως έχει πάει ήδη στους «καταληψίες» μια φορά, κάνοντας δηλώσεις.

Απορία
-Γιατί έφυγε η λέξη Ελληνική από το λογότυπο «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση»;


Σχολιάστε εδώ