Γέφυρες Βενιζέλου προς Παπανδρέου και Σημίτη!

Πάντως το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Τρίτης για το Πολυνομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν έντονες γκρίνιες και κριτική από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν την κάθετη διαφωνία τους με αρκετές διατάξεις και κυρίως με αυτές που προβλέπουν απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, βρίσκεται σε κινητικότητα στο παρασκήνιο, φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος τόσο για την οικονομία, όσο και για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της οικονομίας και ότι οι πιέσεις των δανειστών και δη των Γερμανών θα είναι «τραγικά πιο έντονες» αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές και σε ότι αφορά τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Εκτιμά ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι παρά τα πολιτικά προβλήματα, τους χειρισμούς της πλειοψηφίας, τα αγκάθια της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεν είναι εύκολο να υπάρξει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, πρωτίστως γιατί κάτι τέτοιο δεν το θέλουν οι δανειστές, αλλά και γιατί το ίδιο πακέτο σκληρών και εξοντωτικών μέτρων θα είναι υποχρεωμένη να περάσει και μια νέα κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον τα επόμενα 2-3 χρόνια μια οικονομική στήριξη της χώρας. Μάλιστα ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του, ότι ο ίδιος έγκαιρα είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το πρόγραμμα και τις επιλογές που σχεδιάστηκαν και έγιναν, αλλά όπως λέει «προτίμησαν να κάνουν ότι δεν άκουσαν».

Παρά την κινητικότητα και τις διαρκείς επαφές του ο κ. Σημίτης, φαίνεται τουλάχιστον για την ώρα, ότι αποφεύγει να βγει ο ίδιος μπροστά, παρά τα όσα ακούγονται, αλλά και ότι παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του δεν προτίθεται, τουλάχιστον για την ώρα, να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται να δημιουργούνται και κάποιες γέφυρες του Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι πρόσφατες παρεμβάσεις του οποίου (και με αφορμή την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου) είχαν δημιουργήσει την αίσθηση πως πιθανά κάποια κίνηση ετοιμάζει.

Ως πρώτη απόπειρα για «ρίξει γέφυρες» προς τον Παπανδρέου, θεωρείται το γεγονός ότι «παραπέμφθηκε για το αδιευκρίνιστο μέλλον», η όποια συζήτηση για το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θέμα το οποίο όταν πρωτοήλθε στην επικαιρότητα προκάλεσε έντονους εσωκομματικούς κραδασμούς. Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι ενώ έχει παραδοθεί το επίμαχο πόρισμα από τις ελεγκτικές εταιρείες, δεν έχει γίνει για την ώρα τουλάχιστον η παραμικρή διαρροή. Ενδεικτικό επίσης της προσπάθειας του Βενιζέλου, να βρει διαύλους συνεννόησης τόσο με τον Παπανδρέου, όσο και με τον Σημίτη, είναι τα όσα θετικά και κολακευτικά ανέφερε για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του (στην Καθημερινή).

Πάντως αρκετά στελέχη αναρωτιούνται αν αυτές οι χειρονομίες του Βενιζέλου είναι συγκυριακές και ευκαιριακές, ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο ή αν θα έχουν μια συνέχεια που θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πράξεις;

Ποιοι γκρινιάζουν
για το πολυνομοσχέδιο

Όμως οι προβληματισμοί και οι γκρίνιες αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα στο ΠΑΣΟΚ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ανοιχτά να υπάρξουν βελτιώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στα άρθρα που οδηγούν σε απολύσεις στο δημόσιο -επισημάνσεις που έχουν να κάνουν με το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η δημοτική αστυνομία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να αποφορτίσει το κλίμα. Από την Κρήτη αφενός δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει με απολύτως διαφανείς διαδικασίες, αφετέρου υποστήριξε ότι η δημοτική αστυνομία που θα ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία θα μπορεί να αξιοποιηθεί, εάν κριθεί αναγκαίο, και από τους δήμους, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι σε ειδικές περιπτώσεις θα προβλεφθεί ότι ένα μέρος των δημοτικών αστυνομικών -και μετά την κατάργηση του σώματος- θα συνεχίσει να απασχολείται στους δήμους ακόμη και υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πιέσεις που υπάρχουν από δημάρχους είναι ισχυρές. Αρκετοί δε βουλευτές προειδοποιούν ότι στις δημοτικές εκλογές θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα προσέγγισης των αιρετών, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο «κενό» έως τον Σεπτέμβριο, αφού σε όλους τους δήμους έχουν παγώσει όλες οι προγραμματισμένες δράσεις που αφορούσαν στη δημοτική αστυνομία και άρα η συλλογή εσόδων.

Όπως ισχυρίζονται ορισμένα στελέχη, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι πιο ελεγχόμενη αφού η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μικρή και οι όποιες μουρμούρες και αντιρρήσεις μέχρι στιγμής χαρακτηρίζονται ως «ελεγχόμενες». Τα ίδια στελέχη λένε μάλιστα πως μπορεί να φωνάξουν κι άλλο αυτοί που διαφωνούν, αλλά στο τέλος οι περισσότεροι θα ψηφίσουν και ίσως ένας ή δύο να μην ψηφίσουν κάποιο άρθρο, αλλά να έχουν όμως ψηφίσει επί της αρχής.

Όμως ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ως «ριψοκίνδυνη» μια τέτοια κατάσταση καθώς μπορεί να προκαλέσει νέα ρήγματα στο εύθραυστο δικομματικό κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως είναι αλήθεια πως για την ώρα τουλάχιστον υπάρχει ένας σοβαρός αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που έγινε αρκετά ευκρινής στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ για το Πολυνομοσχέδιο. Βέβαια από το επιτελείο του Βενιζέλου διαμηνύθηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα καταβάλει προσπάθεια και θα ασκήσει πιέσεις ώς την τελευταία στιγμή για να υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις, με αιχμή το φορολογικό, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ». Οι επιτελείς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι όποιοι κραδασμοί υπάρχουν θα απορροφηθούν τα επόμενα 24ωρα και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει διαρροές στην ψηφοφορία.

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν οι διαφωνίες και περισσότερο επίφοβη κρίνεται η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τηρεί το τελευταίο διάστημα μια σταθερή επικριτική στάση για την πολιτική της κυβέρνησης και -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανέφερε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «ούτε για πλάκα -αν δεν αλλάξει- τη διάταξη που απαλλάσσει τυχόν ποινικών ευθυνών το προεδρείο και τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». «Τα υπόλοιπα τα συζητάμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ψηλούς τόνους χρησιμοποιεί και ο Γιώργος Ντόλιος που θεωρεί ως «αντιμεταρρύθιση» και «ήττα» για την κυβέρνηση τα μέτρα για το Δημόσιο.

Προβληματισμένοι και σκεπτικοί για το πολυνομοσχέδιο παρουσιάστηκαν οι Μιχάλης Κασσής και Γιάννης Κουτσούκος, που έχουν προηγούμενο καταψηφίσεων στο ενεργητικό τους.

Γονατογράφημα…

Αίσθηση όμως προκάλεσε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «γονατογράφημα» που βαφτίστηκε μεταρρύθμιση. «Είναι ο ορισμός του οριζόντιου μέτρου. Καταργείται κάθε φραγμός και κριτήρια. Η ανασφάλεια στο Δημόσιο γενικεύεται και ο πέλεκυς στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων», δήλωσε κ. Κουκουλόπουλος (Real FM), ζητώντας να φύγουν από το τραπέζι οι απειλές των απολύσεων. Πρότεινε επίσης να αποσυρθεί η διάταξη για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και ως ισοδύναμο να καταργηθεί το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή ακόμη και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το οποίο υποστήριξε ότι αποτελεί «μια γραμματεία παρά τω πρωθυπουργώ».

Αντίθετος με την επίμαχη διάταξη εμφανίστηκε και ο βουλευτής Χαλκιδικής και νέος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δριβελέγκας.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου πιστεύουν πάντως ότι τα περιθώρια σε αυτή τη φάση της κινητικότητας είναι περιορισμένα, τονίζουν όμως ότι τους ενδιαφέρει τι θα γίνει «από εδώ και πέρα» και στο επόμενο στάδιο που δεν θα αργήσει (Σεπτέμβριος) «δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό». Όπως έλεγαν δε είναι καθοριστικό οι τελικές αποφάσεις να στηρίζονται σε κανόνες αξιοκρατίας όπως π.χ. το ΑΣΕΠ και αναμένεται να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νέες αποχωρήσεις

Πάντως η «αιμορραγία» στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται καθώς φαίνεται ότι πληρώνει ακριβά τη συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία, με διαρκείς αποχωρήσεις – παραιτήσεις στελεχών. Στη πρόσφατη «βροχή» αποχωρήσεων του τελευταίου διαστήματος προστέθηκαν δύο ακόμα τα τελευταία 24ωρα.

Η πρώτη παραίτηση, ήταν της Νατάσας Πατερέλη η οποία είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Β3 και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νομαρχιακού ΠΑΣΟΚ. Η κ. Πατερέλη με επιστολή της, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από μέλος του κόμματος και συντάσσεται με την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το σημερινό ΠΑΣΟΚ «συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ακολούθησε η παραίτηση του Λάμπρου Κουτρουλού, ο οποίος είναι συνδικαλιστής και μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974.

Στην ανακοίνωση του, ο κ. Κουτρουλός κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου πως έχει «ξεχάσει» τις αρχές του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου «και συνεργάζεται με Βορίδηδες που τον χλευάζουν», ενώ κατηγορεί την ηγεσία του Κινήματος πως το μόνο που την ενδιαφέρει πλέον είναι «οι υπουργικές καρέκλες και η νομή της εξουσίας» και αναφέρει πως αποχωρεί από το κόμμα και συντάσσεται με την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.


Σχολιάστε εδώ