ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ κυβέρνησης – κοινωνίας

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που θέτει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (αποτέλεσμα και της πάγιας ολιγωρίας της πολιτικής εξουσίας) και η σχεδόν εκβιαστική τακτική των δανειστών διαμορφώνουν ένα δυσχερές περιβάλλον για την κυβέρνηση. Που επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω των εκτεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων τις οποίες προκαλούν τα νέα επώδυνα μέτρα, οι σταδιακές απολύσεις χιλιάδων δημ. υπαλλήλων και κάνουν την ατμόσφαιρα εκρηκτική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων είναι μονόδρομος προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας και να αποτραπούν εθνικές περιπέτειες με καταστροφικές συνέπειες. Ωστόσο, η ανησυχία στις τάξεις της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από διάχυτη, είναι εμφανής στις κινήσεις και τις δηλώσεις των υπουργών και των κρατικών αξιωματούχων. Από αρκετούς τίθεται το ερώτημα για το αν η κυβέρνηση θα αντέξει την κοινωνική αγανάκτηση που κατά κύματα θα ξεσπάει τους επόμενους μήνες ή θα περιέλθει σε αδιέξοδο και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Επεκτείνεται

Όλοι ανεξαιρέτως, πάντως, συμφωνούν ότι το καλοκαίρι θα είναι «θερμό» και φθινόπωρο- χειμώνα θα επικρατήσει καύσωνας. Βελτίωση του καιρού δεν αναμένεται ούτε τους πρώτους μήνες του 2014, αφού τότε θα ξεκινήσουν οι μαζικές απολύσεις δημ. υπαλλήλων καθώς θα λήγει το οκτάμηνο της κινητικότητας. Σχολικοί φύλακες, καθηγητές επαγγελματικών λυκείων σε πρώτη φάση, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και έπονται υπάλληλοι υπουργείων και κρατικών φορέων. Έτσι, αναπόφευκτα, η αναταραχή που ξεκίνησε ήδη από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επεκταθεί σταδιακά στην εκπαίδευση και στο στενό δημόσιο τομέα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι σε επίπεδο κοινωνίας θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν κέρδη και ζημιές και ποντάρουν πολλά στο κλίμα διχασμού μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Θεωρούν επίσης ότι στο ζήτημα των απολύσεων θα έχουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτών που διάκεινται «εχθρικά» έναντι των δημ. υπαλλήλων έχοντας διαμορφώσει κακή εικόνα για την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους. Τα προβλήματα για τη κυβέρνηση δεν θα τελειώσουν με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς θα πρέπει στη συνέχεια τα μέτρα να υλοποιηθούν, κάτι που δεν είναι βέβαιο εξ αρχής και αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκε ανέφικτο.

Κατάρρευση

Οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων που θίγονται από το μέτρο της κινητικότητας, δεν είναι το μόνο ζήτημα που προκαλεί εφιάλτες στη κυβέρνηση. Στη διάρκεια του Βʼ εξαμήνου του 2013 οι φορολογούμενοι στο σύνολό τους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους για τα εισοδήματά τους, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στο πλαίσιο της έκτακτης εισφοράς. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν το ΦΑΠ για το 2011, το 2012, αλλά και το «χαράτσι» για το 2013. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μετά από μια τριετία περικοπών και αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κατάρρευση των εσόδων και η κυβέρνηση πολύ σύντομα, ενδεχομένως και το φθινόπωρο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων. Με τη κοινωνία να δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μια έκρηξη με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Επιφυλάξεις

Ούτως η άλλως το κλίμα στη κοινωνία για τη κυβέρνηση κινείται μεταξύ ανοχής και απογοήτευσης, ενώ περισσεύει η δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητά της. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι η δικομματική κυβέρνηση θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από την τρικομματική που προηγήθηκε. Η δυσπιστία για τη κυβέρνηση συνοδεύεται και από την απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας. Οι πολίτες διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα ορισμένων στελεχών που εισήλθαν στην κυβέρνηση κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας και ο Γ. Μιχελάκης στο Εσωτερικών. Καταπονημένο εμφανίζεται ακόμη και το οικονομικό επιτελείο εξ ου και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαδοχικές αστοχίες και λανθασμένοι χειρισμοί ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα. Αποκορύφωμα το θέμα των αποδείξεων για την εφορία, που καταργήθηκαν, αλλά θα επανέλθουν με νέα νομοθετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο. Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενισχύει τις ανησυχίες που ούτως η άλλως υπάρχουν ως προς την πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.


Σχολιάστε εδώ