Αλωνίζουν στην Θράκη…

Εάν κάποιοι υποκρίνονται ότι δεν ξέρουν και δεν βλέπουν τουλάχιστον ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, που έχει υπηρετήσει ως περιφερειάρχης στην περιοχή και γνωρίζει πολύ καλά όλη τη διάσταση της υπόθεσης, οφείλει να ασχοληθεί με το ζήτημα…

Και για να μην υπάρχει σύγχυση. Μην φαντασθείτε ότι οι σταθμοί λειτουργούν σαν «κρυφά σχολειά». Κάθε ημέρα, τις προηγούμενες εβδομάδες, λαμπρές τελετές οργανώνονταν για την… αποφοίτηση παρουσία όλων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας και φυσικά των μειονοτικών βουλευτών…

Πληροφορηθήκαμε από την πάντα ενημερωμένη ομάδα του «Αντιφωνητή», ότι ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μειονότητας Ν. Έβρου με απόφαση (9/7/2013) του Εφετείου Θράκης πήρε άδεια λειτουργίας με έδρα το χωριό Κόμαρος του νομού Έβρου. Το θέμα των Συλλόγων το έχουμε ξαναπεί, δεν αντιμετωπίζεται με γενική απαγόρευση στη σύσταση τους και στην χορήγηση άδειας λειτουργίας. Το ζήτημα είναι, να είναι πάρων το ελληνικό κράτος στην Θράκη σε κάθε διάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ώστε να μην μένει πεδίο ελεύθερο σε Συλλόγους και οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο, όχι απλώς για… φιλανθρωπικούς λόγους. Και κυρίως να εξασφαλίζεται από τις αρχές, ότι οι σύλλογοι αυτοί λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων και να μην κάνουν τα στραβά μάτια για να μην ενοχληθεί ο κύριος Πρόξενος.

Στις γιορτές που οργανώνονται στην Προύσα και φιλοξενούν και παλαιστές από τη Θράκη, την Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες και έχουν στόχο να φέρουν πιο κοντά τον «τουρκικό» κόσμο των Βαλκανίων, περίοπτη θέση είχε και πάλι η θρακιώτικη συμμετοχή, ενώ ειδικό περίπτερο είχε στήσει και ο «Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης». Γκεστ σταρ τον όποιο τίμησαν φυσικά για την προσφορά του στην συντήρηση του αλυτρωτισμού, ο κ. Μουεζινόγλου υπουργός υγείας, προσωπικός φίλος του Ερντογάν και με δυτικοθρακιώτικη καταγωγή…

****

— Αγωνία για τα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Κέντρο, καθώς καμία αλλαγή δεν έγινε μεν αλλά οι ίδιοι δεν παίρνουν κατευθύνσεις, μια και όλοι περιμένουν να πάρουν οδηγίες από τον υπουργό. Τον υπουργό όμως, που να προλάβουν να τον δουν, αφού ο άνθρωπος τρέχει στο παρακείμενο γραφείο της αντιπροεδρίας και από εκεί στην Ιπποκράτους…

— Κοντά στον Β. Βενιζέλο είναι πάντα ο Δημήτρης Καραϊτίδης και φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την αξιοποίηση του. Αυτό θα είναι προς όφελος και του υπουργείου και του ιδίου του υπουργού εξωτερικών. Με σημαντική εμπειρία σε χειρισμό κρίσιμων θεμάτων τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Δ. Καραϊτίδης, αξιοπρεπής, αγαπητός στους συναδέλφους του και μετριοπαθής, έχει ακόμη αρκετά να προσφέρει κυρίως στο κεφάλαιο του σκληρού πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια…

— Είναι γνωστό ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν συνηθίζει την πρακτική των ταξιδιωτικών συστάσεων και οδηγιών που ακολουθούν όλα τα υπουργεία του κόσμου. Αλλά μας έκανε μεγάλη εντύπωση, ότι επί ένα μηνά με τόσα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, και ενώ εκατοντάδες έλληνες πολίτες επισκέπτονται καθημερινά την Κωνσταντινούπολη, δεν θεώρησε κάνεις υποχρέωση του να ενημερώσει τους Έλληνες ταξιδιώτες για την κατάσταση στην Πόλη. Δεν βάζουμε στοίχημα, αλλά μάλλον ήταν από τον φόβο των Ιουδαίων (βλέπε: Ερντογάν).

**

Στο ψυγείο…

Τον έφεραν τον άνθρωπο πίσω, μετά από μια καλή θητεία στο Βερολίνο που συνέπεσε με την πιο δύσκολη περίοδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, λόγω και του Μνημονίου και όλοι θεώρησαν ότι θα αξιοποιηθεί σε κάποια από τις δυνατές Διευθύνσεις που είχαν μείνει ελεύθερες. Προς το παρόν, ο πρέσβης Δ. Ράλλης, περιμένει εδώ και σχεδόν δυο μήνες την ειδοποίηση ή το τηλεφώνημα για το τι θα κάνει στο υπουργείο, αλλά φαίνεται ότι παρά την γκρίνια και τα παράπονα για λειψανδρία στο ΥΠΕΞ, υπάρχει η πολυτέλεια έμπειροι πρέσβεις (γιατί δεν είναι μόνο η περίπτωση του Δ. Ράλλη) να μπαίνουν σε άτυπο και άνευ συγκεκριμένου λόγου, «ψυγείο».

**

— Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διορίσει διαπραγματευτή για το κυπριακό είναι ορθή από πολλές απόψεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί απερίσπαστος να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση της χώρας, ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι εξαντλητικές.

— Αποφεύγεται και σε επίπεδο συμβολισμού, η εξομοίωση του θεσμού του Πρόεδρου της κυπριακής Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Και κυρίως αποφεύγονται οι παγίδες των μεσολαβητών, καθώς ο διαπραγματευτής της κάθε κοινότητας, θα συζητά πτυχές του κυπριακού και τις προτάσεις που θα κατατίθενται υπό την αίρεση της αποδοχής από τους εντολείς του. Οπότε και χρόνος θα υπάρχει και ψυχραιμία, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις…

— Για την θέση προορίζεται από την κυβέρνηση να προταθεί ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρόγιαννης, από την ΕΔΕΚ ο Τάσος Τζώννης (στενός συνεργάτης και ουσιαστικός διαπραγματευτής επί προεδρίας Τάσσου Παπαδοπούλου) και ο Νίκος Αιμιλίου από το ΔΗΚΟ.

— Όπως αναμενόταν και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες ο Αναστάσιος Μητσιάλης, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων πλέον, εξορίσθηκε ως υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Β. Βενιζέλου.

****

Υπάρχει και η δεοντολογία…

Λύθηκε αυτοδικαίως η σύμβαση που είχαν συνάψει στο υπουργείο Εξωτερικών ως συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου στο Γραφείο Τύπου οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καπόπουλος και Χάρης Παυλίδης, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν πήραν «μετάθεση» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πάντως με όλη την εκτίμηση για τους δημοσιογράφους, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα, δημοσιογράφοι να εμφανίζονται ως έμμισθοι σύμβουλοι υπουργών και ταυτόχρονα να συνεχίζουν κανονικά ως ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι την αρθρογραφία τους ή τις εμφανίσεις τους στις τηλεοράσεις ως σχολιαστές. Το πιο έντιμο προς τους τηλεθεατές ή τους αναγνώστες θα ήταν να υπάρχει στην υπογραφή τους ο πλήρης τίτλος τους: «Δημοσιογράφος -υπάλληλος γραφείου τύπου υπουργού εξωτερικών ή υπουργού Άμυνας»…

Υπάρχει και ένα ακόμη θέμα, που αφορά φυσικά την πρόσβαση σε πηγές του εκάστου υπουργείου, που δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλους δημοσιογράφους που φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στο γραφείο του εκάστοτε υπουργού. Αυτές οι αναφορές δεν αφορούν φυσικά μόνο τους δυο δημοσιογράφους αλλά όλους εκείνους που αποκτούν υπαλληλική σχέση σε γραφεία τύπου υπουργών και ταυτόχρονα συνεχίζουν την «αντικειμενική» δημοσιογραφία.


Σχολιάστε εδώ