Αγωνία για την ψηφοφορία
Αυτό άλλωστε, είναι και το περιεχόμενο του μηνύματος που εκπέμπεται από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Στενοί συνεργάτες του υπογραμμίζουν, ότι το πολυνομοσχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις τύχες της οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή κρίνεται το μέλλον της χώρας, το συμφέρον της οποίας είναι πάνω από όλα» σημειώνουν. Η κρίσιμη (καθοριστική)ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης και αποτελεί ένα μεγάλο κρας-τεστ για τα κυβερνητικά κόμματα (Νέα Δημοκρατία- ΠΑΣΟΚ), το πιο σημαντικό μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά. «Αν πάμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές με χιλιάδες απολύσεις, οι περισσότεροι δήμοι θα περάσουν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη χειρότερα της Χρυσής Αυγής» διαμηνύουν βουλευτές που γίνονται αποδέκτες του κλίματος έντασης που επικρατεί στις εκλογικές περιφέρειές τους. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν ευθέως τη διαφωνία τους ,για συγκεκριμένα άρθρα (κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας) του πολυνομοσχεδίου και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν στην ψηφοφορία. Ορισμένοι μάλιστα, όπως οι Ν. Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος, Μιχ. Ταμήλος, Δ. Κυριαζίδης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν παραγνωρίζοντας τη κρισιμότητα του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα του αιφνιδιασμού, από βουλευτές δηλαδή που αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους και στη ψηφοφορία να τοποθετηθούν αρνητικά. Κι αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται περισσότερο στο επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι πιέσεις που δέχονται από πολίτες στις εκλογικές περιφέρειές τους είναι πολλές, είναι και μεγάλες. Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες όλοι οι βουλευτές έχουν κληθεί για αύριο στις 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία επί της Λ. Συγγρού σε σύσκεψη, όπως τους ειδοποίησαν, προκειμένου να ενημερωθούν από όλους τους υπουργούς για τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Δεν είναι σαφές αν στη συνάντηση θα παραβρεθεί κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή τα τελευταία 24ωρα παράγοντες του Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκλείσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με βουλευτές προσπαθούν να διακριβώσουν τις προθέσεις τους και αν χρειαστεί να τους μεταπείσουν. Εμμέσως μάλιστα, τους δίνουν υποσχέσεις για αξιοποίηση στον επόμενο ανασχηματισμό, κάτι που μάλλον ενοχλεί παρά ικανοποιεί τους βουλευτές. Σε άλλες περιπτώσεις οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισείουν τον κίνδυνο της μη καταβολής της δόσης, της στάσης πληρωμών, ακόμη και της… χρεοκοπίας. Επισημαίνουν παράλληλα, ότι αν διεξαχθούν τώρα εκλογές (μέχρι το τέλος του χρόνου), αυτές θα είναι με λίστα, οπότε ο κ. Σαμαράς θα έχει τη… δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα συμπεριλάβει και ποιους όχι στους συνδυασμούς του κόμματος. Στην πιο ακραία εκδοχή τονίζουν, ότι αν καταρρεύσει εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση, δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και κατά συνέπεια θα χάσει και το «μπόνους» των πενήντα (50) εδρών.
Παρά ταύτα στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διότι- όπως λένε- «οι βουλευτές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και τι ακριβώς διακυβεύεται και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Την κατάσταση για τη κυβέρνηση, αλλά και για τους βουλευτές δυσκολεύει το αίτημα του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία, σε μια σαφή προσπάθεια να προκαλέσει τις αρνητικές ψήφους των διαφωνούντων που δεν θα μπορέσουν να εναντιωθούν στη συνείδησή τους. Πόσοι μπορεί να είναι αυτοί; Ο αριθμός δεν υπερβαίνει τους δέκα (10), που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την ψηφοφορία της Τετάρτης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσανατολίζονται προς μια αρνητική ψήφο, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλείσει κανείς τις εκπλήξεις… Τα περιθώρια πάντως δεν είναι πολλά, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 μέλη. Από τη ΝΔ πάντως προειδοποιούν ότι όσοι καταψηφίσουν, θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στο μυαλό πάλι οι εκλογές…
Από ορισμένες πλευρές γίνεται η εκτίμηση, ότι ο κ. Σαμαράς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και ότι αυτό μπορεί να προκύψει από την καταψήφιση βασικών άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Οι ίδιοι παράγοντες εκφράζουν την απορία για ποιο λόγο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε αυτή τη φορά, το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή με την μορφή 108 άρθρων και όχι ενός όπως ήταν όλες τις προηγούμενες φορές. Από βουλευτές προσκείμενους στον κ. Σαμαρά, διατυπώνονται υπαινιγμοί για το ενδεχόμενο πίσω από τις εσωκομματικές αντιδράσεις να βρίσκεται ο Κ. Καραμανλής. Κάτι που μετά βδελυγμίας αποκρούουν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.
Η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να γίνει μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ασκήσουν σκληρή κριτική στη κυβέρνηση τόσο για τα μέτρα, όσο και για την υποχωρητική στάση της έναντι της «τρόικα» και των δανειστών. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Π. Λαφαζάνη, νούμερο δύο του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σημείωσε ότι «το πολίτευμα της Ελλάδας είναι δικτατορία της «τρόικας» με κυβέρνηση ανδρείκελων».