Αβεβαιότητα, ανασφάλεια…
Η αβεβαιότητα για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και για τις προοπτικές της οικονομίας, επιδεινώνει περαιτέρω το κλίμα. Με αποτέλεσμα να επανέλθουν στο προσκήνιο τα γνωστά σενάρια περί διατάραξης της κυβερνητικής συνοχής και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η Κομισιόν στην έκθεσή της διατυπώνει επιφυλάξεις τόσο για τα δημοσιονομικά της χώρας μας, όσο και για την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης προεξοφλούν, ότι η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι το λάθος φάρμακο για την Ελλάδα που βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ η ύφεση το 2013 θα κινηθεί μεταξύ 4,8% και 5%, ενώ η πρόβλεψη της «τρόικα» ήταν για 4,4%. Το επόμενο εξάμηνο, είναι ίσως το πιο κρίσιμο από τον Μάιο του 2010 που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Εν μέσω έντασης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στις 8 Αυγούστου ο Μπ. Ομπάμα θα δεχθεί τον Αντ. Σαμαρά στο οβάλ γραφείο. Νωρίτερα και συγκεκριμένα την προσεχή Πέμπτη, κατα-φτάνει στην Αθήνα ο «πολύς» Β. Σόϊμπλε και οι πάντες αναμένουν από τα λεγόμενά του, κάποια μικρή έστω αλλαγή στάσης του Βερολίνου αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σήκωσε μποφόρ…
Τον ασκό του Αιόλου των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης, κατ’ επιταγήν της «τρόικα», για την κινητικότητα 25.000 δημ. υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μετά την παρέλευση του οκταμήνου θα οδηγηθεί στην απόλυση. Το παραπάνω αποτελεί βασική δέσμευση της χώρας , ήταν προαπαιτούμενο για τη δόση των 8,1 δις, αλλά επειδή δεν τηρήθηκε οι δανειστές ενέκριναν το ποσό, αλλά σε δόσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Εκτός από τις εκβιαστικές πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση, καλείται να αντιμετωπίσει και τις οξύτατες αντιδράσεις όσων θίγονται άμεσα από το μέτρο της κινητικότητας. Οι υπάλληλοι στους Δήμους ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις, με απεργίες, καταλήψεις και προσανατολίζονται στην κλιμάκωσή τους. Στο δρόμο βγαίνουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ αναστάτωση επικρατεί σ’ όλο το δημόσιο. Μεθαύριο Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ενδεικτικός της έντασης ο προπηλακισμός από «αγνώστους» του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη. Ο τελευταίος επέρριψε τις ευθύνες στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και συγκεκριμένα στον πρόεδρό της Θ. Μπαλασόπουλο.
Τα πάνω- κάτω…
Αναστάτωση επικρατεί και στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ), καθώς βουλευτές εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους, για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, απειλούν μάλιστα να καταψηφίσουν τα σχετικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο κι ο Β. Βενιζέλος διαμηνύουν ότι τα άρθρα πρέπει να ψηφισθούν και να εφαρμοστούν, διότι αποτελούν προαπαιτούμενα για τη δόση. Οι ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή- το αργότερο ως το βράδυ της Τετάρτης- αναδεικνύονται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε, καθώς αρκεί οκτώ κυβερνητικοί βουλευτές να καταψηφίσουν τα άρθρα και τα πάντα να ανατραπούν. Από το πολυνομοσχέδιο, μέχρι τη δόση και την κυβέρνηση. Το δίλημμα για τους κυβερνητικούς βουλευτές μεγάλο.
Νέα μέτρα…
Στην αντίπερα όχθη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμιά αμφιβολία για το τι σημαίνει η τελευταία έκθεση της «τρόικα» και τι δεινά φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Οι απολύσεις, η συμπίεση του κατώτατου μισθού και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, αποτελούν τη χειρότερη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος και φέρνουν νέα πιο βάρβαρα μέτρα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 4.000 αυτοκτονίες, δύο εκατ. ανέργους και κακοπληρωμένους, αλλά και χιλιάδες νέες απολύσεις, η «τρόικα» αναγνωρίζει ότι έρχεται χάος, επισημαίνει ο Π. Καμμένος. Ενώ, από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της «τρόικα» διατηρεί τα λάθη του προγράμματος και της οικονομικής πολιτικής και οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
«Κορύφωση»
Εντάσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι αποφάσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Την περασμένη Τετάρτη το πρωί, επανήλθε το σήμα στις συχνότητες της πρώην ΕΡΤ και ξεκίνησε σταδιακά η προβολή του προγράμματος. Την εξέλιξη αυτή αποδοκίμασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πειρατική εκπομπή» ,με την οποία κορυφώνεται η παρανομία που εδώ και εβδομάδες διαπράττει η κυβέρνηση. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης και το ΚΚΕ και ζητά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ,χωρίς απολύσεις και διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ που καταγγέλλουν ως παράνομη, την εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας και προαναγγέλλουν μηνύσεις και αγωγές σε βάρος των αρμόδιων υπουργών.
«Άνοιγμα»
Την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του κόμματος, αφού είχε προηγηθεί η διάλυση του ΣΥΝ, μετά από 20 χρόνια παρουσίας στη πολιτική σκηνή της χώρας. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει ο πολιτικός εκπρόσωπος μιας ευρείας λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας, ενώ έκανε άνοιγμα στους πολίτες που τις προηγούμενες δεκαετίες ψήφισαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι βασικοί άξονες της πολιτικής της θα είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.