Ένταση και… γροθιές για τις απολύσεις

Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος ανοίγοντας τη συζήτηση είπε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μη χάσουν την δουλειά τους, εργαζόμενοι του δήμου Πειραιά. «Έχουμε τραγικά κενά και χρειαζόμαστε κόσμο από δήμους που πλεονάζει. Ελπίζω ότι στο τέλος θα μετρηθούμε και δεν θα λείπει κανείς».

Από τον συνδυασμό «Πειραιάς – Πόλη, θρύλος» ο επικεφαλής Χρήστος Βουγιουκλάκης τόνισε ότι είναι αντίθετος με κάθε μορφή απόλυσης ή διαθεσιμότητα και κάλεσε τον δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην έχει απώλειες ανθρώπινου δυναμικού ο δήμος.

Εντύπωση -που σχολιάστηκε αρνητικά απ’ όλους τους ομιλητές- έκανε η απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε ο Γιάννης Μίχας ούτε κανένας από τους συμβούλους του παραβρέθηκαν σ’ αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση για 130 ανθρώπους από τους οποίους οι 39 είναι σχολικοί φύλακες και οι 92 δημοτικοί αστυνομικοί.

Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη είπε πως ό,τι συμβαίνει δεν είναι κάτι που δεν αναμενόταν και πρόσθεσε ότι τα χειρότερα δεν τα έχουν δει ακόμα οι εργαζόμενοι. Πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο να ζητείται η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου-σκούπα.

Η Μαίρη Σταθάκη από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο γιατί αποτελεί ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στην ΤΑ, που δείχνει τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης. Τέλος, ο Αντώνης Καλογερόγιαννης είπε ότι με ευχές δεν γίνεται τίποτα.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Πειραιά Κυριάκος Φραγκάκος, που είναι δημοτικός αστυνομικός και -όπως είπε- αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό διωγμό. Όμως, δεν πρόκειται να φύγουμε. Δεν πρόκειται να φύγει κανένας. Εδώ είναι το σπίτι μας και δεν μπορεί να μας διώξει κανένας απ’ αυτό!

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος των δημοτικών αστυνομικών και εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων. Ο δήμαρχος πήρε στη συνέχεια τον λόγο και είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για καπηλεία του δράματος που ζουν οι φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του κομματικού πολέμου.

Στο σημείο αυτό κάποιοι από το θεωρείο άρχισαν να φωνάζουν, ενώ ο σύμβουλος του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Πειραιά», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καρδαράς, διέκοψε τον δήμαρχο λέγοντας: «Τι είναι αυτά που λέτε; Σηκωθείτε να φύγετε, να πάτε σπίτια σας για να σωθεί η κοινωνία!».

Οι σύμβουλοι του Μιχαλολιάκου αντέδρασαν και ο Κυριάκος Μανωλάκος (πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ) απευθυνόμενος στον Γ. Καρδαρά του είπε: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος για τους δημοτικούς αστυνομικούς. Τόσον καιρό τους καταγγέλλατε κάθε λίγο και λιγάκι ότι καταπατούν τα δικαιώματα των αλλοδαπών, ότι κάνουν επιλεκτικές συλλήψεις κ.λπ. και τους έχετε πάντα στο… στόχαστρο. Τώρα… ξαφνικά έγιναν καλοί και τους στηρίζετε; Φτάνει πια η υποκρισία. Τα ίδια κάνατε και με εργαζόμενους στο Κανάλι 1 και βρέθηκαν 10 άτομα στον δρόμο!».

Ο Καρδαράς έξαλλος συνέχισε: «Πηγαίνετε σπίτια σας να σωθεί η κοινωνία, φύγετε τώρα!», ενώ στο θεωρείο γινόταν πανδαιμόνιο.

Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά, οι Κάρλες, Τουμπέκης, Κωσταντούζος και Μανωλάκος ανέβηκαν στο θεωρείο για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Κάπου εκεί έπεσε και λίγο… ξύλο καθώς ένας οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με πολλούς συμβούλους) που παρευρίσκεται σε κάθε εκδήλωση που κάνει το κόμμα ή η δημοτική του παράταξη και είναι γνωστός στον Πειραιά, διαπληκτίστηκε με δημοτικό αστυνομικό και τον γρονθοκόπησε! Άλλος πήγε να επιτεθεί στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Κ. Φραγκάκο, επειδή θεώρησε ότι δεν ήταν όσο έπρεπε… επιθετικός! Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και των 4 συμβούλων που είχαν ανέβει στο θεωρείο τα επεισόδια δεν πήραν έκταση. Πάντως η Ελπίδα Παντελάκη (επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ) κατήγγειλε ως προβοκάτσια την επίθεση κατά του δημοτικού αστυνομικού, υπονοώντας ότι ο νταής ήταν υποκινούμενος (σ.σ.: από τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως;).

Την επίθεση καταδίκασε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Ξυπολιάς. Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει ακόμα και σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για ν’ αποφύγει τις απολύσεις. Για μένα, τόνισε, δεν έχει σημασία ποιος είναι πρωθυπουργός. Θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους μέχρι την τελική τους δικαίωση.


Σχολιάστε εδώ