Άρχισε να «μιλάει» ο Καραμανλής…

Όλο και πιο πολύ ακούς να λένε, ένθεν κακείθεν, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν μιλάει, δεν απαντά στις κατευθυνόμενες (από… φίλιες δυνάμεις) αιχμές εναντίον του για τον τρόπο που διακυβέρνησε και ότι αυτός ευθύνεται για την εκτίναξη του χρέους και την τραγωδία που ζει η χώρα και ο ελληνικός λαός. Το περασμένο Σάββατο, μέσα από την πρώτη σελίδα των «Νέων», βγήκε ξαφνικά στον αέρα, χωρίς να υπάρχει λόγος ή να έχει δημιουργηθεί σχετικό θέμα, καινούργιο επεισόδιο. Ξαναζεσταμένο θα έλεγε κανείς. Η μόνη διαφορά ήταν ότι υπήρχε αναλυτική καταγραφή της πορείας του δανεισμού. Τι χρέωσε ο κάθε πρωθυπουργός την Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 2009. Ξεκίνησε από 2 δισ.. ευρώ επί θείου και ο ανιψιός το άφησε στα 300 δισ. ευρώ. Με… ενδιάμεσους σταθμούς τον Ανδρέα που το ανέβασε στα 23, τον Μητσοτάκη που πήρε την σκυτάλη και είχε και αυτός το δικό του μερτικό, το πήγε τρεις φορές επάνω – στα 69, με τον Σημίτη να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, εκτοξεύοντάς το στα 183 δισ. ευρώ.
Σε ποσοστά το χρέος επί Ανδρέα αυξήθηκε κατά 1150%, επί Μητσοτάκη κατά 300%, επί Σημίτη κατά 265,2% και επί Κώστα Καραμανλή 163,93%.
Η εξήγηση που δόθηκε με non paper (συντάχθηκε από δυο πρώην υπουργούς του Καραμανλή) για την αύξηση κατά 117 δισ. ευρώ χρέους στα πεντέμισι χρόνια που κυβέρνησε ο Καραμανλής, είναι ότι «από 182 δισ. που το παρέλαβε, διαμορφώθηκε στα 262 δισ., δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ.. Από αυτά δόθηκαν 50 δισ. για τόκους, 10 δισ. για αμυντικούς εξοπλισμούς, 2,5 δισ. για χρέη νοσοκομείων και 7 δισ. για υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία – όλα αυτά τα είχε αφήσει απλήρωτα το ΠΑΣΟΚ. Και τα υπόλοιπα 30 δισ. είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση Καραμανλή δανείστηκε μεταξύ 2004 – 2009 πρωτογενώς λιγότερα από 10 δισ.. Πρόκειται για το μικρότερο ετήσιο ύψος πρωτογενούς δανεισμού, τουλάχιστον από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Στο ερώτημα γιατί τώρα σκάλισαν την ιστορία για το ποιος χρέωσε περισσότερο την χώρα, πληροφορίες από καλές πηγές τονίζουν ότι ήταν μια κίνηση για να ικανοποιηθούν οι ΠΑΣΟΚοι και η ηγεσία τους από την κατηγορία του Βορίδη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου φταίει για την τραγωδία και την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και ο ελληνικός λαός.
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στους καραμανλικούς και την σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Σε συζητήσεις βουλευτών που είναι δεδηλωμένοι καραμανλικοί αυτό που τόνιζαν είναι ότι πρέπει να βγει ο Αντώνης Σαμαράς και να δηλώσει αν συμφωνεί με την κατηγορία κατά του Καραμανλή πως επί των ημερών της κυβέρνησής του πήρε τα βουνά το χρέος, στην οποία κυβέρνηση συμμετείχε και ο ίδιος ως υπουργός Πολιτισμού.

Απουσίες με σημασία…
Στο μεταξύ την διαφωνία του με τις καίριες επιλογές της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Καραμανλής «εκφράζει» με την σιωπή του. Το ότι δεν πήρε τον λόγο στο Συνέδριο δεν ήταν τυχαίο. Όπως και η απουσία του από την ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γραμματέα του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός, αντίθετα από αυτά που γράφτηκαν ότι βρισκόταν εκτός Αθηνών, ήταν εδώ.
Να σημειωθεί ότι δέχεται πάρα πολλές πιέσεις ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να σιωπά, από την στιγμή που συνεχώς βάλλεται και η Συγγρού και το Μαξίμου δεν αντιδρούν. Καλές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί η αλλαγή της μέχρι τώρα στάσης του Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ