Τη μετεξέλιξη της ΝΔ προανήγγειλε ο Σαμαράς

Μιας Ελλάδα που- όπως σημείωσε- θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και στα δανεικά. «Η νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα και θα το πετύχουμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του, λίγο πριν το τέλος της ομιλίας ότι «αυτή η παράταξη ανοίγει τα φτερά της» και πως «το χρέος μας έχει όνομα και είναι νέα Ελλάδα». Παραπέμποντας στις συζητήσεις που εξελίσσονται στο παρασκήνιο για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε μια μεγάλη παράταξη που θα στεγάσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την παραμονή στην ευρωζώνη. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι αμέσως μετά το Συνέδριο θα κινήσει τις διαδικασίες ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι πολιτικές διεργασίες.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας και ορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτως να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων και «να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τα Μνημόνια». Ενώ επανέλαβε για μια μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Με αφορμή την απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ αφού απαρίθμησε τα οφέλη για την Ελλάδα (οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά) προεξόφλησε ότι θα έρθουν ακόμη καλύτερες ειδήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Στον απολογισμό του για το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση στο πρώτο χρόνο της θητείας, τόνισε ότι έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν δεκαετίες για να γίνουν. Εξήρε τη συμβολή στη προσπάθεια αυτή τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που ακολουθεί όλους αυτούς τους μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προτιμά να διαψεύδεται ο Αλ. Τσίπρας και να χαίρεται η Ελλάδα, παρά να χαίρεται ο Αλ. Τσίπρας και να καταστρέφεται η Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την ΕΡΤ για την οποία είχε τεράστιο κόστος, αλλά ελάχιστη τηλεθέαση και επέρριψε ευθύνες για τη κατάσταση που επικρατούσε στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. «Και το ΠΑΣΟΚ διόριζε και η Ν.Δ. διόριζε, αλλά διόριζαν ανθρώπους της αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην άρνηση των απολυμένων της ΕΡΤ να εγκαταλείψουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σημείωσε ότι «η λογική των καταλήψεων τελείωσε» και πρόσθεσε «εφαρμόζουμε το νόμο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας θα φύγει το «μαύρο» από τη δημόσια τηλεόραση, αλλά απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρόνο.

«Ευκαιρία»

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αυριανή ψηφοφορία για την εκλογή των αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής, που αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για όσα στελέχη θέλουν να εκφράσουν την δυσφορία ή την αντίθεσή τους με ορισμένες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας. Κι εν προκειμένω τη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, που είχε ως…συνέπεια ο Β. Βενιζέλος να αναδειχθεί ως «νούμερο 2» στη κυβέρνηση. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο επέκρινε την απόφαση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κι επέμεινε ότι έπρεπε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η στάση των στελεχών θα γίνει ακόμη πιο σαφής στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Γραμματέα και Εκτελεστικής Γραμματείας που πιθανότατα θα γίνει το προσεχής Σαββατοκύριακο. Εκλεκτός της ηγεσίας είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος και η επιλογή του, υπογραμμίζει την απόφαση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε ανανέωση του κομματικού μηχανισμού. Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει και δεύτερη υποψηφιότητα. Ο κ. Παπαμιμίκος αν όπως όλα δείχνουν, εκλεγεί θα διαδεχθεί τον Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος αναμένεται εκτός απροόπτου να τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν. Δ. στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.


Σχολιάστε εδώ