Τίποτα δεν διδαχθήκαμε 23 χρόνια…

Γιατί άραγε; Υπήρχε η ελπίδα ότι με την σιωπή και την ανοχή, ο νέος πρωθυπουργός θα έδειχνε πιο φιλελληνική στάση; Δεν έχει διδαχθεί τίποτε η ελληνική πολιτική ηγεσία από την εμπειρία των 23 χρόνων, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία; Δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί και πως αντιδρά η αλβανική πολική τάξη έναντι της Ελλάδας;

Δεν θα κάνουμε κανένα άλλο σχόλιο παρά μόνο θα εκφράσουμε την θλίψη και την ντροπή μας, γιατί η Αθήνα επειδή και μόνο το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ αυτή την φορά συνεργάσθηκαν όχι με το «αδελφό» δεξιό κόμμα του κ. Μπερίσα αλλά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα που αναδείχθηκε και νικητής, επέβαλλε εμπάργκο στην ηγεσία της ελληνικής μειονότητας. Και βρέθηκε το ΥΠΕΞ να γυρνάει την πλάτη στο ΚΕΑΔ με όλα τα στραβά και τα κουσούρια που έχει, για να στηρίξει εμμέσως το περιθωριακό αλλά..δεξιό μειονοτικό κόμμα MEGA που συνεργάστηκε με τον Σ. Μπερίσα…

****

— Ανατροπές και αγωνία φέρνει ο ανασχηματισμός στο ΥΠΕΞ και αυτή την φορά, είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αναταράξεις, μια και ο υπουργός Εξωτερικών τυγχάνει, να είναι από το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης και ακόμη πιο σημαντικό, ο ίδιος ο αρχηγός του.

— Πολλοί άρχισαν να θυμούνται ξαφνικά ότι στα νιάτα τους ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να γεμίσει το χώρο υποδοχής του πρώτου ορόφου της Β. Σοφίας. Ήταν εντυπωσιακή, η πολύ μα πολύ χαλαρή, παρουσία του προσωπικού στην τελετή παράδοσης παραλαβής, μεταξύ του Δ. Αβραμόπουλου και του Β. Βενιζέλου.

— Ξαφνικά έγινε ακόμη περισσότερο… δημοφιλής η προσωπάρχης του ΥΠΕΞ πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, η οποία έχει υπηρετήσει στο πλευρό του Β. Βενιζέλου και αποτελεί σταθερή φίλη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πάλι καλά, καθώς η κ. Θεοφίλη γνωρίζει άριστα το υπουργείο και τουλάχιστον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, όταν οι νεοεισερχόμενοι υπουργοί έπεφταν στα «δόντια» της υποτιθέμενης γραφειοκρατίας του ΥΠΕΞ, που απλώς όμως μοίραζε θέσεις σε κολλητούς και διαχειριζόταν με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

— Της εμπιστοσύνης του νέου υπουργού είναι και ο Δημήτρης Χρονόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε και ως διπλωματικός σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας και θα μπορούσε να είναι ο νέος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του.

— Οι άλλοι κολλητοί και φίλοι του νέου υπουργού στο ΥΠΕΞ δεν είναι και διαθέσιμοι, καθώς ο Ν. Ριζόπουλος αντιμετωπίζει τα γνωστά πειθαρχικά προβλήματα, ενώ ο Ν. Πάζιος μόλις ανέλαβε την Διεύθυνση της Μέσης Ανατολής. Αν και συνταξιούχος πια εμφανίσθηκε, όπως μας ενημέρωσαν, στο νεοκλασικό και ο Μ. Καμπάνης, ο οποίος λόγω και της συζύγου του που ήταν συνεργάτης του Β. Βενιζέλου έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον νέο υπουργό Εξωτερικών.

— Δεν μπορεί πάντως κανείς να μην θαυμάσει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα που έχει επιδείξει η Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ, χειριζόμενη για μια ακόμη φορά μια ευαίσθητη πολιτική συγκυρία. Δεν είναι και το πιο εύκολο να είσαι ο επίσημος εκφραστής της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ του υπουργείου Εξωτερικών προΐσταται ο αρχηγός του δευτέρου συγκυβερνώντας κόμματος, που τυγχάνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Γρ. Δελαβέκουρας έφυγε την κατάλληλη στιγμή, αφήνοντας την καυτή πατάτα στον διάδοχο του Κ. Κούτρα, που δείχνει πάντως σαν να ήταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει το πόστο.

— Για τον ΤΑΡ, θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά και πράγματι πρέπει να αναγνωρισθεί στον Δ. Αβραμόπουλο, ότι κινήθηκε γρήγορα και επιδέξια ώστε να μείνει η Ελλάδα στο παιγνίδι του αγωγού. Όμως όσο κι αν στην Β. Σοφίας το υποτιμούν, δεν ήταν αμελητέα η συνεισφορά και του πρέσβη μας στο Μπακού Ιωάννη Μεταξά, που γνωρίζοντας τα ενεργειακά δούλεψε αθόρυβα όλο το τελευταίο διάστημα για να ανοίξει διαδρόμους μεταξύ Μπακού και Αθήνας…

— Ξαναγυρνά στο ΥΠΕΞ ο Άκης Γεροντόπουλος, αυτή την φορά ως υφυπουργός Εξωτερικών. Στην αναβάθμιση του αυτή έπαιξε σαφώς ρόλο και η… εμπειρία του από τον χώρο, καθώς το διάστημα 1990-1992 επισκέπτονταν συχνά πυκνά για καφέ, τον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργό Σαμαρά.

— Με τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, με την αποκάλυψη από τον νεαρό αμερικανό του σκανδάλου PRISM, με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των προσωπικών σελίδων και email, μήπως θα πρέπει να ξανακοιτάξουν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Vodafone;

— Δεν γνωρίζουμε εάν ο Τσαλικίδης γνώριζε ότι το Χονγκ Κονγκ ήταν ένα αρχικό ασφαλές καταφύγιο και αν όλα θα ήταν διαφορετικά αν τον είχε ενημερώσει κάποιος. Αλλά πάντως πολλές ομοιότητες υπάρχουν και μια και τα καρτοκινητά έδειχναν… Πλατεία Μαβίλης, γι’ αυτό ρωτάμε εάν έχουν ήδη κινηθεί οι δικαστικές αρχές…

— Θα ήμουν ευγνώμων εάν παίρναμε μια πειστική απάντηση για την στάση της Ελλάδας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 22, το όποιο φρενάρισε η Γερμάνια μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο…

Είναι κατανοητή η στάση Αθήνας και Λευκωσίας, που έσπευσαν να ταχθούν υπέρ του ανοίγματος του Κεφαλαίου προκειμένου να κατευνάσουν και το «θηρίο» στην Άγκυρα.

— Θα περιμέναμε όμως για λόγους αξιοπρεπείας, δίπλα στην κ. Μέρκελ που έστελνε το μήνυμα, ότι η Τουρκία πρέπει εκτός των άλλων να εφαρμόσει και το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο, να ακούγονταν έστω και μια χαμηλή φωνή που να θύμιζε την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους με την έρευνα για υδρογονάνθρακες…
Δυστυχώς υπήρξε σιωπή και φανατική στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκιάς. Σαν να είμαστε σουηδοί…

— Από τους τυχερούς που η τύχη τους κρίθηκε στην κυριολεξία στο νήμα, είναι και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Γιώργος Πλουμίδης, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 25η Ιουνίου ο διορισμός του με απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου, στην θέση του διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και μάλιστα για θητεία… πέντε (5) ετών.

****

Και η μηχανή παραγωγής πρέσβεων
εκ προσωπικοτήτων καλά κρατεί

Aπαλλάχθηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στις 13 Ιουνίου από τα καθήκοντα του, στην Διπλωματική Υπηρεσία συμπληρώνοντας και την τρίμηνη παράταση που εδικαιούτο, ο Αναστάσιος Μητσιάλης και συνταξιοδοτείται, μια και συμπλήρωσε το εξηκοστό έτος της ηλικίας και 35ετή συντάξιμη υπηρεσία (αν και δεν του φαίνεται πάντως…).

Την ίδια ημέρα όμως, με απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, απενεμήθη στον Αν. Μητσιάλη, ο τίτλος του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων για 24 μήνες με «καθήκοντα υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών».

Η 13η Ιουνίου αποδείχτηκε παραγωγική ημέρα για τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς διορίστηκε η κ. Αικατερίνη Δασκαλάκη πρέσβης εκ προσωπικοτήτων για δυο χρόνια με «καθήκοντα μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ.


Σχολιάστε εδώ