Στο κυνήγι για επενδύσεις…

Κι επειδή η διόρθωση των αδικιών που επέφεραν τα Μνημόνια και τα μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, θα καθυστερήσουν πολύ (αν θα έρθουν ποτέ…), στη κυβέρνηση επενδύουν στις… ξένες επενδύσεις και στο όραμα των χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας!

Με προσωπικές παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να δώσει εκ νέου πνοή στο περίφημο success story που σχεδόν κατέρρευσε μετά το «ναυάγιο» των διαδικασιών για την πώληση της ΔΕΠΑ. Προκαλώντας τότε τις επικριτικές έως χλευαστικές επισημάνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την ικανοποίηση, αλλά και την ανακούφισή του. Πλέον σημαντική όλων ήταν η απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ που θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ελληνικού εδάφους. Τα οφέλη για τη χώρα μας πολλαπλά (έσοδα, νέες θέσεις εργασίας…), ωστόσο στην κυβέρνηση εστιάζουν στο πολιτικό σκέλος των ευεργετημάτων. Εξ ου και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα.

«Περισσότερο κι από τη χώρα ήταν η κυβέρνηση και ο Σαμαράς που είχαν ανάγκη από μια θετική είδηση» τόνιζαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το κλίμα που επικρατούσε λόγω της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και παρασκηνιακά είχαν λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις, παρακολουθούσαν με αγωνία την επίσημη ανακοίνωση από το Αζερμπαϊτζάν. Το πρόσφατο «ναυάγιο» με τη ΔΕΠΑ δεν άφηνε περιθώρια για εφησυχασμούς. Στην… πανηγυρική δήλωσή του ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι από το έργο του αγωγού θα προκύψουν 2.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και άλλες 10.000 στις επιχειρήσεις που θα στηρίζουν το έργο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ θα δρομολογήσει και άλλες εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ από ευρωπαϊκή εταιρεία- κολοσσό. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε είναι πολύ πιθανό να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό. Στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στο ενδιαφέρον των Κινέζων για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια του νέου προβλήτα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και -πράγμα ασυνήθιστο- κάλεσε από μικροφώνου τους επικεφαλής της εταιρείας να επενδύσουν και σε άλλους τομείς, πέραν των λιμανιών. Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με επιτελικά στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Vodafone και Wind), που προχωρούν σε μια σημαντική -όπως χαρακτηρίζεται -συμφωνία από την οποία θα προκύψουν 650 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος τριετίας.

Πολιτικοί αναλυτές, χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία για την ελληνική οικονομία από τις ξένες επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνουν ότι οι θετικές εξελίξεις βελτιώνουν απλώς την εικόνα της χώρας. Ο αγωγός ΤΑΡ, η πώληση της ΔΕΣΦΑ και αργότερα της ΔΕΠΑ δεν θα αλλάξουν τη καθημερινότητα των πολιτών, που κινούνται κοντά στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη για τη χώρα, αλλά θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στη κοινωνία και να ανακουφίσουν τα εκατομμύρια των πολιτών που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας. «Οι 2.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε βάθος τριετίας στον αγωγό αντιστοιχούν στους 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ που έχασαν τη δουλειά τους εν μια νυκτί», σημειώνουν οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές. Από τη κυβέρνηση αποκρούουν τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για δημιουργία κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας και τονίζουν ότι τα μεν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα βοηθήσουν να αποφευχθούν νέα επώδυνα μέτρα. Όσο για τις επενδύσεις, εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα αλλάξουν το κλίμα διεθνώς για τη χώρα, θα φέρουν νέες επενδύσεις κι επιπλέον θέσεις εργασίας.


Σχολιάστε εδώ