Σε κλοιό πιέσεων…

Τα χρονικά περιθώρια πολύ στενά, οι δεσμεύσεις επιτακτικές, οι αποκλίσεις σοβαρές, ενώ ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. είναι σπαρμένος με προαπαιτούμενα και… αγκάθια.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της «τρόικα» τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα είναι σκληρές κι επίπονες, ενώ ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα… συνήθη θέματα: Αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα με απολύσεις και εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας, εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, αποκρατικοποιήσεις, έλλειμμα σε ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΠΥ, αλλά υστέρηση εσόδων, δημοσιονομικό κενό κ.ά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» θα είναι περισσότερο απαιτητική από προηγούμενες φορές, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσε η κυβερνητική κρίση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στην κυβέρνηση πάλι δεν θέλουν να ακούν για νέα μέτρα, περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων κ.λπ. Αντίθετα προτίθενται να ζητήσουν παράταση για την υλοποίηση της δέσμευσης για την μετακίνηση 12.500 δημ. υπαλλήλων, καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία ο χρόνος δεν επαρκεί.

Χαμηλές πτήσεις

ΧΑΜΗΛΟΣ ο πήχης των προσδοκιών από τη νέα (δικομματική) κυβέρνηση που σχηματίσθηκε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Σε κρίσιμα υπουργεία τοποθετήθηκαν πρόσωπα χωρίς διοικητική εμπειρία και τις σχετικές γνώσεις, ενώ σε άλλα οι επιλογές του πρωθυπουργού προκάλεσαν απορίες κι ερωτηματικά.

Κίνηση υψηλού ρίσκου για τον κ. Σαμαρά, η απόφασή του να αναθέσει το υπουργείο Υγείας στον Αδ. Γεωργιάδη και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Κυρ. Μητσοτάκη. Η εντυπωσιακή είσοδος στη κυβέρνηση του Β. Βενιζέλου (αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών) προκάλεσε τη δυσφορία του Δ. Αβραμόπουλου που πήρε την άγουσα για το υπουργείο Άμυνας. Αλλά και τις γκρίνιες των ακραιφνών νεοδημοκρατών που είδαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναγορεύεται σε νούμερο δύο της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μας ενώνει το συμφέρον της χώρας» και ως εκ τούτου «δεν θα αφήσουμε να μας χωρίσουν τα μικρά». Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση με θετικό τρόπο των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» και σε δεύτερο χρόνο την ανάκαμψη και την αποφυγή νέων μέτρων λιτότητας. Ώστε σε… τρίτο χρόνο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και την αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών.

«Μετράνε μέρες»

ΩΣΤΟΣΟ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν την υπόθεση του ανασχηματισμού από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Στις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι κομμένο και ραμμένο, στα μνημονιακά μέτρα και αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημοσίων αγαθών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο χρόνος της κυβέρνησης μετράει ήδη αντίστροφα και πως ο Αντ. Σαμαράς θα έχει τη τύχη του Γ. Παπανδρέου.

Ο Π. Καμμένος από τη πλευρά του υποστήριξε ότι «ο παραλογισμός των μνημονίων και το success story του κ. Σαμαρά έφεραν το ΠΑΣΟΚ του 4% στην εξουσία για να συνεχίσει τη πολιτική της ύφεσης και της ανεργίας». Στο ίδιος μήκος κύματος και η Χρυσή Αυγή που καταγγέλλει τη ΝΔ ότι «δίνει τα κλειδιά της χώρας στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα του 3%, που κατάκλεψε την Ελλάδα για τρεις δεκαετίες».

Το ΚΚΕ βλέπει τα πράγματα από αριστερά και προεξοφλεί ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων με στόχο να διαχειριστεί τη κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Από την αρχή…

ΝΑ δώσει πνοή στο περίφημο success story, που δοκιμάστηκε σκληρά μετά την ματαίωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, επιχειρεί η κυβέρνηση. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον αγωγό (ΤΑΡ) θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κριθεί και η τύχη των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια, του νέου προβλήτα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και άκουσε τους επικεφαλής της κινέζικης εταιρείας, να εκφράζουν τον ενδιαφέρον τους για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για την αγορά της ΤραινΟΣΕ. Οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή της θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν δείχνει να… πείθεται. Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα αισιοδοξίας, ενώ αναφερόμενος στην επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ, κάνει λόγο για «σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές» που έχουν δοθεί στη κινέζικη εταιρεία, αλλά και για συστηματική παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στον προβλήτα.

«Κόντρα»

Το ζήτημα της τρομοκρατίας πυροδοτεί εκ νέου την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή αυτή τη φορά, η προκήρυξη της Οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ στη Λ. Συγγρού, τον περασμένο Ιανουάριο. Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επισήμανε, ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «προβοκάτσια» και «παρακρατική τρομοκρατία» από οργανώσεις φιλικές προς τη ΝΔ. Παράλληλα κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταδικάσει ευθέως τη τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της, χωρίς μισόλογα και «ήξεις-αφήξεις».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση επί της ουσίας. Ανέφερε ότι «για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα καθημερινά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού, επιστρατεύουν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα ακροδεξιάς κοπής». Αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό, την αυθεντικότητα της Οργάνωσης, αλλά και της προκήρυξης.


Σχολιάστε εδώ