Ξένο ισχυρό παίκτη στις τράπεζες θέλει η «τρόικα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στον οριστικό «ενταφιασμό» της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank και αρνούνται οποιοδήποτε άλλο σενάριο «γάμου» της Eurobank με ελληνική «συστημική» τράπεζα, προκρίνοντας την πώλησή της σε ξένο τραπεζικό όμιλο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επόμενου γύρου των τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή στις αρχές του 2014.

Να σημειωθεί ότι το ιστορικό κορυφαίο στέλεχος της Eurobank, ο Νίκος Νανόπουλος, όπως και ο Ευθ. Χριστοδούλου, αποχώρησαν από τη διοίκηση της τράπεζας δίνοντας οριστικό τέλος στην περίοδο Λάτση, ο οποίος ως γνωστό αποχώρησε από τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας και κατέστη βασικός μέτοχος της Εθνικής, μέσω της ανταλλαγής μετοχών για τη συγχώνευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υπέρ της τοποθέτησης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Νίκου Καραμούζη που επί σειρά ετών είναι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας και γνωρίζει πολύ καλά όλη την κατάσταση σ’ αυτήν. Άλλες όμως ήταν οι βουλές του Μαξίμου, τις οποίες και υλοποίησε κατά τα γράμμα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επέλεξε ως νέο «αφεντικό» της Eurobank τον γνωστό τραπεζίτη Χρήστο Μεγάλου, που από πολλούς χαρακτηρίζεται σαν «golden boy» της παρέας Ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου, έχοντας θητεύσει επί σειρά ετών στην Credit Suisse και είχε χειριστεί την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική. Ίσως από την ανάμειξη του αυτή εξηγείται ότι έχει και την στήριξη του Διοικητή της Εθνικής κ. Αλέκου Τουρκολιά. Μια πληροφορία τονίζει ότι το νέο αφεντικό της Eurobank έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρώην τσάρο, τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Στη θέση του προέδρου χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες επελέγη το «αφεντικό» της ελληνικής Coca-Cola, ο κ. Γιώργος Δαυίδ, ένας επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας.

Ο κ. Μεγάλου δεν θα αφοσιωθεί στην άσκηση διοίκησης στην Eurobank, αλλά περισσότερο στην αναζήτηση αγοραστή της τράπεζας από το εξωτερικό.

Κατά πληροφορίες, η «τρόικα» θα επιδιώξει να ενοποιηθούν με την Eurobank οι άλλες δύο τράπεζες που κατέληξαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η νέα Proton, για την οποία ήδη ξεκίνησε την Παρασκευή η διαδικασία επιλογής αγοραστή. Το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί και στο οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τοποθετήσει συνολικά κεφάλαια που πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί αμέσως μόλις τελειώσουν τα τεστ αντοχής, που είναι προγραμματισμένα στα τέλη του τρέχοντος έτους. Στόχος της «τρόικας» είναι να βρεθεί ένας ξένος τραπεζικός όμιλος που θα εξαγοράσει το νέο σχήμα και θα γίνει ένας από τους τέσσερις μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, καταβάλλοντας και ένα σοβαρό ποσό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Σχολιάστε εδώ