Με το άγχος νέων μέτρων

Στη κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο αυτό, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η κατάσταση είναι οριακή και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές της χώρας. Η ανησυχία είναι διάχυτη και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε ευθέως στο κίνδυνο λήψης νέων μέτρων. Επισήμανε δε, την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων και να γίνουν όλα όσα είναι αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί μια τόσο αρνητική εξέλιξη. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και όποια κυβέρνηση τα αποφασίσει την επόμενη ημέρα θα καταρρεύσει» ομολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας για τις συνέπειες.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τη «τρόικα» που θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει μια συνολική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων, των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το δημοσιονομικό κενό θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν αρχίσει να χάνουν ξανά την υπομονή τους με τις ελληνικές αρχές.

Οι ως τώρα ενδείξεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Τα δημόσια έσοδα βρίσκονται στο «κόκκινο», η υστέρηση είναι μεγάλη, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των εκκαθαριστικών για το φόρο ακινήτων, αλλά και της παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά τους προσεχείς μήνες. Ναι μεν οι ιδιοκτήτες θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά για το φόρο ακινήτων, αλλά δεδομένου ότι θα αφορά τα έτη 2011, 2012 και 2013 είναι σχεδόν αδύνατον να ανταπεξέλθουν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη, η νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μεταθέτει για ακόμη πιο πέρα την είσπραξη του φόρου εισοδήματος από τα εκατομμύρια των φορολογουμένων.

Που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού καθίσταται ακόμη πιο πιθανό. Την ίδια στιγμή, παρά την αισιοδοξία που καλλιεργείται από τη κυβέρνηση και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων «καρκινοβατεί» και βρίσκεται εκτός μνημονιακών στόχων. Λόγω του «ναυαγίου» με τη ΔΕΠΑ, αλλά και τη κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ, η «τρόικα» έδωσε σιωπηρά πίστωση ολίγων μηνών στη κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί είτε να αναθέσει τις αποκρατικοποιήσεις σε ξένο οίκο ή να τοποθετήσει δικούς της ανθρώπους στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του τρίτου Μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας η απόκλιση στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις συνεπάγεται νέα μέτρα μέχρι και 1 δισ. Νέα μέτρα εγκυμονούν και τα μεγάλα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και σύντομα θα βρεθούν στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση είτε να μην μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις, είτε να τις δίνουν ελαφρώς… «κουρεμένες»!

Άλλωστε ο δεσμευτικός μηχανισμός που έχει συμφωνηθεί με τη «τρόικα» προβλέπει περικοπή επικουρικών συντάξεων σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απόκλιση εσόδων-εξόδων. Με την ανεργία να αυξάνεται και την ανασφάλιστη εργασία να είναι ανεξέλεγκτη οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί αποτελούν ανέφικτο στόχο για τα ασφαλιστικά ταμεία.


Σχολιάστε εδώ